Formule 1

Formule 1: GP van Frankrijk gaat niet door, eerste GP’s zonder publiek, mogelijk dubbele races op Red-Bull-Ring en Silverstone

Bottas Hamilton Leclerc

De Formule 1-kalender van 2020 heeft vanwege de coronacrisis opnieuw wijzigingen te verduren gekregen. De GP van Frankrijk werd officieel afgelast, terwijl de GP's van Oostenrijk en Groot-Brittannië achter gesloten deuren zullen plaatsvinden. Daar staat tegenover dat dubbele races in Oostenrijk en Engeland inmiddels serieus overwogen worden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG Petronas F1, Red Bull Racing

De GP van Frankrijk stond al op losse schroeven sinds de Franse overheid besloot om het verbod op grootschalige evenementen te verlengen tot half juli. De race op Paul Ricard was gepland op 28 juni. In tegenstelling tot de GP's van Australië, Bahrein, China, Vietnam, Nederland, Spanje, Azerbeidzjan en Canada is van uitstel geen sprake: de GP van Frankrijk gaat in 2020 definitief niet door. Hetzelfde lot onderging inmiddels de GP van Monaco.

De GP's van Oostenrijk en Groot-Brittannië zijn daarmee de eerste races op de kalender geworden. Voor beide weekenden wordt nu overwogen om daar dubbele wedstrijden te verrijden. Daarmee zouden de afgelaste races zijn gecompenseerd.

AP-1ZXSKJN712111 news

Als hij doorgaat, wordt de GP van Engeland wel zonder publiek verreden. Dat maakte het circuit van Silverstone vanochtend bekend. Vanochtend heeft de organisatie iedereen op de hoogte gesteld die al een toegangsbewijs had gekocht. Bezoekers kunnen hun kaartje bewaren tot 2021 of hun geld terugkrijgen. Tegelijk liet het circuit weten dat het een groot aantal gratis tickets ter beschikking stelt aan het Britse zorgpersoneel, als dank voor hun inspanningen in deze crisisperiode.

Ook de GP van Oostenrijk zal achter gesloten deuren plaatsvinden, met een verminderd aantal leden per team, om ook extra afstand in pits en paddock mogelijk te maken.

De bekendmakingen zijn onderdeel van een plan om alle Europese F1-races in juli, augustus en september af te werken, waarna het circus zich in oktober en november verplaatst naar Azië (inclusief Rusland en Azerbeidzjan) en Noord- en Zuid-Amerika. In december is dan nog gelegenheid voor twee GP's in het Midden-Oosten: eerst Bahrein, daarna Abu Dhabi. Het doel is om 15 tot 18 races te verrijden. Er is overigens slechts een minimum van acht races nodig om het seizoen 2020 tot een officieel WK te maken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet