Formule 1

Formule 1: Zeven teams protesteren fel tegen schikking tussen FIA en Ferrari

Leclerc laatste bocht

Zeven Formule 1-teams hebben vandaag gezamenlijk hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de schikking die de FIA heeft getroffen met Ferrari ten aanzien van de truc met de brandstofsensor waarvoor het Italiaanse team in 2019 al op de vingers werd getikt. Alleen de aan Ferrari gelieerde teams Alfa Romeo en Haas ondertekenden de verklaring niet. De FIA maakte die schikking afgelopen vrijdag tijdens de laatste testdag op Barcelona bekend, tot grote verbazing van iedereen die de gebeurtenissen die eraan vooraf gingen niet heeft kunnen volgen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

De tekst van de FIA-verklaring van afgelopen vrijdag riep al de nodige vraagtekens op, omdat de wereldautosportbond weliswaar niet in zoveel woorden had geschreven dat het Ferrari-slimmigheidje met de brandstoftoevoer illegaal was, maar het scheelde niet veel. Dat de oplossing legaal was, stond er evenwel ook niet.

De 'workaround' van Ferrari, die ervoor zorgde dat de FIA-sensor een te lage toevoer kon meten, is voor 2020 in ieder geval onmogelijk gemaakt door de toevoeging van een tweede sensor met een niet-uitleesbare willekeurige frequentie. Als de waarden van de eerste sensor afwijken van die van de tweede, weet de FIA dat er met de eerste sensor is geknoeid. Deze maatregel heeft er alles van weg dat Ferrari in 2019 de regels overtrad. Het feit dat Ferrari de zaak met de FIA wilde schikken, is evenzo te interpreteren als een halve schuldbekentenis.

Ook het feit dat de FIA in de openbaarheid trad met de schikking, wekte verbazing. Partijen komen immers meestal achter de schermen tot een dergelijke overeenkomst, dus de ruchtbaarheid die de FIA eraan gaf, kon voor Ferrari weinig anders dan behoorlijk gezichtsverlies betekenen. Tenzij de FIA de schikking onder druk van andere partijen naar buiten bracht – de 'naming and shaming' moet dan dienen als het net iets minder erge alternatief van een daadwerkelijke straf, die Ferrari dan weer had kunnen aanvechten, met een vloedgolf aan negatieve publiciteit tot gevolg.

Ferraris

Die negatieve publiciteit lijkt alsnog op gang te komen nu zeven van de tien F1-teams hun ongenoegen over de schikking kenbaar hebben gemaakt. Met woorden van ingehouden woede laten alle 'niet-Ferrari'-teams – McLaren, Mercedes, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri en Williams – weten dat zij "verrast en geschokt" zijn door de verklaring en "tekenen krachtig bezwaar aan tegen de vertrouwelijke schikking die de FIA met Ferrari heeft getroffen". Het onderzoek naar de krachtbron van Ferrari vond ook pas na bezwaren van andere teams plaats, zeggen zij.

De teams sluiten vastberaden af met het gedeelde voornemen om alle feiten in deze zaak boven tafel te krijgen, om er zeker van te zijn dat "alle deelnemers eerlijk en gelijk behandeld worden". Ze zullen daarbij niet terugdeinzen voor juridische stappen. Er is dit jaar nog geen kilometer geracet, maar het F1-seizoen 2020 belooft op deze manier ook naast de baan het nodige vuurwerk op te leveren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet