Diversen

Div: Russell domineert Virtual GP van Monaco

virtualgp-monaco-11

George Russell was een klasse apart in de virtuele straten van Monaco, door in zijn Williams het hele veld op bijna 40 seconden te rijden. Terwijl de jonge Brit sereen van start tot finish leidde, draaide de Virtual GP van Monaco achter hem hier en daar uit op een botsautowedstrijd, waarbij de grootste schurkenrollen werden vervuld door Lando Norris (McLaren) en Arthur Leclerc (Ferrari) . De boefjes hadden er uiteindelijk weinig aan, omdat ze uiteindelijk buiten de top-vier vielen. Ook de strijd om de tweede plaats werd beslist door een carambolage, doordat Esteban Gutiérrez (Mercedes) twee ronden voor het einde Charles Leclerc (Ferrari) in de tunnel uit de weg duwde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

Met Esteban Ocon (Renault) en Valtteri Bottas (Mercedes) liep het aantal actieve F1-coureurs op tot acht. Opnieuw waren de instellingen op 'damage off' gezet, met zeer strenge eisen aan track limits, maar de omstandigheden waren wel anders dan de stralende zon in de vorige vier races...

virtualgp-monaco-2

De kwalificatie – in de stromende regen! – zag Charles Leclerc onbedreigd op pole staan tot drie minuten voor het einde. Eerst dook David Schumacher (zoon van Ralf, Racing Point) onder de tijd van de Ferrari door, waarna Pietro Fittipaldi (Haas) verraste met de pole. George Russell schoof nog naar de tweede startplaats door, terwijl Louis Delétraz (na zijn F2-zege eerder op de dag) in de tweede Haas de Ferrari's van de broertjes Leclerc terugdrong naar de derde rij. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Bottas (verrassend met zijn tempo), Lando Norris en een teleurstellende Alex Albon (Red Bull) completeerden de top-tien. De voetballers en artiesten in het veld speelden geen rol van betekenis.

De race ging in het avondlicht van start. Fittipaldi wist niet van zijn pole te profiteren, want Russell pakte de leiding, terwijl de Braziliaan door Leclerc (A.) en Schumacher werd teruggedrongen naar de vierde plek. Verderop ging Giovinazzi dwars in Massenet, een glijpartij waar de twee Mercedessen slachtoffer van leken te worden. Gutiérrez wist zich echter uit de situatie te redden en schoof enkele plekken op, maar Bottas viel terug naar de laatste plek.

virtualgp-monaco-3

Na zeven ronden leidde Russell met drie seconden voorsprong op de jongste Leclerc, met de oudere broer daar nog eens vijf seconden achter. Schumacher bleef vierde, voor Fittipaldi, die nog een plek verloor na een mooie actie van Gutiérrez in de chicane. Albon dacht daarvan te profiteren, nadat hij drie plaatsen had goedgemaakt, maar zijn manoeuvre in Tabac was onmogelijk. Normaal gesproken zou het einde race hebben betekend, met zware schade, nu viel de Red Bull-coureur drie plaatsen terug.

De eerste pitstops kwamen na een ronde of tien, de Ferrari's namen daarbij het voortouw, alleen voorafgegaan door Gutiérrez, die duidelijk voor de undercut ging. Arthur Leclerc viel terug achter een treintje met Nicholas Latifi (Williams) en Albon, wat hem kostbare tijd kostte. Leclerc (A.) bleef Gutiérrez wel voor, maar Leclerc (C.) was achter de Mexicaan teruggevallen. Vooraan had Russell daardoor 22 seconden in handen op Fittipaldi, die Norris achter zich aan had. De McLaren had zich met kracht langs Schumacher gewurmd en lag nu derde.

virtualgp-monaco-5

virtualgp-monaco-6

Halverwege de race liep de strijd tussen de Ferrari's, Gutiérrez en Norris op totale onzin uit: de vier auto's raakten elkaar aan alle kanten, met als 'hoogtepunt' de duik van Norris aan de binnenkant van Leclerc (A.) in Sainte-Devote, die tot een vliegende Ferrari leidde. Russells voorsprong breidde zich daardoor uit tot een royale halve minuut op Fittipaldi en de oudere Leclerc, die zich ondanks de botsautowedstrijd had gehandhaafd in de top-drie. Dat gold niet voor de jongere Leclerc (zesde) en Norris (tiende).

Na 28 ronden kwam Fittipaldi naar binnen voor zijn bandenstop, waardoor de Haas terugviel naar de negende plek. Een ronde later was Russell binnen, om met gemak de leiding te behouden: 14 seconden hield hij over op Charles Leclerc, met Arthur Leclerc 7 seconden daarachter. Maar niet voor lang, want met zijn tweestopper vloog Gutiérrez (buitenom in Sainte Devote!) langs de jongste Monegask in het veld. De andere doorrijders – Norris en Latifi – volgden intussen gauw met hun eigen pitstop.

virtualgp-monaco-9

Vier ronden voor het einde had Gutiérrez ook de oudere Leclerc bijgehaald. Twee ronden voor het einde eindigde het in tranen toen de twee elkaar in de tunnel raakten. Daarachter vochten Albon en de jongere het uit voor de vierde plaats, waarbij de Thai de strijd won na een wilde inhaalactie in de Fairmont-hairpin. Vooraan ging Russell onbedreigd over de streep, met 39 seconden in handen op Gutiérrez en nog eens negen op Leclerc (C.). Achter de top-drie volgden Albon, Leclerc (A.), Fittipaldi, Norris, Latifi, Delétraz en Schumacher.

virtualgp-monaco-10

De race was voorafgegaan door de Esports Pro Exhibition-wedstrijd van de sim-professionals, die uiteraard met 'damage on' moesten rijden. De overwinning ging verrassend naar Lucas Blakely in de Racing Point, zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. Zijn zege kwam tot stand door een strategische stunt: al na één ronde kwam hij naar binnen voor zijn bandenwissel, een extreme undercut die hem vóór poleman David Tonizza (Ferrari) bracht.

Tonizza pitte in de derde ronde, waarmee hij de schade beperkte. Bij de start was hij de eerste plaats kwijtgeraakt aan Brendon Leigh in de Mercedes, maar diens keuze om in de tweede ronde te pitten bleek onverstandig: dat deden er zó veel dat Leigh klem kwam te staan in zijn pits. Leigh viel zelfs tot achter Dani Bereznay terug, maar hij wist de Alfa terug te pakken en daarna met lichte schade zijn derde plaats te behouden. De Nederlanders Bono Huis en Floris Wijers eindigden achterin.

De Monegaskische race waarin gamers en F1-coureurs het onderling uitvechten, vond al op zaterdagavond plaats. In de #NotTheMonacoGP streden Charles Leclerc en Nicholas Latifi om de F1-eer, maar in een Monaco-nachtrace – heel bijzonder om te zien – won James Baldwin de eerste race en YouTuber Tom97 de tweede race. Latifi werd derde in de eerste race, terwijl Leclerc lange tijd tweede reed in race 2, maar aan het slot bij Portier zijn Ferrari in de vangrail zette.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet