24H Series

24H Series: Overwinning en tweede plaats voor Herberth Motorsport in Hankook 24H PORTIMAO

200614 Portimao race sunrise
Prachtige zonsopkomst bij de eerste Europese race na de Covid-19-uitbraak

Bij de eerste fysieke autorace in Europa sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie behaalde Herberth Motorsport de overwinning en de tweede plaats bij de vierde editie van de Hankook 24H PORTIMAO.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na in totaal 731 ronden op het 4,652 kilometer lange Autódromo Internacional do Algarve kwam Tim Müller als eerste over de eindstreep en haalde daarmee de overwinning voor de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#92, Tim Müller / Taki Konstantinou / Jürgen Häring / Michael Joos / Marco Seefried) binnen.

200614 Portimao Race Herberth Porsche
Na de klassewinst vorig jaar nu de algehele zege in Portimao voor Herberth Motorsport

Dit succes is voor Herberth Motorsport de eerste algehele overwinning bij de Hankook 24H PORTIMAO, nadat het team vorig jaar in Portugal al de klasse gewonnen had en daarmee een belangrijke stap zette naar de uiteindelijke titelwinst in de A6-Am-klasse van de 24H SERIES Europe. Herberth Motorsport vestigde bij de editie van dit jaar tevens een afstandsrecord, een verbetering van het oude record van 722 ronden, gevestigd door Bohemia Energy by Scuderia Praha bij de première van de race in 2017.

De zusterauto met het startnummer 91 (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) eindigde als tweede na een sterke comeback. De tweede Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R had in de beginfase de leiding overgenomen en had na een derde van de raceafstand al een voorsprong van drie ronden, maar vervolgens verloor het Beierse team meer dan een uur in de pits toen de versnellingsbak moest worden vervangen. In de jacht door het veld om weer terrein goed te maken zette de Porsche met het nummer 91 met Robert Renauer aan het stuur met 1:44,692 minuten ook de snelste rondetijd in de race.

Na een indrukwekkend optreden completeerde de Mühlner Motorsport- Porsche 991-II Cup (#921, Moritz Kranz / Carlos Vieira / Tom Cloet / Jeroen Bleekemolen) als best geklasseerde team in de 991-klasse het volledige podium voor Porsche met de derde plaats algemeen. Een reeks van
technische problemen betekende dat de Speed Lover-Porsche 991-II Cup (#978, Dominique Bastien / Gavin Pickering / Olivier Dons / Eric Mouez) geen vuist kon maken in de strijd om de 991-klassezege, maar het team eindigde niettemin als tweede in de klasse en als negende algemeen.

De Mühlner Motorsport-Porsche 718 Cayman GT4 (#421, Axel Sartingen / Daniel Schwerfeld / Thorsten Jung / Daniel Bohr / Moritz Kranz) completeerde een succesvol weekeinde voor het Belgische team met de overwinning in de nieuwe CAYMAN-klasse van CREVENTIC. De naaste rivaal, de Veloso Motorsport-Porsche Cayman GT4 CS (#408, Pedro Marreiros / Paulo Pinheiro / José Costa / Jean-Roch Piat / Mariano Pires), eindigde als tweede in de klasse, maar verloor meerdere uren in de pits vanwege handlingproblemen. Paulo Pinheiro, directeur van het circuit, reed de auto over de finishlijn en stelde daarmee de elfde plaats algemeen voor het team veilig.

Als gevolg van technische problemen haalde geen van de beide deelnemende auto's in de GT4-klasse de finish, maar zowel de PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Rodrigue Gillion / Nico Verdonck / Tom Heeren / Constantin Schöll) als de Parkalgar Racing Team Mercedes-AMG GT4 (#412, André Antunes / Alvaro Ramos / Fred Blok / Joaquim Penteado / José Monroy) hadden in de race wel genoeg ronden afgelegd om voor het volledige aantal punten voor de 24H SERIES Europe in aanmerking te komen.

De HTP Winward Motorsport-Mercedes-AMG GT3 (#84, Bryce Ward / Russell Ward / Indy Dontje / Philip Ellis), die in de kwalificatie de algemene pole- position voor de Hankook 24H PORTIMAO behaald had, viel al na drie uur uit als gevolg van een crash in de vangrails van bocht 13. Bryce Ward kon ongedeerd uitstappen, maar de schade was te groot om ter plekke te kunnen worden gerepareerd.

Autorama Motorsport behaalt nipte TCE- zege in Portugal


200614 Portimao race Autorama VW
TCE-winst voor Autorama Motorsprt by Wolf-Power Racing

De Autorama by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTI TCR (#112, Roberto Ferri / Miklas Born / Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen / Yannick Mettler) behaalde de overwinning in de fel bevochten TCE-divisie bij de Hankook 24H PORTIMAO.

Yannick Mettler reed na 663 ronden op het 4,652 kilometer lange Autódromo Internacional do Algarve als winnaar over de eindstreep. Het succes was de eerste overwinning van het seizoen voor het regerend algemeen kampioensteam in de TCE-divisie van de 24H SERIES Europe. Met dit resultaat herhaalde het team ook de overwinning bij hetzelfde evenement van vorig jaar.

Tijdens de race was de Volkswagen met het startnummer 112 een van de in totaal vier verschillende TCR-auto's die elkaar aan de leiding van de TCE- divisie afwisselden.

Het uit de FIA World Touring Car Cup bekende Comtoyou team Audi Sport (#117, Tom Coronel / Nicolas Baert / Nathanael Berthon) behaalde in Portimão de tweede plaats in de klasse. De Audi RS3 LMS in de kleuren van DHL streed in de eerste helft van de race lange tijd om de leiding in de TCE- divisie met Red Camel-Jordans.nl, maar viel terug nadat gedurende de nacht 25 minuten in de pits verloren werd.

200614 Portimao race Comtoyou
De Comtoyou-Audi met ondermeer Tom Coronel eindigde als tweede in de divisie

De snelheid van de best geklasseerde TCE-teams lag zo hoog, dat Autorama Motorsport en Comtoyou team Audi Sport in de Hankook 24H PORTIMAO als vierde en vijfde algemeen geklasseerd werden, nog voor de teams uit de CAYMAN- en GT4-klasses uit de GT-divisie.

Na een karaktervormende race completeerde de AC Motorsport Audi RS3 LMS (#188, Stephane Perrin / Michael Blanchemain / Christophe Hamon / Hannes Morin) het TCE-podium. Het Belgische team, dat in januari van dit jaar in Dubai zijn eerste TCE-overwinning behaald had, had ditmaal te maken met problemen met de stuurschakeling, de remmen en de benzinedruk, maar eindigde niettemin op de derde plaats in de klasse.

De CODE Racing Development-Volkswagen Golf GTi TCR SEQ (#124, Thierry Chkondali / Philippe Baffoun / Thierry Boyer / Bruno Derossi / Quentin Giordano) sloot een sterk optreden bij de eerste deelname aan de 24H SERIES powered by Hankook af met de vierde plaats in de TCE-divisie en de achtste plaats algemeen bij de Hankook 24H PORTIMAO.

De tweede Autorama Motorsport Volkswagen Golf GTi TCR (#1, Jérôme Ogay / Jasmin Preisig / Yannick Mettler / Christoph Lenz / Stefan Tanner) had tot diep in de nacht evenees uitstekende kansen op de overwinning, maar viel uiteindelijk terug tot de vijfde plaats in de klasse en de tiende plaats algemeen, nadat bij het vervangen van de versnellingsbak meer dan 2,5 uur verloren ging.

De Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR (#101, Rik Breukers / Ivo Breukers / Luc Breukers) haalde in Portugal de eindstreep niet. Het Nederlandse team, dat in de beginfase lange tijd met het Comtoyou team Audi Sport om de leiding streed, viel kort voor het ochtendgloren uit toen de motor het begaf.

De volgende lange-afstandsrace van de 24H SERIES powered by Hankook is de première van de Hankook 12H MONZA op 10 en 11 juli. Hiermee organiseert CREVENTIC voor het eerst een evenement op het wereldberoemde Autodromo Nazionale di Monza. Nadere informatie is te vinden op www.24hseries.com

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet