NASCAR

NASCAR: Brandon Jones bezorgt Toyota 500e NASCAR overwinning in Xfinity Phoenix

Een drievoudige JGR-Toyota zege in Phoenix met Brandon Jones als winnaar. Voor Jones betekende het zijn tweede overwinning in de Xfinity-series maar tevens de 500e overwinning van Toyota in alle drie Top NASCAR series bij elkaar opgeteld. Zijn teamgenoten Harrison Burton en Kyle Busch eindigden resp. als tweede en derde.


2020 500E Toyota zege 500 Toyota-overwinningen in totaal in de TOP3 NASCAR series. Brandon Jones had de eer in Phoenix om die te behalen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Brandon Jones bezorgt Toyota 500e NASCAR overwinning in Xfinity Phoenix
Met nog ruim 20 ronden te gaan wist Brandon Jones afstand te nemen van zijn teamgenoot Kyle Busch en pakte zijn tweede zege in de Xfinity-series. Harrison Burton eindigde als tweede en wist tot nu toe in alle vier wedstrijden in de Top 10 te eindigen. Achter Jones' teamgenoten Burton en Busch eindigde Brad Keselowski als vierde. Voor Jones werd het een bijzondere overwinning omdat hij beiden wist te verslaan.

2020 Winnaar Jones
Tweede Xfinity-zege voor Brandon Jones.


Brandon Jones: "Heel bijzonder want deze twee zijn wel de besten in deze business. Vandaag beschikten we over een auto om hen te verslaan. Ongelofelijk wat deze jongens allemaal doen." Kyle Busch startte vanaf pole en reed ruim 78 ronden op kop. 47 ronden voor het einde pakte Jones definitief de leiding en wist zijn eerste zege te behalen.

2020 Busch Chastain
Busch en Chastain nemen het commando.

Harrison Burton: "In het begin van de wedstrijd waren we gewoon niet goed genoeg. Wij reden in negende en tiende positie en wij moesten hard vechten maar werden beter aan het einde. Voor Jones gold eigenlijk hetzelfde. Naarmate de wedstrijd vorderde werden we steeds beter. Natuurlijk cool om een 1-2-3 te hebben. Trots op onze jongens. In november zijn we hier terug met hopelijk een kans op de titel."

Burton Keselowski
Harrison Burton in gevecht met Brad Keslowski.

Ondanks een aanraking met de muur wist Brad Keselowski in "off-sequence" als vierde te eindigen. Achter hem volgden de reguliere Xfinity-rijders Justin Haley, Chase Briscoe, Noah Gragson, Austin Cindric, Ross Chastain en Riley Herbst.Justin Allgaier
Pech voor Justin Allgaier.

Een strategisch verkeerde beslissing van JR Motorsports kostte Justin Allgaier uiteindelijk de overwinning. Zijn team besloot Allgaier in het derde segment onder neutralisatie toch op de baan te houden en ging in de 139e ronde alleen voor brandstof naar binnen maar de allerlaatste neutralisatie voor verse banden kwam nooit meer. Justin Allgaier: "Met de beslissing heb ik tevreden maar het werkte helaas niet. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld was. Wij beschikten vandaag over een hele snelle Camaro." Aldus de winnaar van het eerste wedstrijdsegment.

2020 Jones Burton
Brandon Jones op weg naar de 500e Toyota overwinning in NASCAR.

In totaal wisselde de kop tussen zeven coureurs 12 maal en waren er in totaal 7 neutralisaties die 45 ronden in beslag namen. De laatste kwam in de 143e ronde. Na afloop was er een incident in de pitlane tussen Dillon Bassett en Brandon Brown.

Uitslag 16th Annual LS Tractor 200
1. Brandon Jones Toyota 200 ronden
2. Harrison Burton Toyota 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Brad Keselowski Ford 200 ronden
5. Justin Haley Chevrolet 200 ronden
6. Chase Briscoe Ford 200 ronden
7. Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
8. Austin Cindric Ford 200 ronden
9. Ross Chastain Chevrolet 200 ronden
10. Riley Herbst Toyota 200 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet