Formule 1

Formule 1: Williams zet zichzelf in de verkoop

WilliamsF1 19974 HiRes

Hoe hard de coronacrisis aan de boom van de autosport schudt en hoe noodzakelijk het komende uitgavenplafond in de Formule 1 is, is extra duidelijk geworden door de bekendmaking deze ochtend van Williams Grand Prix Holdings, het moederbedrijf van het F1-team. Bij het publiceren van zijn jaarcijfers liet het geplaagde team uit Grove weten dat gehele of gedeeltelijke verkoop een serieuze optie is geworden. Het onderzoek naar een mogelijke verkoop is onderdeel van de strategische heroriëntatie waarmee het bedrijf wil inspelen op de nieuwe werkelijkheid in de wereld en de Formule 1.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: ROKiT Williams F1 Team

De aankondiging dat het team een gedeeltelijke of zelfs complete verkoop overweegt, komt weliswaar niet als een verrassing, maar is toch een schok om te horen uit de mond van het meest trotse 'privé-team' op de F1-grid. Het eens zo oppermachtige Williams is een familiebedrijf, met aan het hoofd de dochter van de oprichter. Meermalen liet Claire Williams al weten dat de 'Haas-route' – een B-team worden van Mercedes – volstrekt onbespreekbaar is voor een team dat vele constructeurstitels op zijn naam heeft staan.

De jaarcijfers over 2019 wijzen echter op een akelige werkelijkheid, die ook financieel bewijst hoe diep het team is weggezakt. De sportieve ondergang van de laatste twee jaar heeft geleid tot een fikse omzetdaling van 130 miljoen pond in 2018 naar 95 miljoen pond in 2019. Het bedrijf leed afgelopen jaar bovendien een brutoverlies van 10 miljoen.

WilliamsF1 19901 HiRes

Alleen de goede cijfers van zusterbedrijf Williams Advanced Engineering (WAE) wist de Williams-groep nog overeind te houden. Het bedrijf dat F1-technologie inzet voor oplossingen in andere sectoren groeide in omzet van bijna 45 naar ruim 63 miljoen, terwijl ook de brutowinst steeg van 5,1 naar 7,5 miljoen pond in 2019. De verliezen in de overige Williams-activiteiten zoals Williams Heritage en Williams Conference Centre waren daarentegen weer aanzienlijk.

In december 2019 stootte Williams al een meerderheidsbelang in WAE af, een denkwijze die Claire Williams ondanks de familietrots nu toch ook voor het F1-team overweegt. Het team heeft nog geen belangstellende kopers, zo liet het vanochtend weten in zijn persverklaring, maar vanaf vandaag staat het 'Te koop'-bord wel in de tuin.

Williams meldt ook dat het met open armen het kostenplafond ontvangt dat vanaf 2021 in werking treedt in de Formule 1. Er is nog voldoende liquiditeit om in 2020 te racen, zo laat het team weten, maar investering van buitenaf is nodig om de toekomst van Williams op de langere termijn zeker te stellen. Het team zal het dan ook zonder hoofdsponsor ROKiT moeten doen, want dat contract is beëindigd, zo kwam ook via het persbericht naar buiten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet