Formule 1

Formule 1: Nu ook Bahrein en Vietnam uitgesteld, Zandvoort vooralsnog seizoensopener

Verstappen

Na de aarzelende afzegging van de GP van Australië hebben de FIA en de Formule 1 nu toch doorgepakt en meteen de rest van het niet-Europese F1-seizoen uitgesteld. Dat betekent dat de GP's van Bahrein en Vietnam niet doorgaan op hun geplande datums van respectievelijk 20-22 maart en 3-5 april. De GP van Nederland is daardoor vooralsnog de seizoensopener van 2020.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Nu de wereld tot stilstand komt door toedoen van de coronacrisis, is ook tot de Formule 1-wereld doorgedrongen dat er weinig anders mogelijk is dan voorlopig pas op de plaats te maken. Het besluit om ook de tweede en derde race op de kalender te schrappen volgde daarom op dezelfde dag (vrijdag de 13e) als die waarop de openingsrace uiteindelijk niet doorging. De GP van China, die voor 17-19 mei op het programma stond, was al eerder afgezegd.

Dat maakt dat de GP van Nederland op Zandvoort vooralsnog het F1-seizoen 2020 gaat openen, al is het nog allerminst zeker dat dat gaat gebeuren. De FIA laat weten dat het de komende weken de situatie in het oog houdt en zo mogelijk meer maatregelen neemt. De commerciële rechtenhouder FOM zinspeelt intussen al op een seizoen dat mogelijk pas in Azerbeidzjan van start kan.

De FIA schrapt de races van Australië, Bahrein en Vietnam niet definitief van de kalender, maar spreekt in plaats daarvan van uitstel. De bond zal samen met FOM, de teams en de raceorganisatoren bekijken of er mogelijkheden zijn om de wedstrijden later in het jaar in te halen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet