Diversen

Div: Jarno Opmeer wordt tweede in #Not the AUS GP

200315 Opmeer
Jarno Opmeer als tweede op weg naar de eindstreep

Na de race van eerder vanmiddag, met maar liefst drie Nederlandse deelnemers en Nederlands podiumsucces, was er vanavond nog een simrace, georganiseerd door Veloce Esports van Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne, onder de titel '#Not the AUS GP'. Ook hier was er sprake van een prominent deelnemersveld, met onder anderen McLaren-F1-coureur Lando Norris, ex-F1-rijder Esteban Gutierrez, Formule E-rijder Stoffel Vandoorne en wederom een Nederlandse deelnemer in de persoon van Jarno Opmeer, uitkomend voor het simrace-team van Renault. Die zorgde gelijk voor het beste Nederlandse resultaat van de dag door achter winnaar Dani Bereznay, sim-coureur van Alfa Romeo, als tweede te eindigen.

Tekst: Mattijs Diepraam en René de Boer
Foto: Veloce Esports/screenshot

In tegenstelling tot de wedstrijd van vanmiddag, die op de virtuele Nürburgring werd verreden, vond de 'Not the AUS GP' daadwerkelijk op de digitale versie van het circuit van Albert Park in Melbourne plaats. Onder de deelnemers nog meer bekenden uit de wereld van de reële autosport, zoals de Franse Super GT-coureur Sacha Fenestraz, de Zwitser Louis Deletraz en de Amerikaan Ryan Tveter. De deelnemers waren verdeeld over teams die ook de namen van de echte Formule 1-teams droegen. Zo kwam Jarno Opmeer in actie voor Renault, met Simon Weigang als teamgenoot. Een interessante outsider was de Belg Thibaut Courtois, in het dagelijks leven doelman van Real Madrid.

In de kwalificatie van een kwartier kwam Dani Bereznay, uitkomend voor Alfa Romeo onder de schermnaam 'Veloce Formula' als snelste uit de bus, gevolgd door de beide Renault-rijders Weigang en Opmeer. Laatstgenoemde was daarmee in de kwalificatie ook de snelste van de reële coureurs, ondanks dat de kwalificatie voor hem niet optimaal verliep: "Ik had connectieproblemen tijdens de kwalificatie, dus ik kon maar één rondje rijden. Toch kwalificeerde ik als derde", aldus Opmeer.

De start verliep met wat vertraging en toen het veld eenmaal vertrokken was, raakte Weigang betrokken in de mêlée, waardoor hij zijn goede uitgangspositie niet kon verzilveren. Bereznay nam bij de start de leiding voor Opmeer. Zo bleef de volgorde uiteindelijk ook tot aan de finish na 29 ronden in het spel F1 2019. De derde plaats was voor de Pool Tomek Poradzisz. Lando Norris sloot de race als achtste af, Esteban Gutierrez eindigde op de tiende plaats.

Opmeer doet graag weer mee als het de komende weken bij 'thuiswerken' blijft voor de circuitcoureurs. "Het was best een succes, dus je zou denken dat het nog eens kan. Er is nu nog niets afgesproken, maar het zou leuk zijn als dit een vervolg krijgt." Het reguliere LAN-seizoen begint voor de Nederlander pas in augustus, "dus ja, ik heb nu genoeg tijd om voor de lol te simmen!" De belangstelling voor de simrace was indrukwekkend: in totaal volgden 200.000 kijkers de wedstrijd online, waarvan alleen al 70.000 op de YouTube-stream van McLaren-coureur Lando Norris.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet