NASCAR

NASCAR: Alex Bowman wint AutoClub 400 Fontana. Indrukwekkend Fontana afscheid Jimmie Johnson

Het team van Hendrick Motorsport stond tijdens de AutoClub 400 op Fontana volop in de belangstelling. Het was de laatste maal dat zevenvoudig Cup-kampioen Jimmie Johnson op deze baan in actie kwam. In 2002 behaalde hij hier zijn allereerste overwinning. Het begin van een indrukwekkende carriere en waar zondag met een prachtige openingsceremonie afscheid werd gewonnen. De wedstrijd werd gewonnen door Johnson's teamgenoot Alex Bowman die vorig jaar op Chicagoland zijn allereerste zege behaalde maar eigenlijk nog niet echt is doorgebroken.

2020 Winnaar
Het optreden van Bowman de laatste drie weken werd beloond.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA


2020 Afscheid Johnson
Indrukwekkende opening van de AutoClub 400 voor Jimmie Johnson.


Alex Bowman wint AutoClub 400 Fontana. Indrukwekkend Fontana afscheid Jimmie Johnson
De AutoClub400 begon met een indrukwekkende openingsceremonie voor zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson die uiteindelijk als zevende in zijn laatste optreden hier zou eindigen. Johnson had het genoegen om hier nog iets meer dan tien ronden aan de leiding te rijden maar zou uiteindelijk als zevende eindigen. De eindoverwinning ging naar zijn Hendrick Motorsports teamgenoot Alex Bowman die met een voorsprong van ruim 8.904 secs. op de "Busch Brothers" als eerste over de streep kwam. Bovendien wist Bowman tevens het eerste wedstrijdsegment met een voorsprong van meer dan vijf seconden op zijn naam te schrijven. Daarachter volgden Ryan Blaney(Ford) en Jimmie Johnson die al een achterstand van 10 secs. had.

In de 26e ronde kwamen de eerste deelnemers voor hun routinestops naar binnen waarbij Ricky Stenhouse Jr. op dezelfde strategie zat als bij de Pennzoil 400 in Las Vegas afgelopen week. Zo lang mogelijk buiten blijven en net voor het naar binnengaan nog even op kop rijden.

Het tweede wedstrijdsegment leverde een overwinning op voor Ryan Blaney terwijl Bowman en Johnson resp. als tweede en derde achter hem over de streep gingen. In de 71e ronde blies Christopher Bell de motor van zijn Toyota op terwijl Clint Bowyer in de 93e ronde het slachtoffer van een klapband werd. Buiten de reguliere segmentneutralisaties eigenlijk de enige onderbrekingen waardoor de wedstrijd een prachtig clean verloop kende waarin maar liefst zestien maal van kop verwisseld werd!!! In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Bowyer er maar liefst op kop en Ryan Blaney 54. Kort voor het einde had de Penske-rijder het gevoel dat zijn wielen los zaten en moest voor een ongeplande stop naar binnen. Door de ongeplande stop kwam Ryan slechts als 19e over de streep. Het speelde de "Busch-Brothers" aardig in de kaart. Zij eindigden resp. als tweede en derde.


2020 Johnson
Reguliere stop van Jimmie Johnson. Voor de laatste maal op Fontana.

Slotsegment
Bij de start van het derde en laatste segment nam Johnson direct de kop maar moest die al snel aan zijn teamgenoot Alex Bowman afstaan. In de 158e ronde kwamen de meeste deelnemers voor hun allerlaatste stop naar binnen. Martin Truex Jr. (JGR Toyota) zag een tweede plek volledig in rook opgaan toen één van zijn crewleden bij het verwisselen van de banden met kramp in zijn arm te kampen kreeg. Direct na de herstart kwam Bowman alweer snel op kop gevolgd door Ryan Blaney, Kyle Busch, Chase Elliott, Jim Johnson en Kurt Busch die allen de vierde plek in het vizier hadden. Bowman wist al snel een voorsprong van meer dan vijf seconden op Ryan Blaney op te bouwen. Drie ronden voor het einde ging door een ongeplande stop van laatstgenoemde de druk van de ketel en lag de weg vrij voor Bowman's tweede Cup-overwinning.

Alex Bowman: " We reden op kop toen het nodig was en sinds dat de auto vrijdagmiddag uit de Truck kwam waren er geen veranderingen meer aangebracht. Dit maakt je werk veel gemakkelijker. Ik ben hier 20 minuten vandaag met het midget racen in Pompona Valley opgegroeid. Ging daar veel heen en leerde veel mensen kennen en ik weet dat veel van mijn vrienden waren. Ik had mijn vriend Aaron vertelde dat ik een identieke 88 tattoo zou laten aanbrengen indien ik hier zou winnen. Ik denk dat ik er nu eentje ga krijgen.

Dankzij crewchief Greg heb ik ervan genoten. Hij maakte goede beslissingen toen het nodig was. We reden op kop toen het telde. De eerste overwinning op Chicagoland was werkelijk een prachtige ervaring maar toen lieten we het zes maanden liggen. Nu is mijn persoonlijke leven meer georganiseerd dan toen."

JTG Daugherty Racing bestraft
Het team van JTG Daugherty Racing werd vanwege illegale modificaties aan de body zwaar bestraft. Ricky Stenhouse Jr. en Ryan Preece moesten achteraan starten. Beide rijders moesten 10 punten inleveren terwijl hun crewchiefs voor de rest van het weekend van het circuit verwijderd werden.

Eerbetoon aan Kobe Bryant
Verschillende teams reden met een eerbetoon aan de onlangs verongelukte NBA legende Kobe Bryant. Zo reed Ryan Blaney evenals William Byron met een speciaal kleurenschema terwijl de Mexicaan Daniel Suarez met speciale Kobe Bryant wedstrijdhandschoenen reed.

2020 Bowman Fontana Bowman was het gehele weekend supersnel.

Uitslag AutoCLub 400
1. Alex Bowman Chevrolet 200 ronden
2. Kyle Busch Toyota 200 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 200 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
5. Brad Keselowski Ford 200 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 200 ronden
8. Aric Almirola Ford 200 ronden
9. Kevin Harvick Ford 200 ronden
10. Erik Jones Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet