Diversen

Div: Charles Leclerc naar dominante zege in de Virtual GP van 'Vietnam'

virtgp-aus-leclerc-onboard

In de meest serieuze Virtual GP tot nu toe heeft F1 Esports-debutant Charles Leclerc aan het langste eind getrokken. De Monegaskische Ferrari-coureur leidde van start tot finish en kwam na 29 ronden met ruime voorsprong op podiumgenoten Christian Lundgaard (Renault) en George Russell (Williams) over de streep. De chaos van de Virtual Bahrain GP was op het stratencircuit van Albert Park niet te bekennen, het werd een echte race waarin de 'echte' coureurs duidelijk het heft in handen namen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: F1 Esports Virtual GP/screenshot

Zes actieve F1-coureurs deden deze keer mee: Lando Norris (eerder op de avond winnaar van de Not The GP Veloce Versus-shootout) kreeg gezelschap van Nicholas Latifi (de ster van de virtuele GP van Bahrein) en voor het eerst ook van Charles Leclerc, Alex Albon, Antonio Giovinazzi en George Russell. Ook oud-F1-coureurs Johnny Herbert, Jenson Button, Anthony Davidson, Stoffel Vandoorne en Esteban Gutiérrez waren van de partij, samen met juniors Louis Delétraz, Pietro Fittipaldi, Christian Lundgaard en Arthur Leclerc. De celebs waren deze keer flink in de minderheid.

Als alternatief voor Hanoi werd het circuit van Melbourne gekozen, terwijl spektakel gegarandeerd was doordat elke auto gelijk was afgesteld en ook schade rijden géén gevolgen zou hebben. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee – of tegen voor degenen die van botspartijen houden.

Pole ging naar Renault-junior Christian Lundgaard, met Leclerc (C.) en Russell op de tweede en derde plek, maar Lundgaard kreeg vijf plaatsen straf, waardoor de oudere Leclerc vooraan startte. Norris en Gutiérrez moesten helaas vóór de race al afhaken met verbindingsproblemen.

De Ferrari-coureur pakte met een megastart de leiding, gevolgd door Russell en Albon, maar de laatste vergooide het halverwege de openingsronde. Leclerc (A.) in de tweede Ferrari nam de plek over, gevolgd door Lundgaard, Delétraz, Giovinazzi en Vandoorne, met daarachter Jimmy Broadbent als snelste niet-coureur.

Het werd na vijf ronden een één-twee voor Ferrari nadat Russell een fout maakte en terugviel achter Lundgaard. Delétraz zakte na een glijer intussen terug tot achter Giovinazzi en Vandoorne. In de achtste ronde pakte Lundgaard de jongere Leclerc buitenom, waarna de Ferrari in de rondte ging en Russell de derde plaats gunde. De volgende ronde begonnen de pitstops, waarna de top-vier in de tiende ronde tegelijk naar binnen kwam.

virtgp-aus-fittipaldi-button-latifi

De pitstops maakten geen verschil in de rangorde aan kop. Leclerc (C.) had nog steeds vijf seconden voorsprong op Lundgaard en zeven seconden op Russell. Leclerc (A.), die bij de stops achter Giovinazzi was teruggevallen, pakte in de 12e ronde de vierde plaats terug. Vandoorne en Delétraz vochten intussen verbeten om de zesde plek. Verder terug hadden Button en Albon net zo'n pittig duel om de tiende plaats – een vermakelijk foutenfestival voor de ogen van Latifi op de 12e plaats. Iets daarvoor ging het gevecht om P8 tussen Broadbent en Davidson.

In de 20e ronde maakte de jongere Leclerc nog een fout, waardoor hij terugviel naar de zesde plaats, achter Giovinazzi en Delétraz. De Zwitserse Haas-junior ging er twee ronden later hard af in zijn strijd met de Italiaan in de Alfa en kon ('damage off' immers) zijn weg als zevende vervolgen. Leclerc (A.) maakte na 25 ronden zijn fout goed door Giovinazzi terug te verwijzen naar de vijfde plaats.

Charles Leclerc kwam na een foutloze race met 10 seconden voorsprong op Lundgaard over de streep, die er 15 werden omdat de Deen nog een tijdstraf kreeg. Russell werd derde, gevolgd door de jongere Leclerc, Giovinazzi, Vandoorne, Delétraz, Albon en Broadbent, terwijl Latifi het laatste punt pakte nadat Fittipaldi er hard afging in de voorlaatste bocht.

Leclerc zei na afloop dat hij acht dagen geleden voor het eerst begon te oefenen op de F1 2019-game, maar dat hij daarna wel vijf tot zes uur per dag in de simulator zat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet