NASCAR

NASCAR: Chase Briscoe, bestraft, spint en wint...Xfinity Pocono

Bijna een herhaling van de historische Indy 500 in 1985 toen de legendarische Danny Sullivan met een "Spin and Win" de Indy 500 op zijn naam schreef. Chase Briscoe deed het vandaag in de Xfinity-series op Pocono nog eens dunnetjes over.

2020 Gragson Snider
Noah Gragson en Myatt Snider nemen het voortouw bij de Pocono Green 225.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Briscoe, bestraft, spint en wint...Xfinity Pocono
Het was bijna een herhaling van de 1985 Indy 500. SHR-coureur Chase Briscoe deed het dunnetjes over of misschien nog beter met amper 22 ronden te gaan? Briscoe werd bestraft voor te snel rijden in de pitlane, reed zijn banden aan flarden en wist vervolgens nog aan het slot van de wedstrijd winnen.

Briscoe werd daarbij in de 54e ronde aanvankelijk wel een beetje geholpen door zijn concurrenten Austin Cindric, Noah Gragson en Justin Allgaier die crashten. Na de herstart nam Chase in de 58e ronde de leiding maar met nog 22 ronden te gaan klapte zijn linker achterband, waarbij de SHR-rijder zijn auto nog net uit de muur wist te houden.

Chase Briscoe: "Dit verraste mij gewoon. Ik kreeg geen waarschuwing of niets. Ik nam het korte gedeelte richting Turn 1 en de auto trok richting infield, ik hoorde dat van alles en nog wat de spatborden raakten. Ik probeerde bij de koplopers uit de weg te blijven en maakte me wel een beetje zorgen dat ik hen zou raken. Had een beetje geluk dat het aan het einde van de tunnelbocht was en niet in het midden ervan."

Daardoor kwam Myatt Snider aan de leiding terwijl vele andere concurrenten, waaronder Ross Chastain, voor vers rubber naar binnen gingen. De wedstrijd werd in de 73e ronde hervat en Snider behield nog even de leiding maar Chastain kwam vanaf P6 als een raket terug bij de koplopers.

Briscoe herstartte als elfde maar marcheerde eveneens snel richting P3 achter Snider en Chastain. Veertien ronden voor het einde ging Chastain bij Snider in de aanval en beiden reden vrijwel een gehele ronde naast elkaar zonder ook maar één duimbreed toe te geven.

Twee ronden later ging Snider bij Briscoe voor de bijl en zette de SHR-rijder de aanval op Chastain in. Tien ronden voor het einde reed Briscoe kortstondig aan de leiding nadat Chastain zich niet zomaar gewonnen gaf. Vervolgens slaagde Briscoe er twee ronden later in om de leiding te nemen maar een crash van Chad Finchem zorgde voor een allerlaatste neutralisatie. Bij de laatste herstart werd Chastain met een flinke push van Justin Allgaier een flink handje geholpen. Briscoe zat in Turn 2 op zijn achterbumper en ging uiteindelijk aan hem voorbij.

Voor Briscoe betekende het zijn tweede overwinning met interim crewchief Greg Zippadelli. Chase Briscoe: "Alles viel vandaag onze kant uit. We hadden duidelijk problemen in de pitlane met een lekke band, maar behalve dat ging het perfect. Ross Chastain mocht dan de wedstrijd niet gewonnen hebben maar hij incasseerde voor de tweede achtereenvolgende week de U$ 100.000 Cash for Dash bonus.

Chastain: "Wij probeerden bij de herstart van alles en nog hebben we niet gewonnen. Op verschillende punten hadden we clean air en konden we eerlijk gezegd van hem wegrijden. Maar die auto werd alleen meer "loose" en eigenlijk ben ik dit in de bochten nog nooit zo geweest zonder eigenlijk te crashen. In Turn 2 hadden we veel moeite en daar passeerde hij mij dan ook. Daar profiteerde hij van. Jeremy Clements behaalde met een derde plek zijn beste seizoensresultaat. Snider eindigde als vierde en Michael Annett als vijfde. Austin Cindric en Justin Allgaier wonnen beide wedstrijdsegmenten. Overigens werd de wedstrijd in de 16e ronde met bijna 20 minuten onderbroken vanwege een blew-up van Brandon Brown.

2020 Chase Briscoe Pocono Winnaar Chase Briscoe reed een beer van een wedstrijd.


Uitslag Pocono Green 225
1. Chase Briscoe Ford 91 ronden
2. Ross Chastain Chevrolet 91 ronden
3. Jeremy Clements Chevrolet 91 ronden
4. Myatt Snider Chevrolet 91 ronden
5. Michael Annett Chevrolet 91 ronden
6. Justin Allgaier Chevrolet 91 ronden
7. Brett Moffitt Chevrolet 91 ronden
8. Timmy Hill Toyota 91 ronden
9. Riley Herbst Toyota 91 ronden
10. Jesse Little Chevrolet 91 rondne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet