NASCAR

NASCAR: Ryan Blaney wint spectaculaire Talladega 500

Penske-coureur Ryan Blaney schreef maandagavond de Geico Talladega 500 op zijn naam. De traditionele "Big One" bleef eigenlijk uit. Twee separate incidenten in de allerlaatste ronde konden de zege van Blaney eigenlijk niet meer verstoren. De Penske-rijder beschikte duidelijk de gehele wedstrijd over de beste en sterkste auto.

2020 Wallace Blaney
Bubba Wallace feliciteert zijn boezemvriend Ryan Blaney na diens zege in de Geico Talladega 500. Mooi gebaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Ryan Blaney wint spectaculaire Talladega 500
Ryan Blaney behaalde in de naar maandag uitgestelde Talladega 500 zijn allereerste seizoensoverwinning. JGT Daugherty-coureur Ricky Stenhouse Jr., die ditmaal ook een uitermate sterke wedstrijd reed, eindigde als tweede. En ook vorig jaar oktober wist Blaney op Talladega de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Toen versloeg hij de Roush Fenway Racing Ford Mustang van Ryan Newman.
Saillant detail; in beide wedstrijden versloeg Blaney zijn tegenstanders met een verschil van 0.007 secs. en kwam daarmee bijna op gelijke hoogte met Jimmie Johnson die in 2011 Clint Bowyer met een verschil van 0.002 secs. wist te verslaan.

2020 Finish Geico Talladega 500 Tot aan de finish gebeurde er voor Talladega begrippen relatief weinig..... Blaney pakte rechts bovenin de zege.

In de 188 ronden tellende wedstrijd reed Blaney maar liefst 63 ronden aan de leiding. Overigens werd er Newman's crash tijdens de Daytona 500 eerder dit jaar met een nieuw aero pakket gereden. In totaal wisselde de kop in deze wedstrijd maar liefst 56 keer. Het record staat op overigens 72 wisseling in oktober 2011. Het verschil tussen de Top 14 bedroeg slechts 0.583 secs. De als derde geëindigde Aric Almirola ging zelfs achterwaarts over de streep......0.025 secs. achter Blaney.

2020 Wallace
Emotionele momenten voor de start van de wedstrijd.

In het zicht van de finish raakten Blaney en Erik Jones elkaar. Laatstgenoemde raakte de muur maar kwam nog als vijfde over de muur. Nadat Blaney in de allerlaatste ronde Kevin Harvick gepasseerd was wist hij Jones nog even op afstand te houden. "Hij zat aan de buitenkant en ik probeerde hem te vertragen en ik weet ook niet of we drie breed reden, maar ik heb er wel de pest over in."

2020 Hamlin Truex Jr
Martin Truex Jr. en Denny Hamlin nemen de leiding.

Blaney's overwinning kwam voor insiders niet echt als een verrassing. Hij beschikte duidelijk over de beste auto maar alle drie Penske-auto's waren bij het z.g. "draften" fantastisch. In de 143e ronde verloor Blaney kortstondig de aansluiting toen hij voor zijn laatste stop naar binnenkwam. Blaney's crewchief Todd Gordon calculeerde dat dit tot het einde voldoende moest zijn. De berekening kwam exact uit want kort voor het einde was er neutralisatie omdat Jimmie Johnson van de baan spinde. En had het geluk dat er in de allerlaatste ronde geen neutralisatie meer kwam nadat Corey Lajoie en Martin Truex Jr. in de allerlaatste spinden. Had NASCAR dit wel gedaan, dan was Kevin Harvick de winnaar geweest.

2020 Talladega Race
Draften op Talladega met Kyle Busch op kop.

In totaal telde de wedstrijd slechts acht neutralisaties waarvan drie gepland. Van de 40 rijders die aan de wedstrijd deelnamen werden er 35 gekwalificeerd. Van deze 35 eindigden er 24 in dezelfde ronde. Voor Talladega verbazingwekkend hoge cijfers overigens. De helft van deze coureurs reed op kop en ruim 19 man reden constant in de kopgroep.

Bubba Wallace eindigde op 3/10e achterstand als veertiende achter winnaar Blaney en stak na de finish zijn vuist op naar de schaars toegelaten fans. "Ik had deze race moeten winnen maar ik had ook te weinig brandstof" aldus Wallace. De wedstrijd moest vanwege regen kortstondig onderbroken worden. De eerste twee segmenten kwamen op naam van Tyler Reddick, die voor de eerste maal dit seizoen een segment won, en op naam van Ricky Stenhouse Jr. Vanwege regen moest de wedstrijd kortstondig onderbroken worden.


2020 Stenhouse Blaney
Winnaar Ryan Blaney en Ricky Stenhouse Jr. richting finish.

Uitslag GEICO 500
1. Ryan Blaney Ford 188 ronden
2. Ricky Stenhouse Jr. Chevrolet 188 ronden
3. Aric Almirola Ford 188 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 188 ronden
5. Erik Jones Toyota 188 ronden
6. Chris Buescher Ford 188 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 188 ronden
8. John Hunter Nemecheck Ford 188 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 188 ronden
10. Kevin Harvick Ford 188 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet