NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint historische Cup race Martinsville

JGR-coureur Martin Truex Jr. was dominant op Martinsville en schreef een historische Cup-wedstrijd op de kortste baan van de kalender op zijn naam. Een historische evenement waar waarschijnlijk in de toekomst een vervolg aan gaat komen omdat men daar overweegt om in de week een avondrace te houden. Anderzijds deed de NASCAR-organisatie de omstreden Confederatievlag in de ban. Vanwege de recente gebeurtenissen in de USA zijn deze nu bij NASCAR per direct verboden.

2020 Bubba Wallace 1 Een duidelijke boodschap van de 26-jarige Bubba Wallace.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Martin Truex Jr. wint historische Cup race Martinsville
Sinds 1949 wordt er al op de short oval van Martinsville geracet maar nog nooit eerder had er een wedstrijd bij avondlicht plaatsgevonden. Een première op de woensdagavond. Martin Truex Jr. schreef de afgelopen jaren de nodige wedstrijden op zijn naam en wist tussen 2017 en 2019 maar liefst 19 wedstrijden en eenmaal de titel te winnen.

2020 Daniel Suarez Wallace
Bubba Wallace en de Mexicaan Daniel Suarez wensen elkaar succes voor de wedstrijd.

De afgelopen tien races bleef de Toyota-rijder echter zonder succes. Voor Martin Truex Jr. betekende het zijn eerste overwinning met zijn nieuwe crewchief James Small. Zijn vorige, de Canadees Cole Pearn, keerde eind vorig jaar naar zijn geboorteland terug om in een ski resort te gaan werken.Martin Truex Jr. over James Small: " Dit is enorm voor James en zijn zelfvertrouwen. Ik wist dat hij hiertoe in staat was. Voor de komende tijd gaat dit een fantastische crewchief worden."

Na loting mocht Ryan Blaney vanaf pole vertrekken maar die viel vanwege een slechte wegligging al snel terug en was in de openingsfase even geen factor meer. Omdat een teamlid in de 328e ronde te vroeg over de muur ging werd Blaney met een ronde achterstand bestraft maar die wist de Penske-coureur redelijk snel weg te werken. Maar ook de latere winnaar Martin Truex Jr. werd in de openingsfase met een ronde achterstand bestraft omdat hij in de 133e ronde te laat de pitstraat inging.Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Jimmie Johnson die in zijn laatste seizoen voor het team van Hendrick Motorsport tot nu toe uitermate sterk is gebleken.

2020 Start avondwedstrijd
Een avondwedstrijd op de woensdag in Martinsville zou weleens traditie kunnen worden.

Een spin van David Starr na contact met Erik Jones zorgde na 200 ronden pas voor de allereerste neutralisatie in de wedstrijd. Na de herstart vochten de Penske-coureur Keselowski en Logano een schitterend duel uit dat in het voordeel van eerstgenoemde beslist werd. 130 ronden voor het einde had de eerder bestrafte Martin Truex Jr. weer de aansluiting bij de koplopers gevonden en nam de leiding. In de slotfase wist de JGR-rijder een voorsprong van maar liefst vijf seconden op zijn achtervolgers op te bouwen en reed onbedreigd naar zijn eerste zege. Daarachter volgde de Penske-trein van Blaney-Keselowski-Logano die tegen de Toyota-rijder geen vuist wisten te maken.

2020 Kevin Harvick
Kevin Harvick was op Martinsville niet echt een factor ditmaal.

Overigens waren alle ogen voor de wedstrijd gericht op Bubba Wallace die begin deze week aan NASCAR het verzoek deed om afscheid te nemen van de Confederatie vlag. Aan dit verzoek werd direct gehoor gegeven. "Hiervoor is in de sport geen plaats meer" aldus Wallace die met de door Richard Petty Motorsport No 43 #Black Lives Matter kleurenschema reed. Op de motorkap waren de woorden Compassion, Love Understanding aangebracht.

2020 Jones Johnson
Wederom een sterke wedstrijd van Jimmie Johnson. Hier in gevecht met Erik Jones.

Wallace eindigde als elfde en was in een lang duel met Jimmie Johnson verwikkeld. "Jimmie Johnson heeft hier negenmaal gewonnen en wij waren tot het eind met hem in gevecht. Dit was wel één van de beste wedstrijden in mijn carrière. Voor aanvang van de wedstrijd kreeg Wallace onder andere steun van de Amerikaanse basketbal sportheld James Lebron en oud NFL speler Deion Sanders die het volgende twitterde "NASCAR erkende de gevoeligheid van ons land terwijl het de raciale onrechtvaardigheden het hoofd bood.Na zeven wedstrijden zonder publiek gereden opent NASCAR a.s. zondag de poorten voor 1000 mensen van het leger. Over 14 dagen wil men op Talladega 5000 fans toelaten.

2020 Martin Truex Jr
Eerste seizoensoverwinning voor Martin Truex Jr.


Uitslag Blue Emu Maximum Pain Relief 500
1. Martin Truex Jr. Toyota 500 ronden
2. Ryan Blaney Ford 500 ronden
3. Brad Keselowski Ford 500 ronden
4. Joey Logano Ford 500 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
6. Alex Bowman Chevrolet 500 ronden
7. Matt DiBenedetto Ford 500 ronden
8. William Byron Chevrolet 500 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
10. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet