Formule 1

Formule 1: GP van Australië definitief afgelast

aus-gp-cancelled

Na uren van dralen is in de loop van de vrijdagochtend in Melbourne toch het besluit gevallen om de GP van Australië af te gelasten. De race kwam op donderdagavond op losse schroeven te staan toen een teamlid van McLaren positief testte op het COVID-19-virus. Toch duurde het nog een nacht en een deel van de ochtend voordat de knoop definitief werd doorgehakt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: F1

Na een nachtelijk teamoverleg waarin een kleine meerderheid tegen doorgang van de GP stemde (andere bronnen meldden dat de stemmen staakten), leek het een formaliteit voordat het besluit zou vallen om de race af te gelasten. Dat de drie fabrieksteams Mercedes, Ferrari en Renault het felst tegen waren, moest toch aardig wat gewicht in de schaal leggen. Desondanks bleef het urenlang stil lang vanuit FIA, FOM en de raceorganisatie, waardoor teamleden en fans zich 's ochtends gewoon aan de poorten van het circuit meldden.

Een deel van het oponthoud kon worden verklaard doordat moest worden gewacht totdat F1 CEO Chase Carey uit Vietnam was overgekomen, waar hij in onderhandeling was over een manier om de GP in de straten van Hanoi toch doorgang te laten vinden. De FIA stelde intussen dat het de race met liefde zou willen afgelasten, maar dat kon pas bij minder dan 12 auto's dan wel force majeure die was opgelegd door de lokale autoriteiten. Zo niet, dan zou de FIA aansprakelijk zijn voor de schade. De organisatie van de Australische GP wilde de race echter koste wat kost laten doorgaan: het voorprogramma was al in gang gezet en ook de sponsoractiviteiten moesten gewoon kunnen plaatsvinden.

De onafwendbare afgelasting kwam in een stroomversnelling toen de premier van de deelstaat Victoria bekendmaakte dat hij geen publiek tot het evenement zou toelaten. Ongeveer tegelijkertijd lekte uit dat coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen op eigen beweging het land al hadden verlaten. Daarmee hielden zij woord ten aanzien van de uitspraken die zij hadden gedaan nadat de positieve test van het McLaren-teamlid bekend werd. Ook Lewis Hamilton, die evenveel kritiek had op het besluit toch te racen, zou al zijn vertrokken.

Vlak voordat de beslissing uiteindelijk werd bekendgemaakt, kwam het team van Mercedes nog met de verklaring dat het de FIA had verzocht om de race af te gelasten. Enkele minuten later – krap twee uur voor de eerste vrije training – was het dan eindelijk toch zover: de Formule 1-wereld kon niet anders dan toegeven dat ze door de werkelijkheid was ingehaald. De GP van Australië van 2020 gaat niet door en ook de Supercars en TCR Australia zullen dit weekend niet racen. Aan het begin van een raceweekend zijn teamleden nu bezig om in te laden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet