NASCAR

NASCAR: Ditmaal heeft Chase Elliott wel geluk op Charlotte

Na twee teleurstellende wedstrijden op Darlington en Charlotte was Vrouwe Fortuna voor de tweede wedstrijd op laatstgenoemde baan donderdagavond wel op de hand van Chase Elliott. De eerste maal was Kyle Busch de boosdoener en de tweede maal viel een neutralisatie niet zijn kant uit waardoor hij door Denny Hamlin werd verslagen.


2020 Lege tribunes
De tragische aanblik van het autosportseizoen 2020. Spookwedstrijden met lege tribunes.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Ditmaal heeft Chase Elliott wel geluk op Charlotte
Vanwege regen moest de ALSCO Uniforms 500 naar de donderdagavond verschoven worden en dit keer kwam de vierde achtereenvolgende Cupwedstrijd binnen één week wel op naam van Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott die de afgelopen weken twee teleurstellingen moest incasseren. Met zijn overwinning in de ALSCO Uniforms 500 kwalificeerde Elliott zich automatisch voor de Play Offs in de herfst.

2020 Zorgholden Ook in de VS wordt aan de zorghelden gedacht.

Met nog 27 ronden te gaan ging Elliott aan Kevin Harvick voorbij en was de nieuwe koploper. Eerder had de HMS-rijder aan crewchief Alan Gustafson gevraagd of er tot het einde nog genoeg brandstof aan boord was. Dit werd positief bevestigd. Maar nadat hij vrij baan had voelde Elliott zich met de gebeurtenissen van afgelopen week toch behoorlijk opgejaagd. "Ik wachtte op een neutralisatie of dat er iets stuk zou gaan of zelfs zou crashen. Na de gebeurtenissen van afgelopen week bleef het niet altijd groen tot het einde. Hopelijk kunnen we de ingeslagen weg voortzetten" verklaarde Elliott achteraf die overigens wel dinsdagavond een Truckwedstrijd op zijn naam schreef.

Ondanks het feit dat zijn engineer, crewchief en vier geschorste teamleden met een schorsing van vier wedstrijden thuiszitten wist Denny Hamlin met de JGR Toyota als tweede te eindigen. Omdat er afgelopen dinsdag tijdens de opwarmronde wat wolfraam bevestigingsringen van de auto afvielen werd deze heren voor dit feit bestraft.

2020 Busch Jones
Kyle Busch en Erik Jones voeren een groepje auto's aan.

"Omdat alle NASCAR-wedstrijden nu over een eendagsformaat zonder training en kwalificatie beschikken was het voor JGR Racing gemakkelijker om over deze tegenslag heen te komen. Als we hadden moeten kwalificeren had het pijn gedaan. Maar onder deze omstandigheden hebben we er eigenlijk weinig last van" aldus Denny Hamlin. Overigens vond Hamlin alle publiciteit over de twee wedstrijden die Elliott deze week verloor overdreven. "Niet alle neutralisaties vallen jouw kant uit. Ik denk dat iedereen medelijden met Chase heeft omdat hij nogal populair is." Op de vraag of Hamlin medelijden had was het antwoord een duidelijk Nee.

Hendrick Motorsports Sterk na comeback
Saillant detail is dat na een onvrijwillige onderbreking van tien weken het HMS Motorsports team de afgelopen week erg sterk optrad. Behalve Chase Elliott reden Alex Bowman, William Byron en Jimmie Johnson de afgelopen week een groot aantal ronden aan de leiding alhoewel Johnson eerder deze week zijn tweede plek vanwege een technische onvolkomenheid moest inleveren en gediskwalificeerd werd. Dit keer eindigde Johnson als elfde.

2020  Burnout Elliott
Zevende Cup-overwinning voor Chase Elliott.

Achter Hamlin volgden Ryan Blaney en Ricky Stenhouse. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste Top 5 resultaat sinds de wedstrijd in Las Vegas. Daarna sloeg de Corona pandemie toe. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Joey Logano en Alex Bowman die voor de vierde maal dit seizoen een segment op zijn CV wist bij te schrijven.

Voor Elliott betekende het overigens zijn zevende Cup-overwinning. De laatste kwam eveneens op Charlotte toen er op de Roval gereden werd. Een combinatie van de oval en de roadcourse. Brad Keselowski die eerder deze week de Coca Cola 600 op zijn naam schreef eindigde als zevende. "Elliott was vandaag lichtjaren snel van ons verwijderd" aldus Keselowski.

Uitslag
1. Chase Elliot Chevrolet 250 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 250 ronden
3. Ryan Blaney Ford 250 ronden
4. Ricky Stenhouse Jr. Chevrolet 250 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 250 ronden
6. Joey Logano Ford 250 ronden
7. Brad Keselowski Ford 250 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 250 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 250 ronden
10. Kevin Harvick Ford 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet