NASCAR

NASCAR: Xfinity-nachtmerrie voor Noah Gragson. Chase Briscoe wint R2 Homestead

Voor de tweede maal binnen 24U zag Noah Gragson zijn dominante vertoning op Homestead in het zicht van de finish in rook opgaan. Gisteren verloor Gragson van Harrison Burton en Austin Cindric. Vandaag moest hij de zege aan Chase Briscoe laten die gisteren ook de nodige pech kende.

2020 Laatste Herstart
Laatste herstart. Chase Briscoe heeft de beste papieren.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Xfinity-nachtmerrie voor Noah Gragson. Chase Briscoe wint R2 Homestead
Twee keer in het zicht van de finish verliezen. JR Motorsports-coureur Noah Gragson kan er van meepraten. Afgelopen zaterdag verloor hij de twee ronden durende shoot out van Harrison Burton en vandaag hetzelfde beeld met SHR-coureur Chase Briscoe als winnaar. Maar die kende gisteren ook de nodige problemen nadat er in de opwarmronde van alles en nog wat van zijn Mustang afviel. De NASCAR-organisatie kon er niet mee lachen. Zijn crewchief Richard Boswell, engineer DJ Vanderley en chefmonteur Nick Hutchins werden voor vier wedstrijden geschorst. Daardoor moest SHR-Racing sportdirecteur Greg Zippadelli vandaag als crewchief fungeren. En die was duidelijk het vak nog niet verleerd.
Met nog amper 15 ronden te gaan maakten Gragson en Briscoe duidelijk de dienst uit. En eigenlijk was het bijna hetzelfde scenario als gisteren. Met de finish in zicht liep Briscoe snel op Gragson in. Drie ronden voor het einde schampte de SHR Ford de muur en Briscoe verloor afstand maar een spin van Austin Cindric veroorzaakte de eerste kortstondige onderbreking. Vervolgens zorgden Daniel Hemric en Riley Herbst kort daarna voor de tweede.

2020 Cindric Snider
Austin Cindric in gevecht met Myatt Snider.

JR Motorsports Chevrolet-coureur Gragson nam in de 68e ronde voor de eerste maal aan de leiding en reed vervolgens in de daaropvolgende 55 ronden ruim 45 ronden op kop. In de 123e ronde kwam Gragson eigenlijk voor zijn laatst geplande stop naar binnen en nam in de 130e ronde de kop van Briscoe over. Ruim zes ronden later beschikte Gragson over een voorsprong van ruim drie seconden op de Fords van Austin Cindric en Chase Briscoe. De rest van het veld bevond zich op meer dan 12 seconden achterstand..... Totdat Cindric het feestje voor Gragson in eerste instantie bedierf.....

2020 Allmendinger

Gragson was zwaar teleurgesteld "Is dit een grap. Ik kan het nauwelijks geloven" bulderde hij over de boordradio. Noah Gragson: " Het team verrichtte fantastisch werk met de set-up van de auto. Aan het einde lagen wij op kop. Ik moet aan mijzelf gaan werk. Voor mijn eigen persoonlijke standaard is dit onacceptabel. Het team werkt zich uit de naad en ik ben hier niet gekomen om vijfde te worden. We zijn hier om deze races te winnen." Nog meer pech voor Gragson overigens, want ook de "Dash for Cash" ging aan zijn neus voorbij. De als vierde geëindigde A.J. Allmendinger incasseerde daardoor ineens U$ 100.000. "Dit moeten we op Talladega ook nog maar eens doen" verklaarde hij achteraf.Chase Briscoe: "Gewoon een bevestiging van ons team." Voor de SHR-rijder betekende het overigens zijn derde seizoensoverwinning.

2020 Verliezer Gragson
Grootste verliezer van het weekend, Noah Gragson.

Overigens was het een historisch weekend voor de Xfinity series. Voor het eerst sinds het begin van het de series 1982 vond er een double header plaats. Voor 9 en 10 juli staat er ook in Kentucky een double header op het programma. Eerder waren er overigens double headers in de Xfinity-series op South Boston 1982, Rockingham 1983, Hickory 1983, Darlington 1983, Richmond en Wilkesboro 1983.

2020 Chase Briscoe winnaar
Winnaar Chase Briscoe

Uitslag Commander Boats 250
1. Chase Briscoe Ford 177 ronden
2. Brandon Jones Toyota 177 ronden
3. Ross Chastain Chevrolet 177 ronden
4. A.J. Allmendinger Chevrolet 177 ronden
5. Noah Gragson Chevrolet 177 ronden
6. Justin Haley Chevrolet 177 ronden
7. Myatt Snider Chevrolet 177 ronden
8. Harrison Burton Chevrolet 177 ronden
9. Riley Herbst Toyota 177 ronden
10.Austin Cindric Ford 176 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet