Formule 1

Formule 1: Azerbeidzjan is de volgende GP die wordt uitgesteld, het wachten is op Canada

Verstappen kasteel bloem

Baku City Circuit, de organisatie van de GP van Azerbeidzjan, heeft de stekker uit zijn evenement getrokken, nu het ernaar uitziet dat de corona-pandemie minstens tot aan de zomer niet onder controle is. De eerstvolgende GP op de F1-kalender is die van Canada, maar uitstel daarvan lijkt evenzeer onvermijdelijk.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing


De GP van Azerbeidzjan van 7 juni voegt zich bij zeven eerdere afgelastingen: Australië, Bahrein, Vietnam, China, Nederland, Spanje en Monaco. Het laatstgenoemde evenement is definitief geschrapt omdat de opbouw van het stratencircuit op een ander moment in het jaar niet is in te plannen. Mogelijk geldt hetzelfde voor het circuit van Baku, hoewel Baku City Circuit zegt dat het met FIA, FOM en de Azerbeidzjaanse overheid naar een andere datum op zoek gaat.

De GP van Canada op 14 juni is de volgende afgelasting die alom wordt verwacht. Canada heeft zich net als een van de eerste landen teruggetrokken voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio en heeft daarnaast strengere maatregelen afgekondigd voor het reizen naar en binnen Canada. Daardoor begint onderhand de vraag rijzen of het seizoen 2020 niet beter als een 'oorlogsjaar' uit de boeken kan worden geschrapt of wellicht als een verkleind seizoen helemaal aan het eind van jaar kan plaatsvinden.

F1 CEO Chase Carey maakte daarop later op de avond bekend dat hij streeft naar een gecomprimeerd seizoen van 15 tot 18 races in de tweede helft van het jaar. Het seizoen kan daarbij langer duren dan de huidige einddatum van 29 november, terwijl ook de volgorde niet dezelfde hoeft te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet