ESports

Div: Leclerc ook in Virtual Chinese GP ongenaakbaar

virtgp-chi-leclerc

Charles Leclerc heeft ook zijn tweede deelname aan de F1 Virtual GP winnend afgesloten. De Ferrari-coureur startte vanaf pole en had na de pitstops alleen nog werk om de eerder gestopte Alexander Albon in de Red Bull te passeren. De winnaar van de Virtual Bahrain GP, Guanyu Zhou, werd in zijn Renault derde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: F1 Virtual GP/screenshots

De dominantie die Leclerc twee weken geleden op het circuit van Melbourne tentoonspreidde, kwam ook nu voor de dag op het circuit van Shanghai. De Monegask stond de volledige kwalificatiesessie op P1, met niemand die bij hem in de buurt kwam. Stoffel Vandoorne (Mercedes) stond lange tijd tweede, maar werd in de slotfase van de eerste rij verdrongen door eerst Albon en daarna George Russell (Williams).

virtgp-chi-1e ronde

Straffen voor Russell en Vandoorne betekenden dat Albon zijn Red Bull naast de Ferrari van poleman mocht opstellen, met op de tweede rij F2-coureurs Louis Delétraz (Haas) en Zhou, en daarachter Russell en Esteban Gutiérrez in de tweede Mercedes.

Albon koos in de vijfde ronde voor de 'undercut' en bleef inderdaad Leclerc nét voor toen die in de zesde ronde naar binnen kwam voor zijn bandenwissel. De Ferrari had zes ronden nodig om Albon terug te verwijzen naar het tweede plan. Het duo lag toen vijfde en zesde achter de late stoppers Liam Lawson (AlphaTauri), Carlos Sainz (voor zijn Esports-debuut in de McLaren), Juan Manuel Correa (zeer welkom retour voor Alfa Romeo na de zware crash met Anthoine Hubert op Spa in 2019) en Real-doelman Thibaut Courtois in de tweede Red Bull.

virtgp-chi-zhou-vandoorne

Toen Sainz in de 14e ronde pitte, kreeg Leclerc de leiding terug in handen, met Albon inmiddels op twee seconden achterstand. Die voorsprong zou de Ferrari-coureur nog een beetje uitbreiden tot aan de finishvlag. Achter hen streden Vandoorne en Zhou om de resterende podiumplaats. Zhou passeerde de Mercedes in de 17e van in totaal 28 ronden (de halve raceafstand), maar de Belg sloeg in de 23e ronde terug. Een tijdstraf wierp Vandoorne in de eindklassering echter terug naar de vijfde plaats achter Russell, die een strijd met Gutiérrez en Delétraz in zijn voordeel besliste. Lawson, Nicholas Latifi (Williams) en Sainz completeerden de top-tien.

Waar Albon op Melbourne nog in de openingsronde crashte en daarmee zichzelf uitschakelde voor een kans op een overwinning, bleek hij op Shanghai de coureur die het Leclerc nog enigszins moeilijk wist te maken. Daardoor kon Leclerc zijn totale oppermacht van Melbourne niet herhalen.

virtgp-chi-gutierrez

De Virtual Chinese GP was net als de Vietnamese race op het circuit van Melbourne een volwassen spektakel waarin de celebrities nóg meer dan twee weken geleden een bijrol vervulden. YouTube-ster Jimmy Broadbent blonk tijdelijk uit met een knallende openingsronde naar de negende plaats, maar voetbalgoden Thibaut Courtois (Red Bull) en Ciro Immobile (AlphaTauri) kwamen net als golfer Ian Poulter (Renault) niet in het spel voor. Net als de vorige keer schitterde één ster door afwezigheid: Lando Norris kreeg zijn McLaren opnieuw niet aan de start. Aan het eind van de kwalificatiesessie werd zijn verbinding verbroken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet