NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin verspeelt Brickyard 400. Pitlane file crash. Zege Kevin Harvick

Het NASCAR seizoen 2020 begint duidelijk een aangelegenheid te worden tussen Kevin Harvick(Stewart Haas Racing) en Denny Hamlin(Joe Gibbs Racing). Met een serieus pitlane incident aan het begin van de wedstrijd kroop NASCAR door het oog van de naald.

2020 Logano Busch start
Start van de Brickyard 400 zonder publiek. Logano en Kurt Busch vooraan. Voor laatstgenoemde betekende het zijn 700e wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA/TV

Denny Hamlin verspeelt Brickyard 400. Pitlane file crash. Zege Kevin Harvick
Voor het team van Stewart Haas Racing werd het een supergoed weekend op de Indianapolis Motor Speedway. Kevin Harvick behaalde zijn 58e zege en staat daarmee op de eeuwig durende ranglijst als 11e genoteerd. Op gelijke hoogte met Lee Petty. Harvicks teamgenoten Aric Almirola en Cole Custer kwamen resp. als derde en vijfde over de streep. Al na 12 ronden speelt er zich in de pitlane een ernstig incident af.

2020 Pitlane crash
Zachary Price komt goed weg terwijl een collega op het dak van Blaney's auto zich met een noodsprong in veiligheid weet te stellen.

Na een neutralisatie komt vrijwel iedereen tegelijk in de nauwe pitlane naar binnen. Achter de No 34 Ford van Michael McDowell vormt zich een file waarbij auto's spinnen of tegen elkaar aanrijden. Aan het begin van de pitlane werd de auto van Ryan Blaney geserviced. De man die op dat moment met het verwisselen van de rechterachterband bezig was heet Zachery Price en ziet de aanstormende Chevrolet van Justin Allgaier naderen. Intuïtief dook hij nog weg maar werd door de eveneens aanstormende Brennan Poole gemangeld. Met slecht licht been letsel kwam Price ermee weg en kon nog op dezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen worden om verder de verjaardag van zijn 10 jarige zoontje te vieren.......


2020 Zachary Price
Zachery Price toch nog op tijd thuis om de verjaardag van zijn zoontje te vieren. Beroepsrisico heet zoiets.

Kritiek op de te nauwe pitlane op de Brickyard is overigens niet nieuw. Ook in Indycar hebben zich in het verleden de nodige ernstige incident afgespeeld. Na de gebeurtenissen tijdens de Brickyard 400 wordt verwacht dat Roger Penske dit zeker op de schop gaat nemen.

Vanwege onweer moest de start van de Brickyard 400 op andermaal superlege tribunes uitgesteld worden. Overigens sloeg de bliksem tweemaal in de omgeving van het circuit in. William Byron wist het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Het tweede kwam op naam van Kevin Harvick te staan nadat Byron een wiel verloor.

2020 Smalle Pitlane
Duidelijk een te smalle pitlane zoals hier te zien is.

Duel Harvick Hamlin
Het derde wedstrijdsegment werd een directe confrontatie tussen de twee sterke mannen van dit seizoen, Kevin Harvick en Denny Hamlin. Na de laatste stops onder groen kwam Denny Hamlin met zijn JGR Toyota opnieuw aan de leiding terwijl Kevin Harvick voor een niet optimaal functionerende stop een ronde later naar binnen was gegaan. Een neutralisatie voor een klapband van Alex Bowman bracht Harvick weer terug in de aanval. Klapbanden speelden al eerder een rol op de Speedway tijdens Brickyard 400 en de F1 in 2005.


2020 Hamlin Race
Denny Hamlin dit seizoen een constante factor. Gaat hij voor de titel?

Met een ondergaande zon en een afkoelend wegdek begon Harvick de druk op zijn tegenstander op te voeren. Teveel voor Hamlin's banden en zeven ronden voor het einde spatte Denny's droom van een eerste zege in de Brickyard 400 volledig uiteen. Met een enorme klap, waarbij de auto zelfs even vlam vatte, eindigde Hamlin in Turn 1 in de muur. De druk van Harvick was te groot geworden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet