NASCAR

NASCAR: Emotionele Chase Briscoe wint Xfinity Darlington

Het werd Stewart Haas Racing-coureur Chase Briscoe na zijn overwinning op Darlington eventjes allemaal teveel en kon zijn emoties nauwelijks bedwingen. Na de MEN's Cupwedstrijd afgelopen woensdag had hij te horen gekregen dat zijn vrouw een miskraam had gehad en daarbij steun gezocht bij de vrouw van Kyle Busch, de man die hij zojuist in een spectaculaire finish verslagen had.

2020 Start Darlington
Ook het Xfinity-seizoen werd in Darlington weer opgepakt nadat de wedstrijd eerder deze week vanwege regen werd uitgesteld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Emotionele Chase Briscoe wint Xfinity Darlington
Chase Briscoe behaalde als enige rijder dit seizoen zijn tweede Xfinity-overwinning. Kort na de allerlaatste wedstrijd op Phoenix begin maart ging de wereld op slot. En evenals voor de MEN's Cup-wedstrijd afgelopen woensdag vond er voor de Xfinity-wedstrijd op Darlington noch een training noch een kwalificatie plaats. Er werd direct zonder problemen gestart.

Noah Gragson(Chevrolet) nam in het eerste wedstrijd segment de leiding en stond die dan ook niet meer af. Behalve een z.g. "competition caution" in de zestiende ronde veranderde er weinig meer. Achter Gragson volgden Ross Chastain, Ryan Sieg en Kyle Busch. Bij de herstart van het tweede segment neemt de Chevrolet van Gragson opnieuw de leiding maar moet al snel positie prijsgeven aan Kyle Busch die het tweede segment op zijn naam wist te schrijven. Omdat er nogal wat mensen tegen Gragson's bumper zijn aangereden werd de wegligging aanmerkelijk slechter.

Kyle Busch Kyle Busch voor de tweedemaal tweede deze week.

Bij de start voor het laatste segment was Busch het snelste weg maar kreeg vanwege te snel rijden in de pitlane direct een "drive-through" aan zijn broek en viel naar de start van het veld terug. Tevens vielen er wat lichte regendruppeltjes maar gebeurde er eigenlijk weinig. Met nog minder dan dertig ronden te gaan bevond Kyle Busch zich overigens alweer in de Top 10.

2020 Chase Briscoe Darlington 1
Sterk optreden van Chase Briscoe op Darlington.

Met nog minder dan 15 ronden te gaan ging Michael Annett in de rondte en werd er voor de laatste maal geneutraliseerd. Justin Allgaier en Chase Briscoe waren bij de laatste herstart het snelste weg met Kyle Busch in derde positie. Met nog amper twee ronden te gaan zat Busch op de staart van Briscoe's Ford. Bij het uitkomen van de laatste bocht stuurde de Toyota-rijder onderaan diep in, maar Briscoe had meer momentum en won in een spectaculaire finish.

"Deze is voor mijn vrouw. Dit was wel de slechtste week. Toen is de leiding nam moest ik huilen. Dit is meer dan een race-overwinning. Dit is wel de grootste overwinning na de zwaarste dag in mijn leven. Geeft een enorme bevrediging om de besten te verslaan."


2020 Finish
Prachtige finish in Darlington.

Uitslag Toyota 300
1. Chase Briscoe Ford 147 ronden
2. Kyle Busch Toyota 147 ronden
3. Justin Allgaier Ford 147 ronden
4. Austin Cindric Ford 147 ronden
5. Noah Gragson Chevrolet 147 ronden
6. Daniel Hemric Chevrolet 147 ronden
7. Ryan Sieg Chevrolet 147 ronden
8. Ross Chastain Chevrolet 147 ronden
9. Harrison Burton Toyota 147 ronden
10. Justin Haley Chevrolet 147 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet