Formule 2

Formule 2: Ilott wint eerste hoofdrace van het seizoen, MP-duo pakt punten op Red-Bull-Ring

200051-fda-f2

Callum Ilott (Virtuosi) heeft de eerste F2-hoofdrace van het seizoen gewonnen. De Britse Ferrari-junior was op de Red-Bull-Ring een klasse apart nadat zijn twee naaste rivalen – teamgenoot Guanyu Zhou en Prema's Mick Schumacher – in de tweede helft van de race wegvielen. Marcus Armstrong (ART) won een verbeten gevecht van Schumachers teamgenoot Robert Shwartzman om tweede te worden. De coureurs van het Nederlandse MP Motorsport reden allebei in de punten: debutant Felipe Drugovich kon zijn sterke tweede positie uit de kwalificatie niet vasthouden en finishte als achtste, zijn ervaren teamgenoot Nobuharu Matsushita klom na een mislukte kwalificatie op naar de negende plaats.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Ferrari Driver Academy


Tot aan de 26e ronde van de 40 ronden durende hoofdrace op de Red-Bull-Ring stond de wedstrijd in het teken van een duel tussen poleman Zhou en de sterk gestarte Ilott, die aanvankelijk de kop pakte door tussen Zhou en Drugovich te duiken op weg naar de eerste bocht. Een paar bochten later stelde de Chinese Renault-junior orde op zaken, om aan de leiding te blijven tot de 17e ronde, toen hij naar binnen kwam voor zijn bandenwissel.

Ilott wisselde een ronde later en kwam vóór zijn teamgenoot de baan op, een truc die Mick Schumacher in de ronde dáárop dubbel overdeed door zowel Zhou als Ilott via de pits te passeren. Schumacher had tot dan op korte afstand derde gelegen. In twee opeenvolgende ronden greep Zhou op warmere banden echter opnieuw het initiatief, maar in de 26e ronde was het afgelopen voor de Chinees: zijn auto verloor vaart en hij moest de pits opzoeken.

Met de snelste ronde van de wedstrijd opende Ilott een beslissend gat van 1,3 seconden op Schumacher, die daarmee buiten DRS-bereik raakte. De ronde daarop kreeg de Duitser echter een tweede kans: Artem Markelov (HWA), die in de pitstopfase even de leiding had genomen omdat hij het langste buiten bleef, kwam tot stilstand op de baan, wat de safety car naar buiten bracht.

Na het groen in de 30e ronde gooide Schumacher er alles tegenaan, maar twee ronden later in de Würth-bocht verloor hij het macht over het stuur, om terug te vallen naar de 13e plaats. Nu had Ilott het rijk voor zich alleen. Ongenaakbaar breidde hij zijn voorsprong uit van 2,9 seconden in de 33e ronde tot 8,8 seconden bij de finish, om daarmee de eerste F2-zege uit zijn carrière te boeken.

200049-fda-f2-r1-spielberg

Zo werd het podium gevuld met drie Ferrari-juniors op rij, zodat Ferrari deze dag toch nog iets te vieren had. Ilott werd namelijk vergezeld door Marcus Armstrong en Robert Shwartzman, nadat Armstrong na een rondenlange felle strijd met de Rus zijn tweede plaats vasthield. Armstrong veroverde zijn mooie klassering met een zeer vroege pitstop, waarmee hij maar liefst vijf plaatsen won. 'Track position is king' is de slogan in de F1, maar dat was het vandaag ook in de opstapklasse, want Armstrong hield zijn harde banden 33 ronden lang goed, om zo Shwartzman, teamgenoot Christian Lundgaard en Dan Ticktum (DAMS) achter zich te laten.

Louis Delétraz (Charouz) won met een relatief vroege stop ook plaatsen en pakte de zevende positie. Dat had de zesde kunnen zijn, maar die viel de juist zeer laat stoppende Giuliano Alesi (HWA). De opmars van de ene Ferrari-junior kostte de andere dus een plek, maar niettemin belandden vijf coureurs uit de Ferrari Driver Academy in de top-zeven.

MP-coureurs Felipe Drugovich en Nobuharu Matsushita eindigden kort achter elkaar op P8 en P9. Drugovich viel bij de start twee plekken terug en legde het daarna bij de pitstops af tegen Shwartzman, Ticktum en Lundgaard. Later in de race moest de Braziliaan ook Delétraz en Alesi voorbijlaten. De reverse pole voor de sprintrace van morgen is wel zijn deel. Matsushita was een van de langste doorrijders en reed slim naar de negende plaats, wat een hele opsteker was na een kwalificatie waarin hij niet verderkwam dan de 21e startplaats.

F2, Red-Bull-Ring, hoofdrace, 4 juli 2020

1. Callum Ilott - Virtuosi - 40 ronden, 54'21"050
2. Marcus Armstrong - ART - 8"856
3. Robert Shwartzman - Prema - 9"291
4. Christian Lundgaard - ART - 10"878
5. Dan Ticktum - DAMS - 11"277
6. Giuliano Alesi - HWA - 12"828
7. Louis Delétraz - Charouz - 16"267
8. Felipe Drugovich - MP Motorsport - 17"033
9. Nobuharu Matsushita - MP Motorsport - 17"435
10. Roy Nissany - Trident - 19"543
11. Mick Schumacher - Prema - 20"049
12. Jehan Daruvala - Carlin - 22"008
13. Pedro Piquet - Charouz - 24"996
14. Nikita Mazepin - Hitech - 25"885
15. Jack Aitken - Campos - 30"138
16. Guilherme Samaia - Campos - 53"934
17. Guanyu Zhou - Virtuosi - 1 ronde
18. Yuki Tsunoda - Carlin - 1 ronde

Snelste ronde: Guanyu Zhou, 1'16"983

Uitgevallen
27e ronde - Artem Markelov
17e ronde - Sean Gelael
3e ronde - Marino Sato

Niet gestart
Luca Ghiotto

Stand kampioenschap
1.Ilott 29; 2.Armstrong 18; 3.Shwartzman 15; 4.Lundgaard 12; 5.Ticktum 10; 6.Alesi 8; 7.Delétraz 6; 8.Zhou 4; 9.Drugovich 4; 10.Matsushita 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet