NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick dominant op Atlanta. SHR-coureur behaalt 51e zege

NASCAR veteraan Kevin Harvick was op Atlanta dominant. De inmiddels 44-jarige NASCAR-rijder behaalde hier gisteren zijn 51e zege en de derde in zijn carrière op Atlanta. De JGR-Toyotas van Kyle Busch en Martin Truex Jr. eindigden resp. als tweede en derde.


2020 Eerbetoon Harvick
Het juiste eerbetoon van Kevin Harvick op Atlanta aan Dale Earnhardt Sr.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick dominant op Atlanta. SHR-coureur behaalt 51e zege
In de 325 ronden tellende wedstrijd reed Harvick er ruim 151 aan de leiding en reed in de eerste 50 ronden al enkele keren op kop. Atlanta heeft voor Harvick een emotionele betekenis. Het is de baan waar hij in 2001 drie weken na de dood van Dale Earnhardt Sr. zijn allereerste overwinning behaalde. Het zou 17 jaar duren voordat Harvick weer op Atlanta won. Dat was in 2018. Gisteren won hij daar voor de derde maal en bracht eerbetoon aan Dale Sr. door een ereronde in tegenovergestelde richting met drie vingers uit het raam te rijden. Als eerbetoon aan Dale Sr. en Alan Kulwicki die de "Polish Lap of Victory" invoerde. Met 51 overwinningen neemt Harvick nu op de eeuwige ranglijst samen met Junior Johnson en Ned Jarrett de twaalfde plek in.

2020 Sociale onrust
Vanwege de sociale onrust die de VS momenteel teistert staat het startveld voor aanvang van de wedstrijd gewoon stil.

Martin Truex Jr. schreef de eerste twee wedstrijdsegmenten op zijn naam en wist nog wat tegenstand te bieden. Bij aanvang van het derde wedstrijdsegment passeerde de beide JGR Toyotas van Martin Truex Jr. en Kyle Busch maar wist direct afstand te nemen en een voorsprong van meer dan drie seconden op beiden op te bouwen. Vijf ronden voor het einde nam Kyle Busch de tweede plek van zijn teamgenoot over.

2020 SR stil Ook in de pitlane wordt bij de gebeurtenissen stilgestaan.

Voor Harvick betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en zijn negende Top 10 resultaat in negen races dit seizoen. Tevens heeft hij in de tussenstand van het kampioenschap een voorsprong van 48 punten op merkgenoot Joey Logano. Achter de Toyotas van Busch en Truex Jr. volgden Ryan Blaney, Denny Hamlin en Kurt Busch.

2020 Johnson
Jimmie Johnson is behoorlijk competitief in zijn allerlaatste seizoen. Gaat er nog een overwinning komen? Hier leidt hij een groepje auto's.

Indrukwekkende wedstrijd Kurt Busch
Ganassi-coureur Kurt Busch reed een indrukwekkende wedstrijd. Nadat zijn auto bij de TC meerdere malen was afgekeurd moest Busch achteraan starten en kreeg ook nog eens een ronde achterstand aan zijn broek. Een indrukwekkende inhaalwedstrijd waarbij Kurt zelfs even kortstondig op kop reed, leverde uiteindelijk nog een zesde plek op. Voor Harvick's teamgenoot Clint Bowyer verliep de wedstrijd wat minder fortuinlijk. Meerdere lekke banden leverden een teleurstellende 20e plek op. Het is een probleem van de enorme snelheden en een auto die "loose" is waardoor de banden gaan oververhitten zo liet men bij Goodyear in een statement gedurende de wedstrijd weten. Maar niet alleen de banden waren oververhit, ook Bubba Wallace en Ryan Newman hadden na de wedstrijd vanwege uitdrogingsverschijnselen medische assistentie nodig. Beide coureurs hielden er geen schadelijke gevolgen aan over.

2020 Pitstop Kyle Busch
Goede pitstops bij Kyle Busch en JGR Racing.

Kyle Busch eindigde als tweede maar had niet echt een antwoord op de voorstelling van Kevin Harvick. Kyle Busch: "Wij eindigden niet al te ver achter de No 4 die hier gewoon de beste is. Het is moeilijk om hem op zijn thuiscircuit, Atlanta, zoals je dit wil noemen, te verslaan. In zijn totaliteit gezien verrichtte mijn team fantastisch werk. Wij zaten de gehele dag bij de koplopers en hadden goed pitstops. Ik verknalde het niet met snelheidsovertredingen. Hopelijk kunnen we zo momentum opbouwen en zo door blijven gaan."

Winnaar Kevin Harvick: " Voor mij persoonlijk is dit een bijzondere plek omdat ik hier mijn allereerste overwinning behaalde. Er komen veel herinneringen naar boven omdat ik die dag eigenlijk niet wist hoe ik die dag mijn overwinning moest vieren. En als je hier weer terugkomt en weer een wedstrijd wint om het leven van Dale Sr. te vieren en wat hij voor deze sport betekent heeft dan is dit heel bijzonder voor mij.

Een aantal jaren geleden heb ik met mijn handschoenen aan geen goede vertoning geleverd. Daarom heb ik ze dit jaar maar uitgetrokken. Mijn eerste overwinning kwam op Atlanta en daarom houd ik van deze baan omdat je hier altijd met mooie herinneringen terugkomt en deze mooie herinneringen koestert. Je wil gewoon een eerbetoon brengen aan alles wat Dale Earnhardt Sr. voor deze sport gedaan heeft. Het is bijzonder om dit hier te doen en om met overwinningen naar Victory Lane te rijden." Overigens eindigden in Atlanta slecht tien auto's in dezelfde ronde.

2020 Harvick Atlanta
Zoals altijd een sterke voorstelling van Kevin Harvick op Atlanta.

Uitslag Folds of Honor Quik Tirp 500
1. Kevin Harvick Ford 325 ronden
2. Kyle Busch Toyota 325 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 325 ronden
4. Ryan Blaney Ford 325 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 325 ronden
6. Kurt Busch Toyota 325 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 325 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 325 ronden
9. Brad Keselowski Ford 325 ronden
10. Joey Logano Ford 325 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet