NASCAR

NASCAR: Joey Logano behaalt tweede seizoensoverwinning in Phoenix

Een goede start van het seizoen voor Penske-coureur Joey Logano. In vier starts wist hij tweemaal te winnen. Vandaag schreef hij in Phoenix de Fanshield 500 op zijn naam. Kevin Harvick eindigde als tweede in een wedstrijd die met enkele ronden verlengd moest worden. Achter Harvick kwam Kyle Busch als derde over de streep.


2020 Logano 1
Vier races en twee overwinningen in de Cup voor Joey Logano.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Joey Logano behaalt tweede seizoensoverwinning in Phoenix.
Met twee zeges in vier wedstrijden kon het seizoen voor Penske-coureur Joey Logano niet beter beginnen. Voor Logano betekende het overigens ook nog eens zijn 25e Cup-overwinning. "Ik kom adem tekort. De laatste 30 minuten waren behoorlijk intens." verklaarde Joey na de finish.

Op Phoenix maakte de NASCAR-organisatie voor de eerste maal gebruik van het nieuwe short track downforce pakket. Het was interessant om te zien dat rijders die eerder dit seizoen floreerden in de wedstrijd wat wegvielen terwijl anderen expliciet naar voren kwamen.

Ryan Blaney, leider in de tussenstand van het kampioenschap, crashte al vroeg uit de wedstrijd in een incident waarbij Denny Hamlin en Brad Keselowski betrokken waren. Hamlin kwam tijdens de 60e ronde in moeilijkheden en raakte daarbij Blaney en Keselowski.

2020 Elliott Chase Elliott wist zijn pole niet in een overwinning te verzilveren.


En ondanks een crash in de 65e ronde wist Keselowski(Penske Mustang) toch het tweede wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. In totaal reed hij voor 35 ronden aan de leiding en behaalde op de baan van Phoenix zijn eerste segment-overwinning. In het laatste wedstrijdsegment duelleerden de Penske-coureurs Keselowski en Logano fel om de kop. De No 2 Ford van Keselowski moest zich tegenover de deelnemers met versere banden uiteindelijk gewonnen geven. Hij kwam als elfde over de streep.

Sterk optreden Martin Truex Jr
Ondanks een 32e plek leverde Martin Truex Jr. een schitterend optreden in Phoenix. Na een motorwissel moest de JGR Toyota-coureur achteraan starten. Na een tikje van Aric Almirola strandde hij tegen de Chevrolet van Jimmie Johnson en de muur en moest in de 284e ronde definitief opgeven. "Dit doet pijn" aldus Truex Jr. Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning op voor Kevin Harvick. Achter hem eindigden, Elliott, DiBenedetto, Kyle Busch, Alex Bowman, Truex Jr, Aric Almirola, Reddick en Erik Jones.

In het tweede wedstrijd waren er twee interessante incidenten waarvan beide rijders zich goed wisten te herstellen. Nadat hij in de 131e ronde de muur raakte zorgde Austin Dillon voor een neutralisatie. Polesitter Chase Elliott kreeg in de 137e ronde met een loszittend wiel te kampen en viel naar de 28e plek terug.

2020 Tyler Reddick Tyler Reddick was bij RCR goed bezig.

Tyler Reddick doet van zich spreken.
In het slotsegment deed Tyler Reddick van zich spreken. Vanaf een 29e startplek wist de RCR Chevrolet-coureur zich naar de vijfde plek op te werken maar 46 ronden voor het einde spatte zijn droom tegen de onvergefelijke manier uiteen. Tyler Reddick: "Ik maakte een rookiefout en viel uit de Top 10 terug. Voor Reddick betekende het slechts zijn zesde Cup-start maar de jonge rookie had al voldoende potentieel laten zien. In de 276e ronde zorgde Chris Buescher andermaal voor een neutralisatie terwijl Brad Keselowski besloot om niet naar binnen te gaan. Met nog ronden te gaan spinde Ross Chastain nadat hij met Cole Custer contact had gemaakt.

Direct bij de herstart in de 308e ronde nam Logano met SHR-coureur Kevin Harvick in zijn kielzorg andermaal de leiding. Een touché van Ricky Stenhouse Jr met John Hunter Nemecheck zorgde voor een allerlaatste neutralisatie. Een laatste poging van Kevin Harvick bij de herstart mocht niet baten en Logano behaalde zijn tweede seizoenszege. Joey Logano: "Ik wist dat Kevin Harvick hard tegen mij zou racen en ik was er ook op berekend dat hij mij zou raken."

2020 Kevin Harvick
Kevin Harvick kwam voor de overwinning net iets te kort.

Uitslag Fanshield 500
1. Joey Logano Ford 316 ronden
2. Kevin Harvick Ford 316 ronden
3. Kyle Busch Toyota 316 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 316 ronden
5. Clint Bowyer Ford 316 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 316 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 316 ronden
8. Aric Almirola Ford 316 ronden
9. Cole Custer Ford 316 ronden
10. William Byron Chevrolet 316 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet