Formule 1

Formule 1: McLaren trekt zich terug na positieve COVID-19-test teamlid, GP Australië op losse schroeven (UPD: afgelasting dreigt na teamoverleg)

AK9I1213

Nadat gisteren en vandaag al diverse internationale autosportevenementen werden afgelast, staat de GP van Australië nu toch ook op losse schroeven. Een teamlid van McLaren is positief getest op het coronavirus, wat bij het team uit Woking leidde tot het besluit om zich terug te trekken uit de wedstrijd. Eerder uitte wereldkampioen Lewis Hamilton al kritiek op het doorgaan van de race, vandaag liet Sebastian Vettel weten dat de coureurs zonodig zelf 'de handrem zullen aantrekken'.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: McLaren F1 Team

De GP van Australië en de Indycar-race in St. Petersburg waren tot vandaag de enige grote autosportevenementen die in de komende weken gewoon doorgang zouden vinden, al had de organisatie van de GP van Bahrein eerder al besloten dat haar wedstrijd achter gesloten deuren zou plaatsvinden. De race in Australië staat echter nu alsnog op losse schroeven nu McLaren zich heeft teruggetrokken.

McLaren besloot daartoe nadat een van de teamleden positief testte op het COVID-19-virus. De vier teamleden van Haas die ook zijn onderzocht, testten overigens negatief. Vanwege het tijdverschil met Europa valt het besluit van McLaren op de donderdagavond voor de Grand Prix. FIA, FOM en de lokale GP-organisatie hebben dus nog maar weinig tijd om een knoop door te hakken. Eerder had Ross Brawn namens rechtenhouder Liberty weten dat het oneerlijk zou zijn als bepaalde teams door toedoen van het virus niet aan een race zouden kunnen deelnemen.

AK9I8753

Gisteren sprak wereldkampioen Lewis Hamilton zich op een persconferentie al uit tegen het besluit van de organisatie om de race te laten doorgaan. Vandaag bleek dat hij daarmee het gevoel vertolkte van alle 20 coureurs. In een gezamenlijke verklaring vroeg de Grand Prix Drivers Association om ieder geval het verstand te gebruiken en afstand van elkaar te houden. Desgevraagd zei Sebastian Vettel dat de coureurs zonodig zelf 'aan de handrem zullen trekken' als het in hun ogen onverantwoord is om te racen.

UPDATE, 17.00: In een overleg tussen de teams is duidelijk geworden dat een meerderheid niet langer wil deelnemen aan de Grand Prix. De FIA legt zich daarbij neer en zal de GP afgelasten. De officiële bekendmaking moet nog volgen.

UPDATE, 23.30: De organisatie van de GP van Australië wilde eerder op de avond het evenement gewoon laten doorgaan, in ieder geval de races in het voorprogramma en alle sponsoractiviteiten. De premier van de deelstaat Victoria heeft inmiddels echter laten weten dat dat dan zonder publiek moet gebeuren. Intussen was het wachten op F1 CEO Chase Carey, die in Vietnam zat om daar te onderhandelen over een manier om de GP in de straten van Hanoi toch te laten plaatsvinden. Volgens diverse bronnen hebben Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen het land al verlaten. Tegelijk zijn er stemmen die erop wijzen dat 12 of 14 auto's reglementair voldoende is om de race te laten doorgaan, ook al is dat in tegenspraak met de eerdere belofte van Ross Brawn dat er niet zou worden geracet als niet alle teams kunnen rijden. Terwijl het publiek nog altijd buiten staat te wachten, maakt Mercedes bekend dat het een brief naar de FIA heeft gestuurd met het verzoek om de race af te gelasten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet