NASCAR

NASCAR: Revanche voor Denny Hamlin op Pocono. Crash Kyle Bush/Blaney

De double headers in het NASCAR-seizoen lijken voor zowel de organisatie als de rijders een succes te worden. Dit weekend stonden er op Pocono maar liefst twee Cup wedstrijden, een Xfinity-race en nog een Truckwedstrijd op het programma. Wel allemaal zonder publiek helaas. In de tweede wedstrijd op Pocono nam Hamlin revanche op zijn zaterdag resultaat en versloeg SHR-rijder Kevin Harvick. Een derde beker voor het team van SHR zat er na de overwinning van Chase Briscoe eerder op de dag niet in.

2020 Hamlin Race  Pocono Denny Hamlin op weg naar zijn vierde seizoenszege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Revanche voor Denny Hamlin op Pocono. Crash Kyle Bush/Blaney
Zowel Denny Hamlin als Kevin Harvick beginnen zich nu duidelijk als titelkandidaten voor het seizoen 2020 te ontwikkelen. Hamlin behaalde voor het team van Joe Gibbs Racing tot nu toe vier overwinningen en Kevin Harvick voor het team van Tony Stewart en Gene Haas drie. Hamlin is op dit moment aardig aan zijn imposante CV aan het werken. Op de eeuwigdurende ranglijst staat hij met maar liefst 41 overwinningen als 19e genoteerd en op Pocono evenaarde hij afgelopen zondag Jeff Gordon met zes overwinningen.

2020 Chase Elliot 4
Een vierde plek voor Chase Elliott.

Denny Hamlin: " Wij willen in de Final Four een kans hebben. Nauwelijks te geloven dat er zich zo'n droge periode in het midden van mijn carrière bevond. Eigenlijk voel ik mij met een tweede en een eerste plek een beetje teleurgesteld. Ik had gewoon beide wedstrijden moeten winnen."

2020 Overzichtsfoto
Met of zonder publiek. Pocono biedt altijd mooie wedstrijden.

De tweede Cup-wedstrijd gisteren moest vanwege regen en onweer ruim 51 minuten stilgelegd worden en het werd even spannend of men met de invallende duisternis de volledige afstand zou halen. Vanwege een motorwissel kon Ryan Preece niet vanaf pole vertrekken en een aantal andere rijders werd vanwege ditzelfde probleem naar de achterste startrijen verbannen.

Crash Kyle Busch/Ryan Blaney
Het eerste 30 ronden durende wedstrijdsegment kwam op naam van Kurt Busch terwijl Brad Keselowski gewonnen. Kort voor het einde van het tweede segment crashten Kyle Busch en Ryan Blaney bij het dubbelen van achterblijver Garret Smithley. Busch verdween in de muur en voor hem was de dag over terwijl Blaney nog als 22e geklasseerd werd. Kyle Busch: Ik weet wat er gebeurd is maar het heeft weinig zin hierover te praten omdat het anders toch maar verkeerd zou overkomen."

In het laatste segment kwam Hamlin later dan Harvick naar binnen en kwam net voor hem weer terug op de baan. Harvick had 15 ronden eerder voor vers rubber gestopt maar werd in het verkeer nogal wat opgehouden wat de bandenslijtage uiteraard niet ten goede kwam Voor Harvick zat er daarvoor geen tweede zege meer in.

2020 Matt Di Benedetto
Zesde plek voor Matt DiBenedetto, één van de meeste sympathieke rijders.

Kevin Harvick: "Eigenlijk was onze auto veel beter dan gisteren maar we reden wel veel in "het verkeer" Ik denk ook wel dat iedereen erg blij met deze dubbelheaders en een veel korter seizoen is."

Achter Hamlin en Harvick bezette Erik Jones de derde plek. Daarachter volgden Chase Elliott en Aric Almirola. Voor Jimmie Johnson, wiens dochter het startcommando gaf, betekende het zijn laatste optreden op Pocono. In beide wedstrijdsegmenten haalde Johnson de Top 10 niet. Een weggerold wiel in de pitlane betekende voor Johnson een "drive-through" Uiteindelijk zat er voor Johnson's Farewell Tour niet meer dan een 16e plek in.

A.s. weekend rijdt NASCAR voor het eerst in de moderne geschiedenis samen met Indycar en wel op de Indianapolis Motor Speedway waar behalve Indycar en de Cup-series ook de Xfinity-series aan de start komt. Voor de TV/Livestream kijkers belooft het een superdruk weekend te worden.

2020 Hamlin
Winnaar Denny Hamlin. Titelfavoriet?

Uitslag Pocono 350
1. Denny Hamlin Toyota 140 ronden
2. Kevin Harvick Ford 140 ronden
3. Erik Jones Toyota 140 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 140 ronden
5. Aric Almirola Ford 140 ronden
6. Matt DiBenedetto Ford 140 ronden
7. William Byron Chevrolet 140 ronden
8. Clint Bowyer Ford 140 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 140 ronden
10. Martin Truex Jr. Toyota 140 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet