NASCAR

NASCAR: Fraaie Xfinity thuisoverwinning Chase Briscoe Indy Roadcourse

Voor de eerste maal sinds acht jaar maakte de NASCAR Xfinity-series gebruik van de roadcourse configuratie op de Brickyard. Chase Briscoe, afkomstig uit de Staat Indianapolis, pakte met zijn Stewart Haas Racing Ford Mustang zijn vijfde seizoensoverwinning.

2020 Chase Briscoe winnaar
Fraaie thuiszege voor Chase Briscoe.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Fraaie Xfinity thuisoverwinning Chase Briscoe op Indy Roadcourse
Sinds februari dit jaar heeft SHR-coureur Chase Briscoe de Indy Roadcourse configuratie geoefend en het heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen. In een spectaculair duel met drie andere concurrenten sloeg Briscoe in de slotfase toe en won op zijn thuiscircuit. Bij de zegeceremonie imiteerde Briscoe op exact dezelfde wijze zijn teambaas die ook zoveel succes op de Speedway had.Het eerste wedstrijdsegment moest onder neutralisatie beëindigd worden nadat er bij Vinnie Miller een band klapte.

2020 Jeb Burton leiding Jeb Burton nam direct de leiding maar profiteerde maar kortstondig.

Bij de herstart nam Briscoe opnieuw de leiding met Cindric in zijn kielzog. In de 29e ronde ging Austin Cindric(Ford) aan Briscoe voorbij maar werd door NASCAR bestraft omdat hij nog voor de start/finishlijn inhaalde. Cindric kreeg hiervoor een "drive-through" opgelegd. In de 31e ging de Ford-rijder al naar binnen om zijn straf te ondergaan. Vier ronden later moest er vanwege een brandje in de auto van Brandon Jones geneutraliseerd worden. Jones kwam met de schrik vrij. Na de herstart in de 39e ronde nam Ryan Sieg kortstondig de kop voordat Briscoe hem weer terugveroverde.

Tien ronden voor het einde kwam de wedstrijd eigenlijk werkelijk tot leven. Een neutralisatie vanwege brokstukken debris zorgde eigenlijk voor een spannende ontknoping. Bij de herstart in de 55e ronde nam Briscoe opnieuw de leiding en vervolgens ontstond er een spectaculair groepje bestaande uit Briscoe, Allmendinger, Cindric en Noah Gragson

Allmendinger
Zoals verwacht zat A.J. Allmendinger vrijwel de gehele wedstrijd in de kopgroep.
  Spectaculaire wisselingen in de slotfase zorgden ervoor dat Briscoe de leiding wist te behouden maar dat A.J. Allmendinger en Cindric resp. naar de derde en vier plek terugvielen. Met een voorsprong van meer dan 2 secs. versloeg Briscoe Justin Haley en Noah Gragson.

Voor zondag staat de Cup series op de oval van de Brickyard op het programma en die rijden op de oval configuratie. Veel media en fans hebben geroepen om een verplaatsing naar de roadcourse voor de toekomst en met het succes van de Xfinity-series vandaag lijken de dagen van de Brickyard 400 op deze wijze geteld te zijn. De crewchief van Martin Truex Jr. is er heilig van overtuigd. "Het is zo goed als zeker dat dit de laatste Cup-wedstrijd op IMS oval na dit gaat worden." We zijn benieuwd.

2020 Kissing the Bricks
Kissing the Bricks ofwel de bakstenen behoort tot de traditie.


Uitslag Pennzoil 150
1. Chase Briscoe Ford 62 ronden
2.Justin Haley Chevrolet 62 ronden
3. Noah Gragson Chevrolet 62 ronden
4. A.J. Allmendinger Chevrolet 62 ronden
5.Austin Cindric Ford 62 ronden
6. Ross Chastain Chevrolet 62 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 62 ronden
8. Alex Labbe Chevrolet 62 ronden
9. Michael Annett 62 ronden
10. Preston Pardus 62 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet