24H Series

24H Series: HTP Winward verslaat Herberth Motorsport in strijd om pole in PORTIMAO

1 GT3
Philip Ellis was met de HTP Winward-Mercedes-AMG GT3 het snelst in de kwalificatie

Dit weekeinde is de 24H SERIES powered by Hankook de eerste Europese raceserie die in de vorm van de Hankook 24H PORTIMAO weer een reguliere race organiseert. De 90 minuten durende kwalificatie aan de Algarve was goed voor spannende actie.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na een geweldige strijd om de beste startplaats behaalde de HTP Winward Motorsport-Mercedes-AMG GT3 (#84, Bryce Ward / Russell Ward / Indy Dontje / Philip Ellis) zijn eerste algemene pole-position in de 24H SERIES. Philip Ellis kwam op het 4,684 kilometer lange Autódromo Internacional do Algarve tot een tijd van 1:43,848 minuten en bleef daarmee onder de pole-winnende tijd van vorig jaar. Voor Winward Racing is dit het beste kwalificatieresultaat in de 24H SERIES sinds de pole-position in de klasse bij de Hankook 24H COTA USA van vorig jaar.

De eerste van de twee Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R's (#92, Tim Müller / Taki Konstantinou / Jürgen Häring / Michael Joos / Marco Seefried) behaalde een plek op de eerste startrij, slechts een halve seconde voor de zusterauto (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer). Het Beierse team verdedigt de kampioenstitel in de A6-Am-klasse van de 24H SERIES Europe en won vorig jaar in Portugal zijn klasse.

1 991
Jeroen Bleekemolen behaalde de 991-pole met de Mühlner-Porsche

Verderop in het veld plaatste Jeroen Bleekemolen, drievoudig winnaar van de Hankook 24H DUBAI, de Mühlner Motorsport-Porsche 991-II Cup (#921, Moritz Kranz / Carlos Vieira / Tom Cloet / Jeroen Bleekemolen) op de beste startplek in de 991-klasse, gevolgd door de Speed Lover Porsche 991-II Cup (#978, Dominique Bastien / Gavin Pickering / Olivier Dons / Eric Mouez). In de algehele startopstelling vertrekken de beide Porsche Cup-auto's respectievelijk als vierde en vijfde.

1 CAY
Ook in de nieuwe Cayman-klasse behaalde Mühlner Motorsport de pole-position

En daarmee was het voor Mühlner Motorsport nog niet gedaan, want het team behaalde ook de pole-position in de nieuwe Cayman-klasse van CREVENTIC. In de algehele uitslag reed de Porsche 718 Cayman GT4 CS (#421, Axel Sartingen / Daniel Schwerfeld / Thorsten Jung / Daniel Bohr / Moritz Kranz) de achtste tijd en eindigde daarmee voor zijn rivaal in de klasse, Veloso Motorsport (#408, Pedro Marreiros / Paulo Pinheiro / José Costa / Jean-Roch Piat / Mariano Pires).

1 GT4
De PROsport-Aston Martin was het snelst in GT4

De pole-position in de GT4-klasse ging naar de PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Rodrigue Gillion / Nico Verdonck / Tom Heeren / Constantin Schöll), zo'n drie tienden van een seconde voor de ter plekke geprepareerde Parkalgar Racing Team Mercedes-AMG GT4 (#412, André Antunes / Alvaro Ramos / Fred Blok / Joaquim Penteado / José Monroy). De beide GT4-auto's vertrekken vanaf de zesde en zevende plaats op de grid.

1 TCR
De Red Camel-Jordans.nl-CUPRA start vanaf pole in de TCE-divisie

Na spannende kwalificatie: Red Camel-Jordans.nl behaalt TCE-pole in Portimao
De Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR (#101, Rik Breukers / Ivo Breukers / Luc Breukers) start bij de Hankook 24H PORTIMAO morgen vanaf de pole-position in de TCE-divisie na een spannende ontknoping van de kwalificatie.

Rik Breukers zette op het 4,684 kilometer lange Autódromo Internacional do Algarve met 1:55,069 minuten de snelste tijd. Na een alles-of-niets-ronde in de slotfase had hij daarmee een voorsprong van 0,140 seconden op zijn naaste concurrent. Voor het Nederlandse team is het de eerste TCE-pole sinds de Hankook 12H BRNO van vorig jaar, 13 maanden geleden.

"Ik had het in de kwalificatie erg naar mijn zin, maar het werd aan het eind nog wel even spannend", zei Rik Breukers tegen CREVENTIC. "We waren er eerlijk gezegd zeker van dat we de pole-position al vroeg binnen hadden, maar toen zagen we hoe anderen hun tijden verbeterden. Daarop besloten we, nog een keer met een set nieuwe banden naar buiten te gaan. Het hielp heel erg dat het aan het eind wat afkoelde. Ik maakte nog een foutje, maar ik ben heel blij met de rondetijd. Morgen wordt het warm, dus we moeten de banden sparen. Natuurlijk gaan we voor de overwinning, maar ik denk dat dat ook voor de andere teams geldt!"

De uit de World Touring Car Cup (WTCR) bekende Comtoyou team Audi Sport-Audi RS3 LMS (#117, Tom Coronel / Nicolas Baert / Nathanael Berthon) begon rustig aan, maar profiteerde toen het later in de sessie afkoelde en veroverde in de slotfase van de tijdtraining een plek op de eerste startrij.

Vorig jaar won Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing de algemene TCE-teamtitel in zowel de 24H SERIES Europe als de 24H SERIES Continents. Het Zwitserse team begon goed aan de Europese titelverdediging met de derde en vierde tijd in de TCE-kwalificatie. De kampioensauto, de Volkswagen Golf GTi TCR met het startnummer 1, (Jérôme Ogay / Jasmin Preisig / Yannick Mettler / Christoph Lenz / Stefan Tanner), was daarbij een tiende sneller dan de zusterauto met het startnummer 112 (Roberto Ferri / Miklas Born / Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen / Yannick Mettler / Yannick Mettler).

De CODE Racing Development-Volkswagen Golf GTi TCR (#124, Thierry Chkondali / Philippe Baffoun / Thierry Boyer / Bruno Derossi / Quentin Giordano) kwam bij zijn eerste deelname aan de 24H SERIES sterk voor de dag met de vijfde tijd. De TCE-pole-sitters bij de Hankook 24H PORTIMAO van vorig jaar (#188, Stephane Perrin / Michael Blanchemain / Christophe Hamon / Hannes Morin) moesten met de AC Motorsport-Audi RS3 LMS ditmaal genoegen nemen met de zesde tijd.

Vanavond is er vanaf 21.00 uur lokale tijd nog een avondtraining van 90 minuten. De race start morgen om 12.00 uur lokale tijd en eindigt op zondag 14 juni op hetzelfde tijdstip. Live-streaming in HD-kwaliteit is beschikbaar op de officiële website en het YouTube-kanaal van de 24H SERIES, als altijd met commentaar van Radiolemans.com. Er zijn regelmatige updates op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet