Formule 1

Formule 1: Europees deel van seizoen staat vast, met zeer beperkte media-aanwezigheid

Bottas

De FIA en de Formule 1 hebben vandaag de datums van de eerste acht races van het seizoen 2020 bevestigd. De rest van de kalender staat nog in potlood geschreven, want die hangt af van de manier waarop de coronacrisis in het najaar verloopt. De namen van de extra races in Oostenrijk en Engeland zijn nu ook bekend. De kalender geldt ook voor het voorprogramma: de F2, F3 en Porsche Supercup reizen met het F1-circus mee. Dat gaat niet op voor de media, zelfs niet voor tv-zenders: diverse zenders hebben laten weten het er de quarantaine niet voor over te hebben.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Mercedes AMG F1

De bekendmaking was gisteren al verwacht, maar volgde uiteindelijk vandaag. Veel nieuws zat er niet bij, behalve dat de tweede races in Oostenrijk en Engeland geen 'GP van Oostenrijk II' en 'GP van Groot-Brittannië II' gaan heten. De tweede race op de Red-Bull-Ring is de GP van de Steiermark gedoopt, terwijl de tweede race op Silverstone de GP van 70 jaar Formule 1 is genoemd (hoe onjuist dat 70e jubileum ook is).

De acht Europese rondes bestaan verder uit de GP van Hongarije, die tussen de twee dubbelraces plaatsvindt, en daarna de verschoven GP van Spanje. De GP's van België en Italië vinden op hun oorspronkelijke datum plaats:

5 juli – GP van Oostenrijk
12 juli – GP van de Steiermark
19 juli – GP van Hongarije
2 augustus – GP van Groot-Brittannië
9 augustus – GP van 70 jaar Formule 1
16 augustus – GP van Spanje
30 augustus – GP van België
6 september – GP van Italië

Van de eerste vijf races was al bekend dat deze zonder publiek worden verreden, maar de Formule 1 hoopt dat de situatie zo verbetert dat toeschouwers in een later stadium wellicht toch worden toegelaten.

De strikte regels – geen publiek, afzondering tussen de teams – gaan ook op voor de media die bij de evenementen aanwezig mogen zijn. Dat betekent feitelijk dat de meeste journalisten de race op televisie zullen volgen. Ook mogen er alleen 'officiële' fotografen aanwezig zijn. Omdat de coureurs met hun team in hun 'cocon' blijven, is er ook weinig kans op interviews door onafhankelijke media. Zenders als Ziggo en RTL hebben al laten weten dat zij niet van hun medewerkers zullen vragen om speciaal voor hun eigen Formule 1-verslaggeving wekenlang in afzondering te leven.

De afzondering geldt ook voor de teams uit de F2, F3 en Porsche Supercup die met het F1-circus zullen meereizen. Zij rijden exact hetzelfde programma als de Formule 1, wat de meest praktische oplossing is voor de drie kampioenschappen die traditioneel het voorprogramma van de F1 verzorgen. De F2 en F3 maken de aanvullende rondes uit hun kampioenschap later bekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet