Diversen

Div: Delétraz en Leclerc (A.) winnen Virtual F2-races op Monaco

virtualf2-monaco-7

Thuisheld Arthur Leclerc (Prema) was de grote favoriet voor beide Virtual F2-races door de digitale straten van Monaco, maar uiteindelijk won de jonge Monegask alleen de sprintrace. In de hoofdrace trok Louis Delétraz (Charouz) het initiatief naar zich toe, na een mooi strategisch duel met Lirim Zendeli (Trident), die het met zijn alternatieve strategie bijna had gered.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual Grand Prix/screenshots

Ook voor de derde ronde werd hetzelfde format aangehouden als tijdens de eerste twee weekenden: een hoofdrace over de halve afstand en daarna een sprintrace van vijf ronden, met dezelfde regels, waarvan 'damage off' voor Monaco de belangrijkste was – en eentje die meer dan ooit nergens op bleek te slaan. Diverse coureurs raakten de vangrail of elkaar meerdere keren per ronde en maakten er zo een kermisattractie van. Dat was al meteen te zien na de start, waar tien van de twintig auto's in Sainte-Devote op een hoop reden.

virtualf2-monaco-1

Delétraz won de hoofdrace weliswaar met overmacht, kijkend naar de uitslag, met ruime voorsprong op Jack Aitken (Campos), Théo Pourchaire (ART) en Enzo Fittipaldi (Arden). Maar de andere hoofdrolspelers waren Lirim Zendeli en Arthur Leclerc, ook al zagen we ze niet terug in de top-vier na 22 ronden. Zendeli vertrok van pole met als een van de weinigen een alternatieve strategie: starten op de mediums, finishen op de softs.

Die tactiek zag er in de openingsfase zeer goed uit, want de F3-coureur wist de kop te behouden tot het moment dat alle rivalen in de achtste ronde naar binnen kwamen voor hun wissel. Delétraz was de enige die daarna snel genoeg bleek om Zendeli voor te blijven toen die eindelijk in de 15e ronde naar binnen kwam voor zijn softs.

virtualf2-monaco-4

Eerst leek Delétraz aan het kortste eind te trekken met fout bij Mirabeau, maar de Zwitser bleef net voor. Een grotere fout van Zendeli bij Rascasse wierp de Trident-coureur daarna verder terug, waarna een pitstop in de voorlaatste ronde (door een connectieprobleem) een einde maakte aan diens aanval. Uiteindelijk finishte Zendeli nog als vijfde.

Arthur Leclerc eindigde één plaats daarachter, nadat hij bij de start een mislukte aanval op Zendeli 'beloond' zag worden met drie verloren plekken op Delétraz, Aitken en Pourchaire. Daarna viel de Monegask op door nog meer overmoedige inhaalacties, die allemaal slecht voor hem afliepen.

virtualf2-monaco-5

In de sprintrace vielen de kaarten echter goed voor hem, maar alleen doordat Juan Manuel Correa (Charouz) in de laatste ronde een tijdstraf aan de broek kreeg. De Amerikaan kwam als eerste over de streep, na van reverse pole te zijn vertrokken, maar viel in de uitslag terug achter Leclerc, die kort na de start Calan Williams (Carlin) was gepasseerd. Williams was samen met Correa van de eerste rij vertrokken. Delétraz was in de sprintrace de man met de grootste opmars: van de achtste plaats klom hij op naar de tweede positie achter Leclerc, nog vóór de met een tijdstraf teruggeworpen Correa.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet