Diversen

Div: Russell scoort hattrick in F1 Virtual GP op Bakoe

f1virtualgp-bakoe-4

George Russell maakte er drie op een rij van na opnieuw een overtuigende overwinning in de F1 Virtual GP-reeks. In de straten van Bakoe stuurde de Williams-coureur van pole naar de overwinning, om daarmee ook de leiding over te nemen in het officieuze kampioenschap. Zijn rivaal Charles Leclerc was nergens te bekennen. De Ferrari-coureur eindigde als 14e, na een verbazingwekkend magere prestatie. Esteban Gutiérrez pakte voor Mercedes opnieuw een podium.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

Leclerc moest meteen al met één hand op de rug vechten na een slechte kwalificatiesessie waarin hij niet verder kwam dan de tiende plaats. Russell raakte de pole even kwijt met nog drie minuten te gaan, maar in de laatste minuut verdreef hij Albon weer van de eerste plaats. Louis Delétraz (Haas) en Gutiérrez grepen in diezelfde slotfase hun plaatsen op de tweede rij. Na zijn dominante Virtual F2-overwinning reed Renault-junior Oscar Piastri naar een verrassende vijfde startplek, voor Pietro Fittipaldi (Haas) en een sterk debuterende Pierre Gasly (Toro Rosso). De andere F1-debutant, Sergio Pérez, had nog wat meer moeite met het F1-spel en startte bijna achteraan.

f1virtualgp-bakoe-1

Bij de start ging alles goed voor Russell, Albon en Gutiérrez, maar Piastri ging na de eerste bocht achterstevoren en nam Gasly en Leclerc mee in zijn val. Ook Delétraz viel al gauw uit de top-vier, zodat Lando Norris (McLaren) vanaf P9 opeens vierde lag, met achter hem Fittipaldi (P.) en de zich herstellende Piastri. Leclerc dook meteen daarna in de pits om met een tweestopstrategie nog iets van zijn race te maken. In het officieuze kampioenschap lag hij immers nog een paar punten voor op Russell, maar op deze manier zou hij de koppositie aan de Williams-coureur moeten laten.

Na de eerste bandenwissels tussen de zevende en negende ronden behield Russell de kop, aanvankelijk gevolgd door zijn doorrijdende teamgenoot Nicholas Latifi, maar al gauw lag Albon alweer tweede – maar wel met een alternatieve strategie: Russell op de mediums, Albon op de harde compound. Zou Russell dan nog eens moeten stoppen? Daarachter speelde hetzelfde spel: Gutiérrez op de mediums, Norris op de harde banden.

f1virtualgp-bakoe-2

Halverwege de race had Russell een voorsprong van vier seconden op Albon opgebouwd, met Gutiérrez nog eens zes seconden daarachter. De doorrijdende Anthony Davidson (Mercedes) lag vier, maar Norris was hem in de 13e van 26 ronden voorbij. Fittipaldi (P.), Piastri en Latifi volgden kort daarop, maar Leclerc was nog steeds niet verdergekomen dan P12, met vijf seconden achterstand op 'amateurs' Jimmy Broadbent (Force India) en Thibaut Courtois (Alfa Romeo). De Monegask hield nog wel Pierre Gasly achter zich.

Terwijl vooraan de intervallen zich stabiliseerden, kwam Leclerc na 17 ronden naar binnen voor zijn tweede stop. Hij kwam met softs naar buiten, maar wel op de 15e plaats. Een moment later passeerde Piastri de Haas van Fittipaldi voor P5, na enkele bochten naast elkaar gereden te hebben.

f1virtualgp-bakoe-3

Met vier ronden te gaan maakte Albon een klein foutje, waardoor Russells voorsprong zich uitbreidde naar 5,5 seconden. Gutiérrez lag inmiddels bijna tien seconden achter, terwijl Norris ook niet in de buurt van de Mexicaan kwam. Piastri was op zijn beurt weggereden van Fittipaldi, die weer twee seconden in handen had op Latifi. Leclerc lag nog steeds alleen maar 14e.

De strijd was gestreden toen Albon na 23 ronden een tijdstraf van drie seconden kreeg. Russell hoefde vervolgens zijn mediums niet meer te overbelasten en kon het rustig aan doen tot aan de streep. Gutiérrez pakte opnieuw een podium, terwijl Norris zijn beste Virtual GP-resultaat behaalde met de vierde plaats. Piastri's debuut eindigde op een sterke vijfde plaats, vóór Pietro Fittipaldi en Nicholas Latifi. Pierre Gasly finishte als 11e, terwijl Leclerc zijn duel met teamgenoot Enzo Fittipaldi verloor en als 14e over de streep kwam.

f1virtualgp-bakoe-5

Met alleen nog de race op Montreal te gaan, heeft Russell 22 punten voorsprong op Leclerc, zodat het erop lijkt dat het Williams met de eer gaat strijken: van P10 in het echte constructeurskampioenschap naar P1 in het virtuele...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet