Diversen

Div: Albon verslaat Leclerc in Virtual GP op Interlagos

virtualgp-interlagos-7

Geen Zandvoort in de F1 2019-game, dus de Virtual GP van vanavond werd verreden op het circuit van Interlagos. Met een nieuwe winnaar, want na een episch duel tussen tweevoudig Virtual GP-winnaar Charles Leclerc (Ferrari) en zijn naaste rivaal Alex Albon (Red Bull) – met 25 (!) leiderswisselingen – trok Albon voor het eerst aan het langste eind. Omdat Leclerc tegen het einde van de race een tijdstraf van drie seconden aan de broek kreeg, ging George Russell (Williams) er uiteindelijk met de tweede plaats vandoor.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

De race op Interlagos ging over 36 ronden, waarbij Stoffel Vandoorne (Mercedes) na een sterke kwalificatiesessie van pole mocht vertrekken. De Belg vloog echter kort na de start al op het rechte eind in een spin waarin hij Enzo Fittipaldi (Ferrari) meezoog – de jonge Braziliaan had zich knap als derde gekwalificeerd, maar moest aan het eind genoegen nemen met een zesde plaats, nadat hij zich knap had teruggevochten van een positie buiten de top-tien.

virtualgp-interlagos-2

Albon en Leclerc – allebei vanaf de derde rij gestart – profiteerden van de melée en grepen de kop, gevolgd door Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) en de Williamsen van Russell en Nicholas Latifi, die in de eerste ronden in een hevig gevecht met de Alfa verwikkeld raakten. Vooraan bleek na een paar ronden dat Albon en Leclerc samenwerkten in plaats van elkaar bestreden: elke ronde wisselden ze dankzij DRS van positie, maar maakten het elkaar niet moeilijk. Zo konden ze tot aan de pitstops een voorsprong van vijf seconden opbouwen op Russell, die het duel met Giovinazzi en Latifi in zijn voordeel had beslecht. Die twee crashten in de 11e ronde uit de wedstrijd, waarna de Mercedessen van Vandoorne en Esteban Gutiérrez hun positie overnamen.

De twee koplopers bleken elk voor een andere bandenstrategie te hebben gekozen. Leclerc kwam in de 12e ronde binnen om zijn softs in te wisselen voor de harde compound, maar Albon wist zijn setje vier ronden langer goed te houden en pitte in de 16e ronde voor mediums. Na enkele keren met DRS te zijn teruggepakt op het rechte stuk besloot Albon het in de 21e ronde anders aan te pakken: hij wachtte op het rechte eind en ging daarna Leclerc pas ná de Senna-S voorbij, om vervolgens op zijn mediums afstand te nemen.

virtualgp-interlagos-3

Dat leek de beslissende zet van Albon, maar Leclerc wist niet van opgeven. Na al tien leiderswisselingen vóór de pitstops volgden er tot aan de finish nog eens 15, soms meer keren in dezelfde ronde, waarbij de twee elkaar steeds maar nét uit elkaars wielen bleven.

De race werd echter voortijdig beslist toen Leclerc in de 23e ronde een tijdstraf van drie seconden kreeg, nadat hij voor de derde keer de track limits had overschreden. Albon won desondanks eervol door de Monegask ook op de baan te verslaan en niet alleen in de uitslag. Russell was de twee intussen zo dicht genaderd dat hij de tweede plaats afsnoepte van de Ferrari. Vandoorne vocht zich na zijn startcarambolage sterk terug naar de vierde plaats, vóór zijn teamgenoot Gutiérrez en Enzo Fittipaldi in de tweede Ferrari.

virtualgp-interlagos-5

Christian Lundgaard (Renault), Louis Delétraz (Haas), Lando Norris (McLaren) en Lafiti completeerden de top-tien, rallylegende Petter Solberg werd elfde in de tweede Renault. Na verbindingsproblemen tijdens de vorige twee races kon publieksfavoriet Norris deze keer wél starten, maar een slechte kwalificatie maakte hem kansloos voor de topposities.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet