Formula E

Formule E: Audi stelt Daniel Abt op non-actief na bedrog tijdens simrace

200526 FE Abt
Daniel Abt in de simulator, waar hij afgelopen weekeinde dus niet zat...

De Duitse Formule E-coureur Daniel Abt is door zijn werkgever Audi met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dat maakte het Duitse merk rond het middaguur in een officiële verklaring bekend. De reden is dat Abt in de kwalificatie en de wedstrijd van het Formule E-simrace-evenement van afgelopen zaterdag op het virtuele Tempelhof-circuit niet zelf reed, maar een professionele simracer in zijn plaats liet deelnemen. De Formule E-organisatie diskwalificeerde Abt en de betrokken simracer. Nu lijkt het erop dat Abt door dit incident ook zijn positie als fabrieksrijder bij Audi kwijtraakt. Voor 18.00 uur vandaag is een verklaring van Abt aangekondigd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Al tijdens de race rezen twijfels of Abt zelf wel als rijder in de simulator had plaatsgenomen, want de prestaties van de rijder die zich als Abt voordeed, waren veel beter dan wat Abt in de voorgaande evenementen had laten zien. Bovendien was het gezicht van de rijder via de livestream niet zichtbaar omdat er een object in de weg stond. Na de race was Abt, officieel vanwege een probleem met de verbinding, niet voor commentaar bereikbaar.

Via de controle van IP-adressen stelde de Formule E-organisatie al snel vast, dat niet Daniel Abt, maar Lorenz Hörsing, een Oostenrijkse beroeps-simracer, onder Abts naam aan de kwalificatie en de race had deelgenomen. Abt en Hörsing werden direct bestraft. Daags erna verklaarde Abt, geen kwade bedoelingen te hebben gehad, maar toen was het kwaad natuurlijk al geschied.

"Integriteit, transparantie en het constant voldoen aan geldende regels hebben voor Audi prioriteit", aldus het Duitse merk in de vandaag gepubliceerde verklaring. "Dat geldt voor alle activiteiten waarbij het merk betrokken is, zonder uitzondering. Om deze reden heeft Audi Sport besloten om Daniel Abt met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen."

In het afgelopen Formule E-seizoen stond Abts positie als fabrieksrijder al op de tocht. Ondanks dat de Duitser er vanaf het begin van de serie bij was en twee overwiningen had behaald – waaronder in 2018 de voor Audi zeer belangrijke zege voor eigen publiek in Berlijn – waren er binnen Audi ook velen die de Zwitser Nico Müller graag op de plek naast Lucas di Grassi in het Abt-Audi-fabrieksteam hadden gezien

Achter de schermen mobiliseerden Daniel Abt en zijn entourage diverse hulptroepen om Abts positie alsnog veilig te stellen, wat uiteindelijk te elfder ure slaagde: net voor de seizoensfinale in New York werd de contractverlenging voor één jaar bevestigd. Daarbij hielp ongetwijfeld ook Abts grote populariteit op sociale media. Nu lijkt er echter geen houden meer aan, niet in de laatste plaats ook vanwege het feit hoe gevoelig overtredingen van regels sinds het dieselschandaal binnen het Volkswagenconcern liggen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet