Sportscars

Sportscars: 1-2 voor Mazda in Daytona, 100e Amerikaanse zege voor Corvette

200705 IMSA race Winner
De winnende nummer 55-Mazda van Ticnknell/Bomarito bij het invallen van de duisternis

Mazda Motorsports bezette de eerste en de tweede plaats bij de WeatherTech 240, de tweede ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op de Daytona International Speedway. Harry Tincknell en Jonathan Bomarito wonnen de race over twee uur en 40 minuten met een voorsprong va ruim tien seconden op hun merkgenoten Oliver Jarvis en Tristan Nuñez. In de GTLM-klasse was er de eerste overwinning voor de dit jaar nieuwe Corvette C8.R in handen van António García en Jordan Taylor. De zege in de GTD-klasse was voor AIM Vasser Sullivan met Aaron Telitz en Jack Hakwskworth in de nummer 14-Lexus, terwijl de zusterauto met Frankie Montecalvo en Townsend Bell als tweede het succes voor het Canadese team completeerde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De race op 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, ging met wat vertraging van start vanwege flinke regenval in de loop van de middag. De baan droogde echter relatief snel op en er waren geen incidenten. Toen de beide Penske-Acura's stopten om van regenbanden naar slicks te wisselen, kon Gabby Chaves in de nummer 31-Action Express-Whelen-Cadillac de leiding overnemen. Dit team was als een van slechts twee DPi's op slicks gestart en kon daardoor een pitstop uitsparen. Halverwege de race echter klom de nummer 55-Mazda met Jonathan Bomarito aan het stuur op naar de eerste plaats, waarna Harry Tincknell het karwij kon afmaken. De andere Mazda, die tijdens de pitstops opklom naar de tweede plaats, kwam uiteindelijk ook als tweede over de eindstreep, een mooi succes bij de eerste race waarbij het Multimatic-team de volledige Mazda-operatie runde. De JDC Miller Motorsports-Cadillac van João Barbosa en Sébastien Bourdais eindigde als derde, voor de nummer 6-Penske-Acura van Dane Cameron en Juan Pablo Montoya. De van pole gestarte Acura met Helio Castroneves en Ricky Taylor viel uit als gevolg van motorproblemen. De Konica-Minolta-WTR-Cadillac met Renger van der Zande en Ryan Briscoe werd als zesde geklasseerd.

200705 IMSA Race Corvette
Corvette vierde de honderdste overwinning in de Amerikaanse sportwagenracerij

In de GTLM-klasse was er voor het eerst in twee jaar weer eens een overwinning voor het Pratt & Miller-Corvette-team. Met een sterk optreden in de slotfase, waarin hij de hevig aandringende Earl Bamber achter zich wist te houden, zorgde António García voor de eerste overwinning van de dit jaar nieuwe Corvette C8.R, tevens de 100e zege van Corvette in de Noord-Amerikaanse sportwagenracerij. García deelde de auto met Jordan Taylor. De nummer 912-Porsche van Earl Bamber en Laurens Vanthoor eindigde op de tweede plaats, voor de andere Porsche met het nummer 911, bestuurd door Fred Makowiecki en Nick Tandy. De nummer 25-BMW met Bruno Spengler en Connor de Philippi, ditmaal uitgevoerd in het rood, eindigde op de vierde plaats.

200705 IMSA race GTD win
Finish van de winnende GTD-auto, de AIM Vasser Sullivan-Lexus met Telitz en Hawksworth

In de GTD-klasse was er geen succes weggelegd voor de pole-winnende Compass-McLaren: de auto moest vanwege een technisch probleem voorafgaand aan de opwarmronde vanuit de pitstraat starten en kreeg vervolgens ook nog een 'drive-through penalty' opgelegd. De AIM Vasser Sullivan-Lexussen domineerden daarentegen, met de overwinning voor Jack Hawksworth en Aaron Telitz in de nummer 14-Lexus en de tweede plaats voor Frankie Montecalvo en Townsend Bell in de nummer 12-Lexus. Het was de eerste 1-2 voor het team. De derde plaats ging ook naar een Japanse auto, en wel de Meyer Shank Racing-Acura van Mario Farnbacher en Matt McMurry, nadat Farnbacher in de slotfase de eveneens door Meyer Shank Racing gerunde Heinricher-Acura van Alvaro Parente en Misha Goikhberg achter zich wist te houden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet