Sportscars

Sportscars: Jeroen Bleekemolen - "Raar om er na elf jaar nu niet bij te zijn"

200630 Bleekemolen Wright
Eigenlijk had Jeroen Bleekemolen met de Wright-Porsche zullen rijden

Het zal wennen zijn, en voor hemzelf nog wel het meest: wanneer aanstaande vrijdag in Daytona het seizoen in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship wordt hervat, dan is Jeroen Bleekemolen er niet bij. "Voor het eerst in elf jaar", zegt hij mijmerend in gesprek met AUTOSPORT.NL. "Natuurlijk heb ik af en toe wel eens een race gemist als er iets samenviel, maar de afgelopen elf jaar heb ik toch altijd min of meer volledig in de Amerikaanse sportwagens meegedraaid: ALMS, IMSA... Dat ik nu thuis zit is een raar idee. Het enige positieve is dat ik meer tijd voor de kinderen heb."

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Jeroen Bleekemolen, Porsche/Jürgen Tap

"Eigenlijk had ik dit jaar een van mijn drukste seizoenen ooit in Amerika zullen hebben", vertelt Bleekemolen. "Bij sommige evenementen zou ik in twee of drie series tegelijk rijden. Dat deed ik al in Daytona: Michelin Pilot Challenge en WeatherTech. Op Sebring zou ik WEC en WeatherTech rijden, op Long Beach SRO en WeatherTech. Maar dat werd dus allemaal even anders."

Aanvankelijk bestond het IMSA-programma voor Bleekemolen uit de vier lange-afstandswedstrijden van de Michelin Endurance Cup voor het Black Swan-Porsche-team van Tim Pappas in de GTD-klasse, gecombineerd met de sprintwedstrijden voor het Wright-Porsche-team, eveneens in GTD. "Het programma met Wright wordt niet voortgezet, in plaats van twee Porsches zet het team nog maar één Porsche in", aldus Bleekemolen. "Ik had zullen rijden met Anthony Imperato, maar vanwege de coronacrisis viel zijn bedrijf Henry, een fabrikant van geweren, als sponsor weg en daarmee werd het programma geschrapt." De resterende Wright-Porsche kent Patrick Long en Ryan Hardwick als bezetting.

200630 Bleekemolen Black Swan
Na de Rolex 24 At Daytona is het ook bij Black Swan Racing rustig

Met Tim Pappas van Black Swan zou Bleekemolen niet alleen de lange-afstandsraces in het IMSA-kampioenschap rijden, maar ook wedstrijden in de SRO World Challenge America. "Maar Tim zit in Californië, waar het met het virus natuurlijk ook heftig is, en die komt voorlopig zijn huis niet uit. Geen idee wat daar nog gaat gebeuren. SRO begint volgende week op Virginia, maar dat wordt zeker ook niks. Misschien dat er eind van het seizoen nog wat races in zitten. Voorlopig ben ik echter beschikbaar!"

200630 Bleekemolen WEC
Alleen FIA WEC met Project 1 staat voor Bleekemolen momenteel vast

Vast staat vooralsnog de deelname aan het WEC bij Project 1, eveneens met een Porsche, maar dan een 911 RSR. "Daar rijd ik samen met Ben Keating, gewoon zoals gepand, al mag Ben zoals de stand van zaken nu is eigenlijk België niet in", zegt Bleekemolen, verwijzend naar de WEC-race van Spa-Francorchamps op 14 augustus. "Maar ook daar zijn wel oplossingen voor, en bovendien duurt dat nog even."

200630 Bleekemolen kart 1
Benjamin en Oliver Bleekemolen op weg naar de kartbaan

Jeroen Bleekemolen is momenteel nog met zijn gezin in Nederland, maar vertrekt binnenkort, als de schoolvakanties begonnen zijn, weer naar Monaco. "De afgelopen tijd ben ik lekker veel met de jongens wezen karten. Benjamin en Oliver, onze tweeling, zijn net zeven geworden. Net voor hun verjaardag reden ze voor de eerste keer op de buitenbaan, dat ging al heel lekker! Ik ben hartstikke druk met van alles en nog wat organiseren en regelen, maar geniet er ook wel heel erg van. Het is voor het eerst in twintig jaar dat ik zo'n lange periode op één plek ben, dat is ook best wel eens prettig, al kijk ik er ook wel naar uit om weer te gaan racen!"

200630 Bleekemolen kart 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet