Formule 1

Formule 1: Nieuw technisch reglement uitgesteld tot 2022

Herstart

Anderhalf uur na het nieuws over het uitstel van de GP's die in mei zouden worden verreden, heeft de FIA in een afzonderlijke verklaring laten weten dat de invoering van het nieuwe technische F1-reglement wordt uitgesteld tot het seizoen 2022.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Over het uitstel voerden de FIA, FOM en de teams de afgelopen dagen koortsachtig overleg. De meeste teams, behalve Ferrari, waren van mening dat zij gezien de coronacrisis onvoldoende tijd hebben om zich goed voor te bereiden op de volledig nieuwe F1-regels die vanaf 2021 zouden gelden. Ook wilden zij niet op kosten worden gejaagd nu de crisis mogelijk de bodem onder hun financiële begrotingen wegslaat.

In een conference call kwam Ferrari vanmiddag over de brug. Eerder had teambaas Mattia Binotto al laten weten dat er "nu geen tijd was voor egoïsme". Daarmee bereikten FIA, FOM en de teams de benodigde unanimiteit om het reglement één seizoen uit te stellen.

In hun gezamenlijke verklaring stond ook dat de teams in 2021 hun auto's van 2020 zullen blijven gebruiken en dat er de komende tijd afspraken worden gemaakt over de manier waarop de technologie van 2020 wordt 'bevroren' voor 2021, om onnodige kosten te besparen.

Tegelijk zei de FIA dat de gelijktijdige kostenbeperkingsmaatregelen van 2021 wél volgend seizoen ingaan, wat betekent dat de compleet nieuw te ontwikkelen auto's van 2022 onder dit nieuwe bewind zullen vallen. Dat is een groot voordeel voor de kleinere teams, omdat alle teams nu feitelijk aan de slag moeten met hetzelfde maximale budget.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet