Diversen

Div: Russell verslaat Leclerc in Virtual GP op Barcelona

virtualgp-barcelona7

Wie had gedacht dat een Williams in 2020 een GP zou winnen? Virtueel kon het vanavond wel, want George Russell versloeg Charles Leclerc in een spannend duel op het circuit van Barcelona. De poleman kreeg het niet cadeau, want hij moest tot de laatste ronde wachten voordat de Ferrari-coureur net zo'n tijdstraf van drie seconden kreeg als die waar Russell al een hele tijd tegenaan zat te krijgen. Zijn voorsprong van 1.8 seconden was opeens genoeg voor de overwinning. Esteban Gutiérrez behaalde voor Mercedes zijn beste resultaat met een derde plaats, terwijl de tweestopstrategie van Alex Albon in de Red Bull geen vruchten afwierp. Albon werd vierde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual Grand Prix/screenshots

De race ging opnieuw over halve afstand en kende een paar interessante nieuwkomers, zoals Vitantonio Liuzzi, Max Fewtrell en voetballers Sergio Aguero en Arthur Melo. George Russell (Williams) pakte deze keer pole, na de kwalificatie te hebben gedomineerd. Esteban Gutiérrez (Mercedes) voegde zich naast Russell op de eerste rij, met daarachter de Ferrari's van Charles Leclerc en Antonio Fuoco, vóór Alex Albon en Nicholas Latifi. De running gag van Lando Norris die uit de sessie knikkert, kreeg een vervolg, kort nadat hij een gridstraf van vijf plaatsen had gekregen na contact met Leclerc.

virtualgp-barcelona2

Russell kreeg de overwinning zeker niet cadeau, want hij verpestte zijn start en was na drie bochten teruggevallen naar de zesde plaats. Gutiérrez had even de leiding, maar Leclerc pakte de Mexicaan na twee ronden buitenom. Twee ronden later volgde Albon de Ferrari voorbij Gutiérrez, die al gauw Russell achter zich aan had. Die had intussen afgerekend met Antonio Fuoco (Ferrari) en zijn teamgenoot Nicholas Latifi.

Albon verraste door al na vijf van de 33 ronden naar binnen te komen. Dat moest wel een tweestopper worden, maar zou het lonen. De Thai viel ver terug, maar lag door zijn verse rubber na 12 ronden alweer derde. Vooraan reden Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) en Max Fewtrell (Renault) lang door, de Italiaan het langst. Pas in de 16e ronde kwam de Alfa naar binnen, nadat Leclerc, Russell, Gutiérrez en Latifi dat allang hadden gedaan.

virtualgp-barcelona1

Albon lag nu tijdelijk aan kop, maar de Red Bull kwam in de 19e ronde naar binnen voor die tweede stop. Deze keer viel Albon terug naar de zevende plek. Vooraan streden Leclerc en Russell om tienden, Leclerc om zijn tegenstander buiten DRS-bereik te houden. Tevergeefs, want de Brit begon te naderen en ging in de 24e ronde aan de Ferrari voorbij. Wel met drie seconden tijdstraf, dus de Williams zou echt een gat moeten slaan.

Dat leek in de 27e ronde tijdelijk mis te gaan toen Leclerc opnieuw buitenom de kop terugpakte, maar Russell lag een ronde later weer aan kop, en nu voorgoed. Zijn voorsprong groeide naar 1,8 seconden, maar dat zou niet genoeg zijn om zijn tijdstraf te compenseren. Totdat ook Leclerc in de laatste ronde die drie seconden kreeg uitgedeeld als boete voor het één keer te vaak overschrijden van de track limits. Zo won Russell dus alsnog op de weg én in de uitslag. Gutiérrez hield Albon van zich af om zijn beste Virtual GP-resultaat tot nu toe binnen te halen, met achter hen Latifi, Anthony Davidson (Mercedes), Giovinazzi, Pietro Fittipaldi (Haas), Fuoco en Fewtrell.

virtualgp-barcelona6

Wie het ontbreken van de echte F1 Esports-sterren in de Virtual Grands Prix een gemis vindt of denkt dat de echte F1-coureurs het op deze manier gemakkelijker hebben: Leclerc nam het samen met Norris, Latifi en Giovinazzi gisteravond op in een nieuwe aflevering van #NotTheGP van Veloce Esports. In twee races op Spa vocht Leclerc het uit met Dani Bereznay (Alfa Romeo) en Cem Bolukbasi (Toro Rosso), waarbij Leclerc met 0.013 seconden werd verslagen in de eerste race. De Monegask moest in de tweede race (met complete reversed grid) na twee ronden opgeven, waarna Bereznay nipt Bolukbasi aftroefde.

Voorafgaand aan de Virtual GP van vanavond deden de F1 Esports-helden een Pro Exhibition-race, ook op Barcelona. Frederik Rasmussen (Red Bull) won de wedstrijd, voor Bari Boroumand (Alfa Romeo), Nicolas Longuet (Renault), Bereznay en Alvaro Carreton (Williams). Landgenoten Bono Huis (Mercedes) en Floris Wijers (Williams) finishten op P13 en P18. Jarno Opmeer deed niet mee aan deze race.

virtualgp-barcelona5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet