V8 Supercars

V8 Supercars: McLaughlin als vanouds op Sydney Motorsports Park

Ook in Australië is de racewereld weer tot leven gekomen nadat op Albert Park vanwege de Covid_19 Pandemie alles werd stilgelegd. Op Sydney Motorsports Park werd dit weekend het seizoen weer hervat. Het lijkt er nu toch op dat het dat jaar toch nog beëindigd gaat worden i.p.v. 2021. En ook hier net zoals bij de VLN strenge hygiënische maatregelen en werd er eveneens zonder publiek geracet. Scott McLaughlin zegevierde voor DJR Team Penske als vanouds en stond de afgelopen twee dagen tweemaal op de hoogste trede van het podium. Nick Percat won vandaag overigens de tweede wedstrijd van het weekend.

2020 Dubbelwinnaar
Scott McLaughlin zegevierde als vanouds in de Supercars.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Tickford/Red Bull/Kelly Racing/PR

McLaughlin als vanouds op Sydney Motorsports Park
Op een gesloten Sydney Motorsports Park werd het Supercars seizoen weer hervat. Eén van de kleine veranderingen in het tijdschema is dat er nu net zoals bij andere series tussen de kwalificatie en de wedstrijd nog maar weinig tijd rest zodat de rijders eigenlijk constant volgas moeten gaan. Een formule die door de Supercar-coureurs verwelkomd werd.

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin zegevierde weer als vanouds en schreef dit weekend twee overwinningen op zijn naam. In de eerste wedstrijd leverde McLaughlin een fantastisch gevecht met Shane van Gisbergen in de Holden Commodore ZB. Direct vanaf het begin zorgden McLaughlin en SVG voor spektakel. SVG had een betere start dan de Mustang-coureur maar werd direct al in de eerste bocht terugverwezen. In de 8e ronde bedroeg de voorsprong van McLaughlin op SVG al 3.6 secs. SVG's teamgenoot Jamie Whincup ging in de 15e ronde als eerste voor vers rubber naar binnen. McLaughlin deed dit één ronde later terwijl SVG pas in de 18e ronde naar binnenkwam.

2020 McLaughlin Een overbekend beeld inmiddels.

Drie ronden later ging SVG aan zijn teamgenoot Jamie Whincup voorbij terwijl McLaughlin nog over een voorsprong van ongeveer drie seconden beschikte. In ieder geval kreeg McLaughlin een waarschuwing voor het teveel gebruik maken van de curbstones.

Scott McLaughlin over SVG: "Het is net een kakkerlak, je komt werkelijk nooit van hem af. Ongelofelijk. Hij is er altijd maar het was een prachtig gevecht. Het was bijzonder zwaar de laatste vijf ronden maar ik heb mijn best gedaan en ik kwam als eerste over de streep. Jamie Whincup eindigde op negen seconden achterstand als derde op het leidende duo. Nadat Chaz Mostert zijn voormalige Tickford teamgenoten Cameron Waters en Lee Holdsworth gepasseerd had, behaalde de Walkinshaw Andretti-rijder een verdiende vierde plek.

Eigenlijk maakte James Courtney(als vervanger van Will Davison) bij Boost Mobile Tickford Racing een uitstekend debuut. Vanaf een 21e plek wist hij als twaalfde te eindigen.

Nick Percat Sydney
Een verrassende overwinning voor Nick Percat vandaag.

500e Supercars wedstrijd voor Jamie Whincup. Zege voor Nick Percat
Jamie Whincup behaalde voor zijn 500e wedstrijd de pole en reed de eerste wedstrijdhelft op kop en vervolgens nam Nick Percat in de BJR Holden Super Dealers ZB Holden Commodore de leiding en stond deze niet meer af. Bij de finish bedroeg het verschil slechts 3.1812 secs. In de beginfase ging Percat als snel aan SVG voorbij toen duidelijk werd dat de Red Bull Holden-rijder niet over de juiste rubbersamenstelling beschikte. Voor SVG zat er niet mee dan een zevende plek in. Voor Nick Percat betekende het uiteindelijk zijn allereerste overwinning voor het team van Brad Jones Racing.

2020 Kelly Racing Mustangs
De  Kelly Mustangs in gevecht.

Nick Percat: " Ik kan het gehele team en Brad Jones niet voldoende bedanken. Brad kan niet hier zijn maar ik dank hem voor het vertrouwen. Het duurde alleen wat langer dan ik gewild had. Ik wist dat ik over betere banden dan Jamie Whincup beschikte dus ik was nogal gebrand op mijn pitstop. Toen ik in de eerste ronde al Shane passeerde wist ik dat er iets aan de hand was en liet dit via de boordradio liet ik weten dat we ervoor gingen. Met Scott McLaughlin en Cameron Waters was het een megagevecht en uiteindelijk won ik."

De derde wedstrijd van het SuperSprint weekend viel ook aan Scott McLaughlin ten prooi. En eigenlijk lag de Nieuw Zeelander van start tot finish aan de leiding. Jamie Whincup eindigde in zijn 501e Supercars-wedstrijd op 10 seconden achterstand op Lee Holdworth als derde en reed eigenlijk een vrij eenzame wedstrijd waarin Fabian Coulthard eigenlijk de enige uitvaller was. Voor SVG zat er overigens niet meer dan een zesde plek in.

2020 Pitstop
Geen geluk voor Fabian Coulthard vandaag.

Scott McLaughlin over de beide wedstrijddagen: " In de eerste wedstrijd hadden de voorbanden het begeven en ik was bij de start gewoon te agressief in de eerste stint. Bij de tweede was dit iets minder en dit hielp mij wel waardoor ik ten opzichte van Shane over iets meer snelheid beschikte. Ik wist dat toen hij op mijn achterbumper zat dat hij over vuile lucht beschikte waardoor het voor hem moeilijker werd. In zijn totaliteit was dit het resultaat dat wij wilden. Wij beschikten het gehele weekend over voldoende kwalificatie-snelheid en voelde mij op mijn gemak in de auto. Vergeleken met gisteren hadden wij de auto nog beter gemaakt. Ik denk dat we met de banden zeker uitstekend werk verricht hebben. In de laatste wedstrijd was die gewoon een droom om in te racen."

2020 Holdsworth
Lee Holdsworth richting podium.

Lee Holdsworth: "Briljant, prachtig. Voor al onze sponsors is dit een erg goed gevoel. Als je over goede kwaliteitsbanden beschikt wordt het inhalen wel erg gemakkelijk. Maar daarvoor moet je wel over een goede auto beschikken en die hadden we vandaag. Het gaf me zo'n goed gevoel om Jamie Whincup en de rest van de jongens te passeren. Ik probeerde het ook nog bij Scotty maar die was te snel. Toen werd het gat alleen maar groter. Een beetje pech want ik hoopte hem echt te kunnen passeren."

Lee Holdsworth
Is alweer lang geleden dat Lee Holdsworth op het podium stond.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet