Formule 1

Formule 1: Ook GP’s van Nederland, Spanje en Monaco uitgesteld vanwege corona-uitbraak

Hugenholtz-Corner

Het hing al een kleine week boven de markt, maar vanmiddag heeft de FIA officieel bekendgemaakt dat ook de Grands Prix van Nederland, Spanje en Monaco naar een later moment in het jaar worden uitgesteld. De GP van Azerbeidzjan op 7 juni biedt nu de vroegste kans op de opening van het F1-seizoen 2020.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Chris Schotanus

De bekendmaking van de FIA volgt op het eerdere besluit om alle GP's tot eind april uit te stellen. Nu het coronavirus in Europa de komende weken en maanden zijn piek gaat bereiken en de meeste landen 'op slot' zijn gegaan, is het feitelijk onmogelijk geworden om internationale evenementen te houden.

De organisatie van Dutch GP kwam met de volgende verklaring:

"Gezien de voortdurende wereldwijde verspreiding van het Corona virus (COVID-19) heeft Formula One Management vandaag bevestigd dat de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix niet in het weekend van 3 mei 2020 verreden zal worden. De race is tot nader order uitgesteld."

"Daarbij geven de FIA en FOM aan dat ze de komende periode de tijd nemen om mogelijke alternatieve data voor elke Grand Prix later in het jaar te bestuderen. De organisatie van de DutchGP ondersteunt beide partijen hierin door voor hen de situatie en het sentiment in Nederland dagelijks te monitoren."

"Alle toegangskaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Meer informatie over de refund policy zal de organisatie verstrekken naar de tickethouders nadat er duidelijkheid is over een nieuwe datum vanuit Formula One Management en de FIA."

"Eerder deze week besloten FIA en FOM al de zomerstop te schrappen en naar de komende maanden te verschuiven. De GP van Nederland kan mogelijk in die zomerstop plaatsvinden, wellicht na de GP van Hongarije dan wel voorafgaand aan de GP van België.

UPDATE: de ACM heeft in een aparte verklaring bekendgemaakt dat er voor zijn Grand Prix geen sprake is van uitstel. In 2020 wordt er geen GP van Monaco verreden. Dat betekent meteen dat ook de GP Historique van de kalender wordt geschrapt. Die zou twee weken voor de moderne GP plaatsvinden, maar komt nu pas weer in 2022 aan bod.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet