NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint Coca Cola 600 Charlotte. Chase Elliott vist weer achter het net

De derde NASCAR MEN's Cupwedstrijd binnen zeven dagen leverde een overwinning op voor Penske-coureur Brad Keselowski. De 405 ronden tellende wedstrijd bestond uit vier segmenten en moest aan het einde zelfs verlengd worden. Jimmie Johnson eindigde als tweede en Kurt Busch mocht voor de 28e maal in zijn carrière vanaf pole vertrekken.

2020 Kesselowski
Brad Keselowski is enorm trots dat hij de Coca Cola 600 gewonnen heeft in de wedstrijd die in het teken van Memorial Day staat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Brad Keselowski wint Coca Cola 600 Charlotte. Chase Elliott vist weer achter het net
Een nieuwe mijlpaal in de NASCAR geschiedenis. Deze uitgave van de Coca Cola gaat met meer dan zes uur wedstrijd de boeken in als één van de langste in de NASCAR historie. Vanwege regen moest de wedstrijd onderbroken worden en werd bovendien ook nog eens aan het slot verlengd.

2020 Mondkapjes Volkslied Het blijft een vreemd gezicht al die mondkapjes bij de openingsceremonie. Hopelijk kunnen we op termijn hiervan afscheid van gaan nemen.

Met nog amper twee ronden te gaan leek de wedstrijd beslist en leek Chase Elliott op een zekere overwinning af te stevenen. Met een spin gooide Elliotts teamgenoot William Byron flink wat roet in het eten. Er moest geneutraliseerd worden. Bij die allerlaatste stop viel Elliott met vers Goodyear rubber terug naar de 11e plek. Uiteindelijk eindigde de Hendrick Motorsports-coureur als derde in zijn tweede achtereenvolgende teleurstellende finish.

2020 Lege tribunes
Start voor lege tribunes.......

Voor het eerste segment moesten nogal wat mensen achteraan starten zoals J.J. Yeley en Ross Chastain. Dit vanwege een rijderswissel. Maar ook Brad Keselowski, Aric Almirola, Matt DiBenedetto en Timmy Hill werden naar de achterste rijen teruggezet. In de 20e ronde kwam de als eerste aangekondigde "competition caution". In de 50e ronde moest vanwege regen gedurende 1u. 15.min met Code Rood onderbroken worden. In de 58e ronde volgde dan de herstart en in de 96e maakte Clint Bowyer hardhandig kennis met de muur. Onder neutralisatie behaalde Alex Bowman zijn tweede segment overwinning dit seizoen. Martin Truex Jr. eindigde als tweede en juist op het moment dat hij op het punt stond om de leiding te grijpen werd er geneutraliseerd.

2020 Christopher Bell
Christopher Bell eindigde voor het team van JGR Racing als 10e.

Bowman wint ook tweede segment
Het tweede segment vond eigenlijk zonder incidenten plaats en hier wist Alex Bowman met een voorsprong van meer dan twee seconden op zijn naam te schrijven. Vooral de Toyota's reden met een long run afstelling wat duidelijk in hun voordeel speelde. Met Busch, Truex Jr en Erik Jones bevonden zich op een gegeven moment drie Toyota's in de Top 10. Het derde segment zou uiteindelijk een overwinning voor Joey Logano opleveren. Direct na de herstart van het tweede segment nam Alex Bowman opnieuw de leiding en pakte in de 224e ronde de leiding met Erik Jones in zijn kielzog. Vanwege te snel rijden in de pitlane viel Kyle Busch naar de 19e plek terug.


2020 Ryan Newman
En ondanks zijn crash in Daytona gaat Ryan Newman weer als vanouds.

Matt Kenseth zorgde in de 276e ronde voor de vijfde neutralisatie en na de pitstops kwam Martin Truex Jr. als eerste weer terug op de baan gevolgd door Ryan Blaney en Alex Bowman. Op oude banden wist Joey Logano wel de leiding te behouden terwijl Martin Truex Jr. kort voor afloop van het derde segment plotseling enorm terugviel. Uiteindelijk schreef de Penske-coureur dit wedstrijdgedeelte een uur voor zijn 30e verjaardag op zijn naam.

Keselowski wint
Het vierde en laatste wedstrijdsegment bestond uit 100 ronden en Matt DiBenedetto die voor twee banden geopteerd had, nam direct bij de herstart de leiding en in een poging om de leider te passeren ging Joey Logano de fout in en viel naar de achtste plek terug. DiBenedetto wist echter tegen de aanvallen van Jimmie Johnson en Martin Truex Jr. echter geen stand te houden en die herstelden de volgorde in de wedstrijd. Een spin van Joey Gase zorgde in de 348e ronde voor een neutralisatie waarbij vrijwel iedereen direct de pits opzocht. En evenals Kyle Busch eerder in de wedstrijd werd ook Logano vanwege te snel rijden bestraft. Jimmie Johnson kwam als eerste terug de baan op gevolgd door Brad Keselowski, maar verliest direct positie bij de herstart. Keselowski en Elliott wisten vervolgens van hun achtervolgers wat afstand te nemen en in de 363e ronde nam laatstgenoemde voor het eerst de kop.


2020 Chase Elliott Charlotte
Chase Elliott mag de grootste verliezer van de afgelopen week genoemd worden.

Tien ronden voor het einde beschikte Elliott over een voorsprong van bijna twee secs. als voor hem "het noodlot" toesloeg. Twee ronden voor het officiële einde wordt diens teamgenoot Wiliam Byron het slachtoffer van een klapband en moest er geneutraliseerd worden.Slechts weinige toppers namen het risico om nog naar binnen te gaan. Uiteindelijk wint Keselowski in een spectaculaire eindsprint met Jimmie Johnson die iets te kort kwam.

Uitslag Coca Cola 600
1. Brad Keselowski Ford 405 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 405 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 405 ronden
4. Ryan Blaney Ford 405 ronden
5. Kyle Busch Toyota 405 ronden
6. Kevin Harvick Ford 405 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 405 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 405 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 405 ronden
10. Christopher Bell Toyota 405 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet