NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin behaalt 40e Cup zege in lange wedstrijd op Miami Homestead

JGR-coureur Denny Hamlin behaalde op Homestead zijn 40e Cup-overwinning en evenaarde op de eeuwig durende ranglijst NASCAR legende Mark Martin die een gelijk aantal overwinningen behaalde. Vanwege grillige weersomstandigheden moest de wedstrijd tweemaal onderbroken worden.

2020 Winnaar Hamlin
Mijlpaal voor Denny Hamlin. 40 Cup-overwinningen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Denny Hamlin behaalt 40e Cup zege in lange wedstrijd op Miami Homestead
Met een 40e Cup overwinning in Homestead schreef JGR-coureur Denny Hamlin zichzelf in de geschiedenis boeken in één van de langste wedstrijden die vanwege regen tweemaal onderbroken moest worden. In zijn totaal lag de wedstrijd maar liefst 3u en 42 min. stil. Pas om 8.15u 's avonds lokale tijd werd de wedstrijd voor de laatste 234 ronden hervat.

2020 Johnson Tunnel
De Tunnel op Miami Homestead werd naar Jimmie Johnson vernoemd. In de NASCAR serie kwam hij er gisteren voor de allerlaatste maal in actie.

In de 267 ronden tellende wedstrijd op Miami Homestead reed Hamlin er maar liefst 137 op kop en versloeg Chase Elliott met een voorsprong van 0.895 secs. Elliott zelf reed ruim 27 ronden aan de leiding in zijn Hendrick Motorsports Chevrolet. Penske-coureur Ryan Blaney eindigde als derde. De Ford Mustang-rijder voerde zelfs 70 ronden lang het veld aan. 30 ronden voor het einde greep Hamlin definitief de kop voor zijn derde overwinning dit seizoen maar ook de derde op Miami Homestead. Greg Biffle en Tony Stewart zijn de andere drievoudige winnaars op Miami Homestead overigens.

2020 Toeschouwers Voor de eerste maal werd er weer 1000 man publiek toegelaten. Voornamelijk legermensen overigens.

Denny Hamlin: "Ik ben gemotiveerd als nooit tevoren maar dit was wel een bijzondere overwinning" Overigens schreef Hamlin de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. En daarmee doorbrak hij dit seizoen een traditie. Wie de beide wedstrijd segmenten wint gaat gewoonlijk niet als eerste over de eindstreep. De laatste coureur die beide segmenten maar tevens ook de wedstrijd won, was Martin Truex Jr. vorig jaar oktober in Martinsville. Na loting mocht Hamlin vanaf pole vertrokken en mocht weer over zijn reguliere crewchief Chris Gabehart beschikken, die eerder een schorsing van vier wedstrijden had opgelopen.

2020 Ryan Newman klapband
Klapband voor Ryan Newman.

Over zijn 40e overwinning zegt Hamlin het volgende: "Het is iets waar ik al een aantal jaren naar uitgekeken heb en ik wist niet of ik dit ooit zou bereiken. Sindsdien heb ik mijn doelstellingen toch weleens bij moeten stellen. Ik denk overigens dat we met ons team nog niet aan de top van het spel zitten."

2020 Hamlin herstart Elliott
Hamlin neemt na een herstart die direct de leiding.

Chase Elliott: "Ik moet gewoon beter door het verkeer heengaan" Tyler Reddick eindigde als vierde maar was ook niet tevreden "Ik moet het gewoon beter doen. Het was zwaar en in de laatste twee long runs zat ik er gewoon niet bij

2020 Johnson Busch
.Jimmie Johnson en Kyle Busch spreken elkaar na de wedstrijd.

Ryan Blaney: " Het was gewoon anders. We raceten al later dan gedacht maar die eindigt gewoonlijk toch al laat hier. Het was wel een beetje moeilijk om steeds in en uit de auto te gaan. Dat gedeelte stinkt gewoon. Maar safety first!"


2020 Ryan Blaney 2e
Ryan Blaney eindigde als derde en reed 70 ronden lang op kop.

Kersverse vader Austin Dillon eindigde als zevende en schreef op zijn Instagram account dat het de zwaarste dag was om het huis te verlaten en te gaan racen en dat hij hopelijk de bekers mee naar huis kon gaan nemen. Die gingen echter naar Denny Hamlin.

Dixie Vodka 400
1. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
3. Ryan Blaney Ford 267 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 267 ronden
5. Aric Almirola Ford 267 ronden
6. Kyle Busch Toyota 267 ronden
7. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
8. Christopher Bell Toyota 267 ronden
9. William Byron Chevrolet 267 ronden
10. Brad Keselowski Ford 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet