Formule 2

Formule 2: Drugovich wint sprintrace Red-Bull-Ring op debuut voor MP Motorsport

AP-24HP1DY2S1W11 news

Felipe Drugovich heeft in zijn debuutweekend in de Formule 2 de sprintrace op de Red-Bull-Ring op zijn naam geschreven. De jonge Braziliaan overleefde drie SC-periodes om van start tot finish de wedstrijd te leiden, na een beheerste en overtuigende race. Het was de derde overwinning op dit niveau voor MP Motorsport uit Westmaas, voor wie de transfer van enkele hooggewaardeerde Italiaanse engineers zich dus nu al uitbetaalt. Drugovich reed Louis Delétraz (Charouz) en Dan Ticktum (DAMS) op afstand, Nobuharu Matsushita completeerde het puntenfestijn voor MP door als zesde te eindigen.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Dutch Photo Agency


Drugovich mocht van de reverse pole vertrekken nadat hij in de hoofdrace als achtste was geëindigd. Waar hij gisteren het tempo van de kop niet kon volgen nadat hij zijn auto in de kwalificatie op de eerste rij niet had neergezet, dicteerde de Braziliaan dat juist in de sprintrace. Met perfecte herstarts na drie safety cars in de eerste 15 ronden wist hij elke keer probleemloos de kop te houden, om zich daarna met een reeks van vier snelste ronden van de wedstrijd uit DRS-bereik van Delétraz te rijden en uiteindelijk met een voorsprong van 2,4 seconden als winnaar over de streep te komen.

Delétraz kwam nog het dichtst in de buurt in de openingsronde, maar nadat Drugovich diens aanval had afgeslagen, kwam de Zwitser niet echt meer in de buurt. Sterker nog, hij had meer te duchten van Marcus Armstrong achter zich, die met een bliksemstart naar de derde plaats was opgeschoven. Pas toen Armstrong in de 13e ronde wegviel en daarmee de laatste SC-periode in gang zette, kon Delétraz naar lucht happen. Ticktum schoof weliswaar meteen in het opengevallen gat, maar kon de Ferrari-junior niet echt bedreigen.

Robert Shwartzman (Prema) en Christian Lundgaard (DAMS) circuleerden de hele wedstrijd in dezelfde posities en schoven op naar de vierde en vijfde plaats toen Armstrong uitval. Nobuharu Matsushita werd zesde voor MP, al moest hij aan het slot alles uit de kast halen om Mick Schumacher (Prema) voor te blijven. De Duitser was na het groen in de vijfde ronde (na de eerste safety car voor het uitvallen van Alesi) de winnaar van gisteren, Callum Ilott (Virtuosi) gepasseerd en pakte zo de zevende plaats. Twee ronden voor het eind verloor Ilott ook nog het laatste punt aan Jack Aitken (Campos).

De meesterlijk uitgevoerde overwinning van Drugovich, die vorig jaar in de Formule 3 weinig kon laten zien, liet meteen de meesterhand zien die Daniele Rossi ongetwijfeld achter de schermen heeft laten zwaaien. MP Motorsport lokte de Italiaanse engineer deze winter van Carlin naar Westmaas. Bij Carlin was Rossi de engineer van Matsushita, daarvoor maakte hij deel uit van de wonderploeg van Prema, die met Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi het GP2-seizoen 2016 domineerde.

Ook in 2013 had Rossi een Nederlandse connectie: toen ondersteunde hij Robin Frijns bij Hilmer Motorsport in de GP2. De ervaren Rossi was niet de enige Italiaanse aanwinst van MP: Paolo Angilella kwam eveneens het Nederlandse team versterken, met name in de F3-gelederen, om zich te voegen bij Enzo Castorino, de engineer die al sinds de Coloni-overname voor MP werkt.

"Een prachtige start van het seizoen zo", zei MP-teammanager Sander Dorsman vanuit Spielberg, die onderschreef dat de versterking van het team zich meteen had uitbetaald, ook vanwege het podium van Richard Verschoor in de F3-race eerder op de ochtend. "Sprakeloos!"

F2, Red-Bull-Racing, sprintrace, 5 juli 2020

1. Felipe Drugovich - MP Motorsport – 28 ronden, 42'05"526
2. Louis Delétraz - Charouz - 2"469
3. Dan Ticktum - DAMS - 2"790
4. Robert Shwartzman - Prema - 3"330
5. Chistian Lundgaard - ART - 5"396
6. Nobuharu Matsushita - MP Motorsport - 9"177
7. Mick Schumacher - Prema - 9"741
8. Jack Aitken - Campos - 14"041
9. Callum Ilott - UNI Virtuosi - 14"272
10. Nikita Mazepin - Hitech - 15"395
11. Yuki Tsunoda - Carlin - 17"528
12. Roy Nissany - Trident - 18"471
13. Pedro Piquet - Charouz - 19"118
14. Guanyu Zhou - Virtuosi - 19"668
15. Guilherme Samaia - Campos - 22"082
16. Jehan Daruvala - Carlin - 24"290
17. Marino Sato - Trident - 24"909
18. Artem Markelov - HWA - 2 ronden

Snelste ronde: Felipe Drugovich, 1'17"277

Uitgevallen
14e ronde - Marcus Armstrong
8e ronde - Luca Ghiotto
4e ronde - Sean Gelael
2e ronde - Giuliano Alesi

Stand kampioenschap
1.Ilott 27; 2.Shwartzman 23; 3.Drugovich 21; 4.Ticktum 20; 5.Deletraz 18; 6.Armstrong 18; 7.Lundgaard 18; 8.Alesi 8; 9.Matsushita 6; 10.Zhou 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet