Diversen

Div: Russell opnieuw oppermachtig in laatste F1 Virtual GP op Montreal

virtualgp-montreal-1

George Russell is de officieuze F1 Virtual GP-kampioen na opnieuw een dominante vertoning op het circuit van Montreal. De Williams-coureur reed Alex Albon (Red Bull) en Esteban Gutiérrez (Mercedes) volledig naar huis, om er vier virtuele overwinningen op rij van te maken.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

De 'titelstrijd' was al beslist door de 'did not appear' van Charles Leclerc – die had er dit weekend al een sim-marathon opzitten in een Ferrari 488 GTE in de Le Mans 24 Hours Virtual – maar dat weerhield Russell er niet van om met maar liefst een halve seconde voorsprong de pole te veroveren. In de laatste seconde floepte Alex Albon naar P2, een plek die Nicholas Latifi net had veroverd op Esteban Gutiérrez. Formule Renault-coureur Caio Collet versloeg verrassend zijn mede-Renault-junior Guanyu Zhou, met daarachter Pietro Fittipaldi (Haas) en Pierre Gasly (Toro Rosso) op de vierde rij.

virtualgp-montreal-3

Bij de start was Russell als een raket weg, met in de achtervolging Albon, Latifi, Gutiérrez, Collet, Fittipaldi, Callum Ilott (Ferrari), Zhou en Anthony Davidson (Mercedes). Na drie ronden kwam er echter een Williams 1-2 tot stand, na een foutje van Albon dat hem terugwierp naar de vijfde plaats. Dat duurde echter niet lang, want Latifi zette zijn Williams een ronde later in de 'Wall of Champions'. Geen schade weliswaar, maar wel met het resultaat dat de Canadees in zijn 'thuiswedstrijd' terugviel naar P11.

Terwijl Russell in de verte verdween, zaten de Renaults de Mercedes van Gutiérrez op de hielen, terwijl ook Fittipaldi naderde. Na zeven ronden was de rappe Collet – na Oscar Piastri alweer een Formule Renault-coureur en Renault-junior die dit spelletje meteen in de vingers had – de eerste die naar binnen kwam voor een bandenwissel. Russell en Albon volgden een ronde later, net als Gasly. Nog een ronde verder en ook Gutiérrez, Zhou en Fittipaldi kwamen naar binnen. Van de voormalige top-acht bleef alleen Ilott buiten, maar in de tiende ronde raakte die zijn koppositie alweer kwijt aan Russell.

virtualgp-montreal-2

Van de wisselaars koos alleen Zhou voor een alternatieve strategie: met de harde compound hoopte de Chinees ongetwijfeld om de race zonder tweede pitstop uit te rijden. Voorlopig lag hij halverwege de race zesde, achter zijn teamgenoot Collet, die een plekje opschoof door de late pitstop van Ilott. De top-vier werd aangevoerd door Russell, met een keizerlijke voorsprong van vijf seconden op Albon, twaalf op Gutiérrez en twintig op Fittipaldi. En dat terwijl het intussen tijdstraffen regende, dus Russells voorsprong was eigenlijk nóg groter.

Na 23 ronden gingen de leiders voor de tweede keer naar de pits. Veel maakte dat niet uit, behalve dat YouTuber Tiametmarduk (McLaren) tijdelijk naar de vierde plaats doorschoof, op banden die 16 ronden oud waren. Achter hem reed Zhou op één ronde jongere banden, maar wel de duurzame harde compound. Na 25 ronden verdween Tiametmarduk weer uit beeld, om de top-acht weer terug te geven aan de 'echte' coureurs – maar niet voor lang.

virtualgp-montreal-4

Russell had nu zeven seconden voorsprong op Albon, 14 op Gutiérrez en 25 op het Renault-duo Collet en Zhou, met Ilott daar nog eens vier seconden achter en Latifi op tien seconden, maar met Tiametmarduk op softs in volle vaart achter hem aan. Ongeveer tegelijk werd Pierre Gasly gediskwalificeerd!

Aan het slot had Russell de concurrentie compleet zoekgereden. Met tijdstraffen erbij completeerden Albon en Gutiérrez het podium, op respectievelijk 15 en 18 seconden, met daarachter Caio Collet en Tiametmarduk als snelste van de YouTubers.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet