IndyCar

Indycar: VeeKay doet een "Pagenaudje" en eindigt schitterend als vijfde. Zege voor Scott Dixon

Rinus VeeKay maakte in zijn tweede Indycar-wedstrijd met een vijfde plek een fantastische  indruk. Vanaf een 18e startplek wist de Nederlander zich naar een vijfde plek op te werken en herhaalde daarmee bijna het resultaat van de Fransman Simon Pagenaud die vorig jaar vanaf een 20e startplek won. En ook dit jaar kwalificeerde de Penske-rijder zich op identieke wijze en reed een fraaie inhaalwedstrijd.

2020 VeeKay
Wat een schitterende race van Rinus VeeKay op de roadcourse van de Brickyard.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay doet een "Pagenaudje" en word schitterend vijfde. Zege voor Scott Dixon
Hoewel Will Power direct de leiding nam zat er geen vierde overwinning voor hem in. Bij zijn laatste stop in de 57e ronde liet de Penske-rijder zijn motor afslaan en moest door zijn crew teruggeduwd worden. Het maakte hem kansloos en hij viel naar de 20e plek terug. Na één ronde bedroeg de volgorde Power, Harvey, Rahal, Herta, Newgarden, Dixon, Daly, Askew, RHR, Rossi. 

2020 Scott Dixon
48e zeges voor Scott Dixon die nu zelf een legende aan het worden is.

Met Simon Pagenaud in zijn kielzog wist VeeKay al in de eerste ronde positie te winnen. Jack Harvey wist in de openingsfase Graham Rahal onder druk te zetten maar viel eigenlijk al snel naar de 15e plek terug.In de 21e ronde Graham Rahal met een ruime voorsprong aan de leiding. Daarachter was Spencer Pigot in een fraai gevecht met Conor Daly verwikkeld. Pigot kwam vorig jaar nog voor het team van Ed Carpenter Racing uit overigens. In de 25e ronde bevond VeeKay zich in al in tiende positie en Pagenaud in 16e.

2020 Pitstop Dixon Uitstekende stop bij het team van Ganassi voor Scott Dixon.

Zowel Graham Rahal als Spencer Pigot kwamen in de 26e ronde voor vers rubber naar binnen. Ferrucci verloor een wielmoer bij zijn reguliere stop. In de 30e ronde bevond VeeKay zich in zeven de positie en ging in de 32e ronde voor zijn tweede reguliere stop naar binnen en liet voor de tweede maal de Firestone Reds monteren.

2020 Power verliest
Power verknalt zijn zegekansen.

In de 38e ronde alweer in 10e positie terwijl McLaren Arrow SP rijder Oliver Askew met een crash voor de eerste neutralisatie zorgde. Askew kon op eigen kracht zijn auto verlaten. Deze neutralisatie was een voordeel voor de mensen die voor een drie-stop strategie hadden gekozen. Tevens speelde deze crash de strategie van Ed Carpenter Racing duidelijk in de kaart. Graham Rahal bevond zich in de 41e ronde weer terug aan de leiding.

2020  Jack Harvey
Jack Harvey reed één ronde aan de leiding maar stelde teleur.

In de 43e ronde ontbrandde het gevecht tussen de ECR-teamgenoten Conor Daly en Rinus VeeKay en met een fraaie move ging de Nederlander aan zijn Amerikaanse teamgenoot voorbij. Vervolgens zette hij de aanval op Colton Herta in maar de Nederlander kwam in de slotfase behoorlijk onder druk te staan van Marcus Ericsson die van alles probeerde om aan de ECR-auto voorbij te komen. VeeKay gaf echter geen krimp.

In de 48e ronde viel eigenlijk de definitieve beslissing. Scott Dixon nam de leiding van Graham Rahal over en stond die niet meer af. Daarachter bevond zich Penske-coureur Simon Pagenaud die evenals in 2019 een fantastische inhaalwedstrijd reed.

2020 Start GP Indianapolis
Start van een schitterende Indycar wedstrijd op de roadcourse van de Brickyard.

Met een fantastische inhaalwedstrijd eindigde Rinus VeeKay bij zijn debuut op de legendarische Indianapolis Motor Speedway (de roadcourse) direct als vijfde. De druk van Ganassi-rijder Marcus Ericsson in de slotfase wist de Nederlander uitstekend te weerstaan. Een fraaie revanche voor alle pech van Texas enkele weken geleden.

Voor de Nieuw Zeelander Scott Dixon betekende het zijn 48e Indycar-overwinning. Hij heeft nog maar vier overwinningen nodig om de legendarische Mario Andretti met 52 overwinningen te evenaren. (later meer)

2020 Uitslag


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet