Diversen

Div: Arthur Leclerc kopieert vorm van grote broer in F2 Virtual Racing op Sakhir

f2virtualracing-bahrain-4

Arthur Leclerc mag momenteel nog van F4-niveau zijn, maar in de openingsraces van het virtuele F2-seizoen reed hij net zulke verbluffende wedstrijden als de races waarop zijn grote broer Charles in zijn kampioensjaar in de Formule 2 een abonnement had. De jonge Leclerc vertrok in de hoofdrace van pole en raakte alleen tijdens de bandenwissels even de leiding kwijt. Daarna maakte de Monegask er op het circuit van Sakhir een dubbel van door in de sprintrace van P8 naar P1 te sturen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual Grand Prix/screenshots

Het F2-seizoen dat vorige maand in Bahrein van start had moeten gaan, begon deze middag alsnog virtueel met twee races in de F1 2019-game, waarin ook de F2-auto's een plek hebben gekregen. De hoofdrace duurde 16 ronden, de sprintrace slechts 5. Zoals in eerdere Virtual GP's waren de auto's gelijkwaardig en deed schade geen pijn. Wel was besloten tot strikte 'track limits', nadat daar in de virtuele GP van China zwaar misbruik van werd gemaakt. Het regende dan ook tijdstraffen. Het veld bestond uit huidige en voormalige coureurs uit de F2, aangevuld met aanstormend talent uit de F3 en F4.

f2virtualracing-bahrain-1

Een ongenaakbare Arthur Leclerc (Prema) liet na de start van de hoofdrace een totale chaos in de eerste bochtencombinatie achter zich. De grote verrassing was Oliver Rowland (DAMS), die ook vanaf de eerste rij startte en daarna de tweede plaats tot aan de finish vasthield – geen verrassing vanwege zijn talent, maar wel omdat de oud-Formule Renault 3.5-kampioen niet tot nauwelijks had geoefend met de Codemasters-game.

Daarachter vocht een trio voortdurend om de derde plaats. Jack Aitken (Campos) greep kort na de start de derde plek van Norman Nato (Carlin), maar verloor die daarna aan Callum Ilott (Virtuosi). Na de pitstops volgde er contact tussen Aitken en Ilott, waarbij de laatstgenoemde aan het kortste eind trok. Aitkens teamgenoot Liam Lawson had zijn banden echter beter gespaard en passeerde zowel Ilott als Aitken om de laatste podiumplaats te bemachtigen. Zesde werd Louis Delétraz, gevolgd door Nato en MP's Felipe Drugovich. De andere MP-coureur, Nobuharu Matsushita, moest nog wennen aan het virtuele racen en werd 19e.

f2virtualracing-bahrain-3

Na de beheerste Leclerc van de hoofdrace zagen we een strijdende Leclerc in de sprintrace. In vijf ronden tijd stuurde de Prema-coureur zijn auto van de achtste naar de tweede plaats, maar omdat Norman Nato een tijdstraf van twee seconden aan de broek kreeg (inderdaad voor track limits), kreeg Leclerc zijn tweede overwinning van de middag cadeau. Louis Delétraz, die lange tijd tweede achter Nato lag, verslikte zich in de voorlaatste ronde in zijn duel met Leclerc, maar pakte nog wel de tweede plaats.

Rowland klom op naar de vierde plaats na een mooie inhaalactie op F Regional-kampioen Frederik Vesti (Prema), die vijfde werd. Felipe Drugovich, die van pole was vertrokken, kwam slecht weg bij de start en raakte daarna betrokken in de melée van de eerste bochten. De jonge MP-coureur eindigde uiteindelijk als 16e, achter zijn teamgenoot Matsushita (13e). Ilott streed in de eerste ronden om de tweede plaats met Delétraz, maar verloor in de derde ronde de macht over het stuur en viel buiten de top-vijf.

f2virtualracing-bahrain-2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet