Formule 1

Formule 1: FIA reageert op aantijgingen zeven teams: ‘Wel verdenkingen, geen sluitend bewijs’

Leclerc

De FIA heeft gereageerd op de aantijgingen van zeven F1-teams, die gisteren de bond opriepen om haar rol als handhaver van de F1-reglementen serieus te nemen. Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, AlphaTauri en Williams schreven hun brief naar aanleiding van de vermeende truc met de brandstoftoevoer die Ferrari in 2019 voordeel zou hebben opgeleverd. Volgens de FIA is tot een schikking besloten omdat zij het bewijs tegen Ferrari niet rond kon krijgen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

De felle bewoordingen waarin de zeven niet aan Ferrari gelieerde teams gisteren hun ongenoegen uitten, lieten weinig aan de verbeelding over: hun woordkeus maakte duidelijk dat zij de FIA ervan verdenken Ferrari in bescherming te hebben genomen, precies op de manier waarop het Italiaanse team in het verleden wel vaker een voorkeursbehandeling heeft gekregen. Volgers van het F1-circus konden gisteren dan ook niet nalaten te vermelden dat de schikking een logisch gevolg was van de aanwezigheid van oud-Ferrari-teamleden Jean Todt en Ross Brawn op belangrijke posten bij de FIA en F1-rechtenhouder Liberty.

Toch kon de bekendmaking van de schikking ook op een andere manier worden uitgelegd: de publieke vernedering van Ferrari na een maatregel die normaal gesproken discreet wordt afgehandeld. De FIA had de schikking immers niet bekend hoeven te maken.

Vettel

Het antwoord van de FIA op de open brief van de zeven teams lijkt dan ook in die richting te wijzen. Volgens de bond leidde het onderzoek naar Ferrari's gebruik van de FIA-brandstofsensor tot gerede verdenkingen, maar kon de FIA die verdenkingen niet hard maken. Omdat Ferrari ten stelligste het misbruik bleef ontkennen, had er weinig anders opgezeten dat de inzet van een langdurige juridische procedure. Gezien de complexiteit van de materie en het gebrek aan onomstotelijk bewijs zou zo'n procedure niet noodzakelijk in het voordeel van de FIA zijn afgerond, zo verklaarde de bond.

De FIA legt de schikking kortom uit als het best mogelijke resultaat gezien de omstandigheden. De schikking is bovendien een reguliere optie in de reglementen, zo stelt de FIA, die de overeenkomst met Ferrari "in het beste belang van het wereldkampioenschap Formule 1 en alle betrokkenen" heeft genomen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet