NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint ingekorte Toyota 500 Darlington

Na de Daytona 500 behaalde JGR-coureur Denny Hamlin zijn tweede MEN's Cup overwinning dit seizoen. Op "The Lady in Black" schreef hij de Toyota 500 op zijn naam. Zijn teamgenoot Kyle Busch eindigde als tweede maar die maakte zich bij Chase Elliott niet bijzonder populair door hem in de rondte te laten spinnen.


Start Darlington 500
Start van de tweede wedstrijd op Darlington deze week.

Tekst Willem J.Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Denny Hamlin wint ingekorte Toyota 500 Darlington
Voor deze week stonden er twee wedstrijden op "The Lady in Black" ofwel Darlington Raceway op het programma. Kevin Harvick won afgelopen zondag de eerste wedstrijd na een 10 weken durende onderbreking vanwege het Corona virus. Vanwege regen moest de tweede wedstrijd op Darlington deze week al een dag uitgesteld worden. Oorspronkelijk stonden er 228 ronden op het programma maar uiteindelijk werden er slecht 208 verreden.

Na afloop stond niet Hamlin onder de spotlights maar zijn teamgenoot Kyle Busch. Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott leidde de wedstrijd tot aan een neutralisatie kort voor het einde waarbij de meerderheid van het veld de pits indook. Elliott kwam als zesde weer terug op de baan en bevond zich alweer snel in derde positie. Elliott beschikte over voldoende momentum om de tweede plek voor zich op te eisen. Maar juist op dat moment kwam Busch vanuit het niets en spinde Hamlin in de rondte.

Busch gaf achteraf direct toe dat het zijn fout was maar Hamlin kon er niet mee lachen en liet Kyle na afloop duidelijk zijn vingertje zien. Na dit incident werd er overigens niet meer geracet omdat de regen opnieuw naar beneden kwam.

2020 Chris Buescher
Chris Buescher raakt de safer wall.

Kyle Busch: " Het is duidelijk dat ik een fout maakte, ik maakte een fout en vergiste mij in het gat. Ik racete tussen No 11 en No 9. Ik was dat hij eraan kwam en moest zo snel mogelijk terug op mijn lijn. Ik keek naar hem toen hij mij passeerde. Toen keek ik in mijn spiegels waar Harvick was en ik beoordeelde het totaal verkeerd. Maakte een fout en raakte de No 9 die in de muur spinde. Ik heb teveel vrienden binnen dat team om dat expres te doen. Ik heb met Chase nog gespeeld toen hij een kind was. Van mijn kant een grote fout waar we later wel te maken zullen krijgen.

Elliott's crewchief Alan Gustafson werd er in ieder geval niet kalmer van. "Uiteindelijk maakte hij een fout en deed het ook niet met opzet. Maar je wordt het beu om telkens aan de verkeerde kant van dit soort deals te zitten. We bevonden ons zeker in positie om de wedstrijd te winnen. Op oude banden had Denny het al moeilijk en we waren Busch zeker voorbij gegaan. Van deze tegenslagen daar word je moe van. Ik ben ervan overtuigd dat zijn uitleg klopt. Maar het verandert niets aan het feit aan al het werk dat ons team aan de No 9 NAPA Chevy doet. Uiteindelijk verdienen zij ook om te winnen" aldus Gustafson.

2020 Clint Bowyer Darlington
Geen winnaar maar toch  eigenlijk man van de dag. Clint Bowyer.


Na dit incident werd de wedstrijd vanwege niet meer hervat. Kevin Harvick reed andermaal een indrukwekkende wedstrijd en eindigde als derde achter de beide JGT Toyota's. Daarachter volgde Brad Keselowski in de Team Penske Ford Mustang. Erik Jones zorgde er met een vijfde plek voor dat er zich maar liefst drie JGR Toyota's in de Top 6 bevonden.

Vanuit de cockpit zette winnaar Denny Hamlin maar een "Happy Face" mondmasker op. "De pitcrew heeft vandaag goed werk verricht. Erg verheugd over hoe het vandaag allemaal ging. Echt een baan om te racen voor de rijders. Je kunt hier met je afstellingen zoveel verschillende dingen doen. Vandaag deden wij het juiste" aldus winnaar Hamlin.

2020 Busch Darlington
Kyle Busch toch weer een beetje "The Bad Boy" al was het niet met opzet.


Naast Hamlin was Clint Bowyer met twee segment overwinningen eigenlijk de meeste dominante man op Darlington. Maar nadat hij met nog amper 33 ronden te gaan de muur geschampt had verloor hij zijn rechterband en viel naar de 22e plek terug. A.s weekend vindt de Coco Cola 600 op Charlotte plaats.

2020 Hamlin Darlington
Happy Face mondmasker voor Denny Hamlin.

Uitslag Toyota 500 Darlington
1. Denny Hamlin Toyota 208 ronden
2. Kyle Busch Toyota 208 ronden
3. Kevin Harvick Ford 208 ronden
4. Brad Keselowski Ford 208 ronden
5. Erik Jones Toyota 208 ronden
6. Joey Logano 208 ronden
7. Aric Almirola Ford 208 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 208 ronden
9. Matt DiBenedetto Ford 208 ronden
10. Martin Truex Jr. Toyota 208 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet