NASCAR

NASCAR: Prachtige Xfinity zege Harrison Burton op Miami Homestead. Dale Jr 5e bij comeback

Een schitterende overwinning voor Harrison Burton in de Hooters 250 op Miami Homestead. Pas in de laatste twee ronden sloeg de JGR-Toyota rijder toe. Dale Jr. eindigde bij zijn comeback als vijfde.

2020 Chastain Gragson Burton
Start van een prachtige Xfinity-wedstrijd op Miami Homestead.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Prachtige Xfinity zege Harrison Burton op Miami Homestead. Dale Jr 5e bij comeback
Voor Harrison, zoon van oud-coureur Ward Burton, betekende het zijn tweede Xfinity zege dit seizoen. Voor Chase Briscoe, de leider in de tussenstand van het kampioenschap begon de wedstrijd wel erg dramatisch omdat er in de opwarmronde al de nodige onderdelen van zijn SHR Ford afvielen. Het betekende dat Briscoe terug de pits in moest en maar liefst zes ronden verloor. Briscoe wist ze allemaal weg te werken en kwam nog als zevende over de finish.

2020 Chase Briscoe
Chase Briscoe reed een beer van een wedstrijd en wist zes ronden achterstand weg te werken. Hij eindigde als 7e.

Voor de 20e ronde stond er een "competition caution" op het programma en strategisch gezien betekende dit wel of geen nieuwe banden. Ryan Sieg was de eerste die met zijn Chevrolet naar binnenkwam. Sieg schreef kort daarna ook het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Een zware crash in het tweede segment tussen Brett Moffitt en Vinnie Miller zorgde voor een tweede neutralisatie.

2020 Ryan Sieg Seg 1
Ryan Sieg won het eerste wedstrijdsegment.

Het tweede segment kwam op naam van Noah Gragson, die dit seizoen zijn vierde wedstrijdsegment won. Voor Dale Jr. betekende het zijn enige Xfinity-race dit seizoen en reed zelfs nog vier ronden aan de leiding. Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd was Earnhardt Jr. eigenlijk wel een factor. Voor de aanvang van het laatste segment verliet Jr. als eerste de pitlane.

In het laatste segment zagen we prachtige duel tussen Noah Gragson, Ross Chastain, Earnhardt Jr. en Austin Cindric. Ondanks het feit dat Gragson in de openingsfase de muur toucheerde wist hij gedurende lange tijd de leiding te behouden. 50 ronden voor het einde raakte Justin Allgaier de muur en verdween in de garages achter de pits. In negen wedstrijden is dit de vijfde maal dat Allgaier buiten de top 10 eindigt. Hij werd als 32e geklasseerd.

2020 Dale Jr
Dale Jr. rijdt slechts één wedstrijd per jaar tegenwoordig. Puur voor de fun. De man blijft competitief.

Met een voorsprong van meer dan 10 seconden leek Gragson de leiding stevig in handen te hebben. Maar een spin van Ryan Sieg tien ronden voor het einde zorgde voor de laatste neutralisatie. Twee ronden voor het einde kwam de herstart waarin Burton, met drie auto's breed naast elkaar, direct de leiding greep en Cindric, Gragson, Anthony Alfredo en Dale Jr. allemaal achter zich wist te houden. In de eerste negen races van dit seizoen eindigde Burton maar liefst zevenmaal in de Top 5.

2020 Laatste ronde
Prachtig slot van een schitterende Xfinity-wedstrijd.

Harrison Burton: "Ik heb ervan genoten. Ik gaf Gragson al vroeg aan de buitenkant de leiding terug. Daardoor koos hij de binnenwaartse lijn en ik wist dat ik de kop niet meer aan hem kon teruggeven. Dit is zo'n competitieve serie waarin je elke kans die je krijgt moet aangrijpen. Dit was één van die dingen waarin hij een beetje "loose" werd en ik hem aan de onderkant kon passeren."

Oorspronkelijk stond deze wedstrijd voor 21 maart op de kalender maar moest vanwege de uitbraak van het Corona-virus verschoven worden. Vandaag vindt er op Miami Homestead de tweede wedstrijd plaats. "The Contender Boats 250" De start is om 12.00u plaatselijke tijd.

2020 Burton 1
Winnaar Harrison Burton.


Uitslag Hooters 250
1. Harrison Burton Toyota 167 ronden
2. Austin Cindric Ford 167 ronden
3. Noah Gragson Chevrolet 167 ronden
4. Anthony Alfredo Chevrolet 167 ronden
5. Dale Earnhardt Jr.Chevrolet 167 ronden
6. Michael Annett Chevrolet 167 ronden
7. Chase Briscoe Ford 167 ronden
8. Brandon Jones Toyota 167 ronden
9. Ross Chastain Chevrolet 167 ronden
10.Riley Herbst Chevrolet 167 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet