NASCAR

NASCAR: Justin Haley behaalt eerst Xfinity-zege Talladega 300

Met steun van zijn teamgenoot Ross Chastain behaalde Justin Haley zijn allereerste Xfinity-zege. Bij een herstart met nog drie ronden te gaan ging Haley met zijn Chevrolet aan merkgenoot Jeb Burton voorbij. Daarbij ook nog eens geholpen door een push van Ross Chastain. Het verschil op de finish bedroeg slechts 0.299 secs.

2020 Haley winnaar
Justin Haley op weg naar zijn eerste Xfinity overwinning op Talladega.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Justin Haley behaalt eerste Xfinity-zege Talladega 300
Voor de pas 21-jarige Justin Haley betekende het in zijn 47e Xfinity-start de allereerste zege. Wel wist Haley in alle drie nationale NASCAR series inmiddels overwinningen te behalen. Kaulig-coureur Haley droeg de overwinning op aan zijn vorig jaar juli overleden crewchief Nick Harrison.

Eerder dit jaar moest Haley in Daytona zijn overwinning inleveren omdat hij de dubbele gele lijnen overschreden had. En dit is op Daytona niet toegestaan. Race control kon er niet om lachen.

2020 Single file Briscoe
Single file racen ofwel twee afzonderlijke rijen auto's naast elkaar. Chase Briscoe voorop.

De kleine Haley klom in Winner's Circle aan de rechterzijde uit zijn auto en introduceerde daarmee direct zijn nieuwe handelsmerk. Justin Haley: "Dit is een ongelofelijke dag want ik vecht nog steeds voor mijn zitje en als je wint helpt dit wel." Ook teamgenoot Ross Chastain mocht niet klagen, want die streek de U$ 100.000 cash for dash bonus op.

2020 Annett Bossen Talladega
Talladega ligt in een schitterende omgeving. Michael Annett heeft zich hier even los gereden.

Ross Chastain: "Toen ik zag dat Justin zich van de No8 had losgereden wist ik gewoon dat dit zijn wedstrijd en was. En eigenlijk ben ik nog nooit zo blij geweest met een tweede plek.

2020 Ross Chastain Ross Chastain was nog nooit zo gelukkig met een tweede plek. En hij incasseerde wel even U$ 100.000.

De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Justin Haley, die vanaf pole won, en Chase Briscoe. In totaal waren er slecht vijf neutralisaties waarvan twee in het slotsegment.

De eerste kwam in de 97e ronde toen Harrison Burton het slachtoffer werd van een incident tussen Kody Vanderwal en Jeffrey Earnhardt. Justin Allgaier veroorzaakte kort daarna het tweede incident waarbij zijn JRM Motorsports teamgenoten Noah Gragson en Michael Annett eveneens betrokken waren. Met een tiende plek wist Gragson de schade nog te beperken en behield daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Hij beschikt over een voorsprong van 15 punten op Chase Briscoe.

2020 Haley winners circle
De surrealistische Winner's Circle foto's van 2020. De winnaar is eigenlijk onherkenbaar.

Uitslag Unhingend 300
1. Justin Haley Chevrolet 113 ronden
2. Ross Chastain Chevrolet 113 ronden
3. Jeb Burton Chevrolet 113 ronden
4. Austin Cindric Ford 113 ronden
5. Brett Moffitt Chevrolet 113 ronden
6. Anthony Alfredo Chevrolet 113 ronden
7. A.J. Allmendinger Chevrolet 113 ronden
8. Gray Gaulding Chevrolet 113 ronden
9. Alex Labbe Chevrolet 113 ronden
10. Noah Gragson Chevrolet 113 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet