Diversen

Div: Piastri en Delétraz winnen laatste twee Virtual F2-races

virtualf2-baku-3

Regerend Formule Renault-kampioen Oscar Piastri kwam, zag en overwon in Virtual F2 op het stratencircuit van Bakoe. In de Prema-auto pakte de Australiër niet alleen pole, maar in de 15 ronden van de hoofdrace bleek hij vervolgens totaal ongenaakbaar. In de sprintrace kwam Louis Delétraz (Charouz) helemaal van achteren om Roberto Merhi (Campos) in een slipstreamduel op de streep te kloppen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

In het laatste Virtual F2-weekend voordat het echte seizoen begint, greep Piastri de pole, met enige voorsprong op Lirim Zendeli (Trident) en Matteo Nannini (Carlin), ook doordat favorieten Arthur Leclerc (Prema), Delétraz en Callum Ilott (Virtuosi) allemaal werden gediskwalificeerd en achteraan moesten starten. De twee laatstgenoemden raakten kort na de start betrokken bij een flinke crash en waren daarmee uitgeschakeld voor de hoofdprijzen.

virtualf2-baku-1

In de melée klom Leclerc in één ronde echter op naar P8, al ging zijn opmars daarna een stuk langzamer. Het veld werd flink uiteengetrokken, vooral door poleman Piastri, die voorafgaand aan zijn pitstop al drie seconden op Zendeli en Nannini pakte. Achter dit trio volgden Enzo Fittipaldi (HWA), die de hele race stevig duelleerde, maar vitale strafseconden aan de broek kreeg, en Jack Aitken (Campos), terwijl Theo Pourchaire (ART) een enorm gat van vijf seconden liet vallen.

virtualf2-baku-2

Na de pitstop zette Piastri – een debutant in de Virtual F2, die al sterk voor de dag was gekomen in de virtuele Renault Eurocup – zijn zegetocht voort, om uiteindelijk met tien seconden voorsprong op Zendeli te finishen. Door de tijdstraf van Fittipaldi pakte Leclerc de derde plaats, maar niet na een zwaar gevecht met Aitken, die niet van verliezen wilde weten en daardoor rechtdoor doorschoot in de derde bocht.

virtualf2-baku-4

Aitken wist nog net de achtste plaats in de wacht te slepen, wat de pole betekende voor de sprintrace, maar de Brit kon er maar kort van genieten. Een spin na de tweede bocht wierp hem meteen terug naar de derde plaats, waarna teamgenoot Roberto Merhi het roer overnam. Ook Leclerc spinde in de eerste ronde, terwijl Piastri en Zendeli gezamenlijk crashten.

virtualf2-baku-5

Delétraz overleefde de chaos in de eerste ronde en schoof van buiten de top-acht naar de tweede plaats. Merhi leek het tot aan de laatste ronde te redden, maar een foutje bracht Delétraz binnen DRS-bereik. Op het laatste rechte stuk naar de finishvlag joeg de Zwitser zijn auto langs die van Merhi, die na contact spinde en de race in de pitmuur eindigde – voor hem gelukkig na de finishvlag. Guanyu Zhou (Virtuosi) verdreef intussen Enaam Ahmed (Carlin) van de derde plaats, terwijl Juan Manuel Correa (Charouz) vijfde werd, voor Bent Viscaal, die zijn virtuele debuut maakte voor MP Motorsport.

virtualf2-baku-6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet