Formule 1

Formule 1: Het seizoen 2020 begint in Oostenrijk

Verstappen

De kogel is door de kerk: het F1-seizoen 2020 gaat eindelijk van start. De Oostenrijkse regering heeft feitelijk haar toestemming gegeven aan twee Grands Prix op rij op 5 en 12 juli, nadat de minister van Volksgezondheid liet weten dat hij meteen na Pinksteren het veiligheidsplan zal goedkeuren dat de Formule 1 en de Red-Bull-Ring bij het ministerie hebben ingediend. Bovendien nemen de kansen toe dat de twee Britse GP's op Silverstone tóch kunnen plaatsvinden, ondanks de 14-daagse quarantaine die op 8 juni ingaat in het Verenigd Koninkrijk.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Afgelopen week leek de goedkeuring nog vertraging op te lopen, maar volgens diverse lokale bronnen raakte het proces tegen het eind van de week in een stroomversnelling. Volgens de plannen is er 'zelfs' ruimte voor een publiek ter grootte van 500 toeschouwers. Wie deze bezoekers zijn, is nog niet bekend.

Het veiligheidsplan draait om het creëren van 'coconnen' rondom de tien teams, die allemaal volkomen afzonderlijk van elkaar zullen opereren. Elk team vaardigt 80 man uit, het absolute minimum dat nodig is om vandaag de dag twee F1-auto's drie dagen lang op de baan te houden. Alle teamleden zijn van tevoren getest en komen met een gezondheidsattest het land binnen.

Het plan is nu om het seizoen meteen erna te vervolgen met de GP van Hongarije op 19 juli. Dat klinkt logisch, omdat het maar een korte reis is van de Red-Bull-Ring naar de Hungaroring. Oorspronkelijk was het idee om de twee Midden-Europese evenementen te splitsen door twee races in Engeland, maar het lijkt er nu op dat die ná de Hungaroring zullen plaatsvinden.

De twee Britse GP's leken vorige week nog ten dode opgeschreven toen de Britse regering liet weten geen uitzondering te willen maken voor de quarantaineregels die vanaf 8 juni van kracht worden in het Verenigd Koninkrijk. Toeristen en terugkerende Britten zijn dan verplicht om 14 dagen thuis of in ieder geval op een vast adres te verblijven en daar binnen te blijven.

Uit 10 Downing Street kwam echter eerder deze week naar buiten dat premier Johnson zeer graag de Formule 1 wil toevoegen aan de lijst met uitzonderingen. Komende week heeft het Britse kabinet daar nog eens overleg over. De uitzondering zou kunnen gelden vanaf 29 juni, de eerste datum waarop de quarantaine wordt geëvalueerd. De uitzondering gaat waarschijnlijk alleen voor de Formule 1 op en niet voor overige vormen van autosport.

Afgelopen week werd in ieder geval de Silverstone Classic definitief afgelast. De Classic stond gepland voor een van de twee weekenden waarop de GP van Groot-Brittannië dubbel zou worden ingehaald. De ruimte om de GP's toch te verrijden is er nu.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet